Lombard landskampioen viertallen

Utrecht, 25 februari 2024. Het eerste team van bridgeclub De Lombard (hierna kortweg ‘Lombard’) mag zich landskampioen viertallen noemen. Het team, ook bekend als het nationale team van Zwitserland, bestond uit Sjoert Brink & Bas Drijver, Jacek Kalita & Michał Klukowski en Michał Nowosadzki & Pierre Zimmermann. In de finale van de Meesterklasse versloegen zij het tweede team van bridgeclub ’t Onstein (hierna ‘Onstein’) met Bob Drijver & Ricco van Prooijen en Guy Mendes de Leon & Thibo Sprinkhuizen. De eindstand was 208–145 imps.

Wegens de storing in zitting 1 (zie ons artikel van gisteren) vertoont Bridge Base Online (BBO) de wedstrijd verder zonder vertraging. IMP gaat weer op zoek naar leuke spelletjes.

Zwijnprijs

Waar gisteren de zwijnprijs voor bieden en maken van een kansarm slem voor Sjoert Brink was met die 6 op spel 5, kan deze trofee vandaag hun tegenstanders op dat spel Bob Drijver & Ricco van Prooijen niet ontgaan:

Zoals we zien wordt 6 alleen gemaakt doordat QJ sec zit. 6 is beter – met dichte kaarten ook lang niet koud – maar door het prima storende bieden van NZ lastig te bereiken. Andere tafel:

Hier zowaar 6 bereikt na tammer bieden door NZ. Blijkbaar vond Sprinkhuizen de zuidhand ‘te sterk’ voor 2, al maakt diezelfde QJ sec dat discutabel. En dan kan 5 er ook niet af. Wel kiezen zij uiteindelijk voor de redding met 7, voor 1100, 7 imps voor Onstein. Zie over de zwijnprijs, die echt heeft bestaan, ook ons artikel van 5 oktober 2018, laatste alinea.

Speelgoed

Op dit spel zien we een nieuw stukje speelgoed:

De opening 2 toont bij Mendes-Sprinkhuizen een zwakke twee in klaveren of elke mancheforcing hand. Waar bij de meesten 2 ofwel altijd sterk is, ofwel een zwakke twee in ruiten kan zijn (of zwak hoge kleuren, wat je in de top niet ziet), is het hier dus zwak klaveren. Blijkbaar zien de voorstanders dit als lastiger te verdedigen dan zwak ruiten. Hier echter doet het zijn gebruikers het kansrijke, aan de andere tafel geboden en met overslag gemaakte 6 missen. De bewogen eerste zitting eindigt in 46–41 imps voor Lombard, dat uitloopt naar 156–109.

Duf

Het eerste spel van de laatste zitting ziet er op het eerste gezicht duf uit maar wordt nog spannend:

Eerst het bieden. Aan de andere tafel volgt zuid 1SA op 1, maar hier zou dat Raptor (vier harten en vijf+ laag) zijn. Dan gaat het tussen doublet en 2. De 3 van noord wordt gewoonlijk gespeeld als eerder preëmptief dan uitnodigend; als je ‘iets hebt’ bied je 2. Dat maakt 3SA van zuid ondernemend – zal ook west hebben gedacht.

Zoals we zien is 3SA gedoubleerd volstrekt kansloos als west ‘duf’ schoppen start. Hij start echter Q. Nu heeft 3SA een kans: start nemen, ruitenvrouw en zo nodig boer, een daarvan genomen, nakomst nemen, ruiten naar de heer, hartensnit, schoppen naar de heer: negen slagen. In de praktijk echter liet zuid dummy ontijdig K leggen, menend dat west voor diens doublet wel het aas zou hebben en oost een lichte opening; niet onredelijk. Toen kon hij er niet meer komen voor de hartensnit: een down. Andere tafel 3 contract.

Successtart

En dan dit spel:

Allereerst volgt Brink als zuid niet 1, wat de wereldtop met goede schoppen toch al gauw doet, maar hij heeft negen verliezers en is kwetsbaar. 3 is enigszins aangetrokken (want mancheforcing). 3 op een doubleton mag normaal heten. Zij kiezen nu voor het verkeerde contract van 3SA, dat echter alleen down gaat als zuid start met 10. En dat doet hij! Ze rapen nu de eerste zes slagen op. Tegen 4 contract zijn dat weer 11 imps voor Lombard, dat uitloopt naar 182–114.

Met nog tien spellen te gaan ziet het er voor Onstein nu somber uit. En ‘Zwitsers’ Lombard kroont zich uiteindelijk de verdiende winnaar.