Zwijnprijs voor Ritmeijer-Tichá

Orlando, Florida (USA), 5 oktober 2018. De Nederlanders Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá winnen de prijs voor het allerscherpste slem op de vijftiende World Bridge Series in Orlando, Florida, Verenigde Staten. Zij spelen de gemengde viertallen in een transnationaal team ‘Wilson’, dat verder bestaat uit Ricco van Prooijen & Alison Wilson en Sally Brock & Chris Willenken. In de achtste finale kwam gisteren dit team uit tegen een eveneens transnationaal team ‘Martens’ met onder anderen de Monegask (voorheen Noor) Geir Helgemo. Bij een stand van 53–46 imps voor ‘Martens’ komt spel 21 op tafel:

Aan de andere tafel volstaat Petra Hamman (de vrouw van) na hetzelfde begin met simpelweg 4♠. Tichá perst er een cue‑bidje van 4♣ uit, dat voor noord, die zelf ♣AK heeft, kennelijk een singleton of renonce moet zijn. De strekking van 4 is onduidelijk. Zuid geeft met 4♠ aan genoeg te hebben gedaan, maar noord is ondanks de bekende duplicatie in klaveren niet meer te stoppen en eindigt na azen en troefvrouw vragen in een kansarme 6♠.

Start A en ruiten na voor de heer en de eerste meevaller: Q valt. Ritmeijer trekt de troeven en begint de harten goed door de vrouw voor de spelen voor heer en aas (klein naar de boer en dan aas, hopend op Kx ervoor, is ook een speelwijze, maar west bleek al een doubleton ruiten te hebben). Hij incasseert zijn hoge kaarten in de lage kleuren, troeft een klaveren, en speelt zijn laatste troef, in noord ruiten weg. Helgemo als west ontdoet zich van een harten en houdt 8 en ♣Q over, oost 10 en ♣J. Het moment is daar: Ritmeijer speelt harten op en legt – de boer! Voor contract en 13 imps winst.

Hoe wist Ritmeijer dat, waar snijden op 10 toch een reëel alternatief leek, zo vraagt commentator Brian Senior zich af in het Daily Bulletin. West had immers best alle resterende harten kunnen hebben. Echter, dan zou west zijn begonnen met ♣QJ1097 en zou zij wellicht, zo niet waarschijnlijk, met die kleur zijn uitgekomen. Had Helgemo beter zijn harten kunnen bewaren en de bekend nutteloze ♣Q moeten weggooien? De hele distributie was immers bekend. In elk geval mooi gespeeld door Richard Ritmeijer.

Het spel kantelt de wedstrijd, ‘Wilson’ wint met 99–58 imps, wint vervolgens ook de kwartfinale en speelt vandaag de halve finale tegen een Chinees team ‘Zhaoheng’. In die halve finale speelt ook nog een team ‘Ferm’ met Sjoert Brink, Bas Drijver, Simon de Wijs en drie dames van evenzovele nationaliteiten.

Diep in de vorige eeuw kende het Nederlands open landenteam een ‘zwijnprijs’ voor een onverwacht gunstig resultaat op een spel in een extreem kansarme situatie, veelal het binnenhalen van een bijkans onmaakbaar slem. Zullen we die zwijnprijs weer in ere herstellen? Voor dit jaar is hij vergeven.