Uit het clubleven (91)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Nonchalance

Prachtig leenwoord, dank aan de Fransen. Zorgeloosheid, onbekommerdheid, achteloosheid, slordigheid, laksheid: de eerste synoniemen klinken plezieriger en hebben mijn voorkeur. Ik verbind nonchalance aan jeugd en overmoed. Waarom zou je leren voor een tentamen als er een herkansing is? Eerst maar eens kijken hoever je komt zonder al die moeite vooraf. Op latere leeftijd word je voorzichtiger. Wist je dat je met een varifocale bril een goede kans maakt om op weg naar beneden van een trap te kletteren? Hou daarom de leuning goed vast. Met één hand is wel genoeg. De markt speelt trouwens in op de zorgen die met de leeftijd komen: ik krijg aanbiedingen op het gebied van persoonlijke veiligheid zoals deurbellen met video en complete alarminstallaties. Er zijn in Nederland meer dan één miljoen video-deurbellen met camera verkocht. Kennelijk is de nonchalance aan het afnemen. Ik denk dat ik zo’n ding niet nodig heb, maar ik ben wel op mijn hoede. Ik kijk uit. Ik let op. Overal schuilt gevaar.

Ook aan de bridgetafel? Juist aan de bridgetafel! Je moet rekening houden met weinig voorkomende zitsels. De kans daarop is niet zo groot, maar je wil je contract wel maken. Een gewaarschuwd mens telt voor 2.  Daarom hou ik overal rekening mee. Dat is wel vermoeiend.

Op woensdag 21 februari was ik bij BOC en viel ik – goede voornemens ten spijt –  ten prooi aan een aanval van nonchalance met dure gevolgen. Dat ging als volgt.

Ik zat (gedraaid) zuid en raapte de volgende hand op:

spade icon V 5 4 3 heart icon A V B 10 9 diamond icon V 6 club icon V 5

Het is Butler, N/Allen en Herman opent 1diamond icon. Oost volgt 2club icon en ik bied 2heart icon. West past en Herman verhoogt naar 3heart icon. Nu kan ik nog 3spade icon bieden. Een 4 – 4 fit in deze kleur is niet onmogelijk en speelt meestal beter dan een 5 – 3 fit. Maar met minstens 7 kaarten in de rode kleuren is de kans op 4 spade icon bij partner niet zo groot en misschien heeft hij zelfs een vierkaart heart icon mee dus doe ik niet moeilijk: ik bied 4heart icon.

West komt uit met club icon6 en dummy komt op tafel:

N/allen

spade icon A B 10 8

heart icon 8 5 4

diamond icon A H 9 2

club icon 4 2

spade icon V 5 4 3

heart icon A V B 10 9

diamond icon V 6

club icon V 5

Stik, Herman heeft wel een 4 krt spade icon. Voor de score lijkt dat niet uit te maken. Ik verlies 2 club icon en van de snitten op heart iconH en spade iconH moet er één goed zitten. Oost neemt de uitkomst met de H, speelt ook de A, begrijpt dat zijn maat de laatste klaveren heeft en switcht diamond icon. Die laat ik naar het A lopen. Kleine heart icon naar de 9, west de 2. Een goede snit herhaal ik graag dus neem ik diamond iconV op tafel over met de H en weer een kleine heart icon naar de 10. West bekent niet. Dus moet ik naar de tafel om nogmaals de snit te nemen en daarvoor hebben we de spade icon. Het maakt me niet meer uit waar de H zit, want het contract is gemaakt dus leg ik op tafel de A. Die troeft oost af. Dus attendeer ik hem op het feit dat ik spade icon speel. Nu blijkt dat oost geen spade icon heeft. En hij heeft nog troef, dus zodoende. Oost komt met diamond icon terug. Die troef ik, ik speel heart iconA om de H bij oost mee te nemen en verlies nog een spade icon aan de H in west. Eén down in een onverliesbaar contract. Als ik in spade icon de snit neem kan oost troeven, maar maak ik het contract wel.  En waarom neem ik de snit niet? Dat is nonchalance, broeders en zusters, het idee dat het wel goed komt.

Het hele spel zat zo:

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon H 9 7 6 2

heart icon 2

diamond icon B 10 8 7

club icon B 9 6

spade icon A B 10 8

heart icon 8 5 4

diamond icon A H 9 2

club icon 4 2

spade icon

heart icon H 7 6 3

diamond icon 5 4 3

club icon A H 10 8 7 3

spade icon V 5 4 3

heart icon A V B 10 9

diamond icon V 6

club icon V 5

We gaan voor 10 impen het schip in. 3 maal is het contract 4spade icon. 1 leider gaat daarin 1 down, hetgeen niet nodig is. 2 maal is het contract 4heart icon, uiteraard gemaakt door de andere leider. Opvallend dat toch de meeste paren de 4 -4 fit hebben gevonden. Dat hadden wij ook moeten doen. Ik had na 2club icon eerst moeten doubleren en daarna eventueel mancheforcing 3 heart icon moeten bieden.