Mag Tarzan liegen om bestwil?

Ik kwam in een oude IMP een biedwedstrijd tegen, waar Bauke Muller en Simon de Wijs op meerdere spellen een indrukwekkend biedverloop lieten zien. Ik wil samen met de lezer door het biedverloop heen en daarna met onderstaande hand het juiste eindcontract proberen te bereiken. Daarbij maken we gebruik van het Tarzan biedsysteem!

Je zit zuid, je bent kwetsbaar in de eerste hand en raapt op:

spade icon H B heart icon H V 9 3 2 diamond icon A 4 club icon A H V 9

Een fraaie 22 gebalanceerd. Veel paren zullen deze hand (wanneer deze niet in een 2SA opening past) met 2club icon of 2diamond icon openen om een rondje later 2SA na te bieden. Jij speelt echter Tarzan, dus open je met 1club icon, dat 15+ belooft. Partner biedt daarop 1SA; 12-14 punten gebalanceerd. Geinig, we zitten pas op 1SA en je weet nu al dat we minimaal klein slem gaan bieden. Hoe nu verder in Tarzan?

Dat is niet zo ingewikkeld; het opvolgende bod vraagt naar de verdeling. Je biedt dus 2club icon (relay) waarop partner noord antwoordt met 2heart icon; beide vierkaarten hoog, of beide vierkaarten laag. Even economisch vragen met 2spade icon hoe zijn hand er precies uit ziet. Partner antwoord met 3heart icon en geeft daarmee een 3-2-4-4 aan.

We willen nu onderhand weten hoeveel controles partner heeft, een aas telt voor twee controles, een heer voor een. Dat doen we (weer) gestroomlijnd met 3spade icon. Het 4diamond icon antwoord geeft vier controles aan. Omdat je aan je eigen hand kunt zien dat dit niet een aas en twee heren kan zijn, heeft partner dus beide ontbrekende azen.

Nu even uitzoeken waar de ontbrekende plaatjes zitten: je begint met het vragen naar de tophonneurs in klaver, hoewel je het antwoord al weet (of deze stap biedtechnisch kan worden overgeslagen, weet ik niet). Dat doe je (je kent het systeem inmiddels) met 4heart icon. Partner antwoord met 4spade icon; ik heb AHV of geen van drie! Nu vraag je hetzelfde met 4SA voor de ruitenkleur. Het antwoord van 5club icon is wederom: ik heb AHV of geen van drie.

Simon en Bauke (‘Weissmuller’)

Het wordt tijd om met 5diamond icon te vragen welke tophonneurs partner in de hoge kleuren heeft. Het antwoord is teleurstellend: 5SA; een in schoppen en minstens een in harten. Waar zitten in vredesnaam partners punten?

Het wordt tijd om het eindcontract te bepalen!

Wat bied je, en waarom?

Naam
E-mailadres

Stuur je antwoord in, en je kunt binnenkort op de site het juiste antwoord terugvinden.

Update 8 februari 2024. Het juist bod en de uitleg vind je hieronder!

Dat partner een honneur in schoppen aangeeft, betekent niet dat hij spade iconV heeft. Hij heeft weliswaar vier controles in het het bieden aangegeven, maar weet natuurlijk niet dat jij kunt zien welke controles dat zijn. Op jouw vraag wat partner in schoppen heeft, geeft hij dan ook één tophonneur aan. Uit het bieden weet je dat hij hij twee azen en drie boeren heeft. Hij heeft dus een puntje gelogen. Je kunt nu 13 slagen tellen met klaver als troef; twee in schoppen, vijf in harten, een in ruiten en vier in klaver. Je hoeft dus alleen de derde schoppen maar in je hand te troeven voor slag 13! Partner had:

spade icon A 7 6 heart icon A B diamond icon B 9 5 2 club icon B 10 5 2