Mag Tarzan liegen om bestwil? (update; met oplossing)

Ik kwam in een oude IMP een biedwedstrijd tegen, waar Bauke Muller en Simon de Wijs op meerdere spellen een indrukwekkend biedverloop lieten zien. Ik wil samen met de lezer door het biedverloop heen en daarna met onderstaande hand het juiste eindcontract proberen te bereiken. Daarbij maken we gebruik van het Tarzan biedsysteem!

Je zit zuid, je bent kwetsbaar in de eerste hand en raapt op:

spade icon H B heart icon H V 9 3 2 diamond icon A 4 club icon A H V 9

Een fraaie 22 gebalanceerd. Veel paren zullen deze hand (wanneer deze niet in een 2SA opening past) met 2club icon of 2diamond icon openen om een rondje later 2SA na te bieden. Jij speelt echter Tarzan, dus open je met 1club icon, dat 15+ belooft. Partner biedt daarop 1SA; 12-14 punten gebalanceerd. Geinig, we zitten pas op 1SA en je weet nu al dat we minimaal klein slem gaan bieden. Hoe nu verder in Tarzan?

Dat is niet zo ingewikkeld; het opvolgende bod vraagt naar de verdeling. Je biedt dus 2club icon (relay) waarop partner noord antwoordt met 2heart icon; beide vierkaarten hoog, of beide vierkaarten laag. Even economisch vragen met 2spade icon hoe zijn hand er precies uit ziet. Partner antwoord met 3heart icon en geeft daarmee een 3-2-4-4 aan.

We willen nu onderhand weten hoeveel controles partner heeft, een aas telt voor twee controles, een heer voor een. Dat doen we (weer) gestroomlijnd met 3spade icon. Het 4diamond icon antwoord geeft vier controles aan. Omdat je aan je eigen hand kunt zien dat dit niet een aas en twee heren kan zijn, heeft partner dus beide ontbrekende azen.

Nu even uitzoeken waar de ontbrekende plaatjes zitten: je begint met het vragen naar de tophonneurs in ruiten, hoewel je het antwoord al weet (of deze stap biedtechnisch kan worden overgeslagen, weet ik niet). Dat doe je (je kent het systeem inmiddels) met 4heart icon. Partner antwoord met 4spade icon; ik heb AHV of geen van drie! Nu vraag je hetzelfde met 4SA voor de klaverkleur. Het antwoord van 5club icon is wederom: ik heb AHV of geen van drie.

Simon en Bauke (‘Weissmuller’)

Het wordt tijd om met 5diamond icon te vragen welke tophonneurs partner in de hoge kleuren heeft. Het antwoord is teleurstellend: 5SA; een in schoppen en minstens een in harten. Waar zitten in vredesnaam partners punten?

Het wordt tijd om het eindcontract te bepalen!

Update 8 februari 2024. Het juiste bod en de uitleg vind je hieronder!

In Tarzan vraagt men controles in kleuren van lang naar kort, waarbij ze bij gelijke lengte beginnen met de hoogste: dus bij 3-2-4-4 eerst diamond icon dan club icon, dan spade icon en tot slot heart icon. 5SA ontkent expliciet een tweede schoppenhonneur: na 5diamond icon zijn de antwoorden:
– 5heart icon: geen spade iconAHV of juist alle drie
– 5spade icon: minstens spade iconA, H, of V; geen heart iconAHV of juist alle drie
– 5SA: minstens spade iconA, H, of V; minstens heart iconA, H, of V; maar geen tweede tophonneur in de langste kleur waarin dit nog mogelijk was (in dit voorbeeld spade icon; in diamond icon en club icon hebben ze immers al alles ontkend). Met dank aan Floris Vlaanderen voor deze correcte uitleg van het bieden!

Uit het bieden weet je dat hij hij twee azen en drie boeren heeft. Hij heeft dus een puntje gelogen. Je kunt nu 13 slagen tellen met klaver als troef; twee in schoppen, vijf in harten, een in ruiten en vier in klaver. Je hoeft dus alleen de derde schoppen maar in je hand te troeven voor slag 13! Partner had:

spade icon A 7 6 heart icon A B diamond icon B 9 5 2 club icon B 10 5 2