Zomerdrive

Je kunt de bal mooi rondspelen, maar uiteindelijk moet iemand er een lel tegenaan geven, anders kun je nooit scoren. Wout weet dat! Bij bridgen is het net zo. Je kunt netjes bieden en spelen, maar dat doen ze allemaal. Punten halen is andere koek. Afgelopen week op de club ging dat lekker.

Links opent kwets 1SA en partner doubleert. Hij heeft 4hoog en 5laag en ik heb een dikke opening met een misfit en pas. +800. Rechts opent een zwakke twee en mijn partner, met een gepaste hand, houdt open in de uitpas. Niet kwetsbaar min 3 en +500.

Ik open 1heart icon en links, zeer solide bieder, volgt 2diamond icon. Na twee passen doubleer ik en partner met zes ruitens weet het wel. Rechts blijf zitten en we schrijven weer 800. Een keer gaat het mis als twee jolige dames ons in de luren leggen met het bieden. We gaan zelf voor 800, maar de netto-opbrengst is hoog.

Een paar dagen later doe ik, uiteraard met de edelachtbare, mijn jaarlijkse zomerdrive. Het veld is gemêleerd en klein. Het is paren met een top van 8. Dat is ook klein. We worden een paar keer te grazen genomen. Na een florissant begin duikelen we naar beneden. De bierprijs is gelukkig van voor de oorlog.

N/-

W

N

O

Z

spade icon 4

heart icon V 10 4

diamond icon V 9 8 6 4

club icon A V 6 3

spade icon A 10 9 8

heart icon A H 6 3 2

diamond icon

club icon H B 8 4

spade icon B 7

heart icon 8 7 5

diamond icon B 10 7 5 3

club icon 10 9 2

spade icon H V 6 5 3 2

heart icon B 9

diamond icon A H 2

club icon 7 5

Enige columns geleden schreef ik dat mijn maat zelden een manche mist, maar dat het met slems totaal anders is. “Je mag er maar een kwijt”, remt het bieden.

Op dit spel open ik 1heart icon en komt west na 1spade icon van zuid erin met een doublet. Na afloop legt hij uit dat het voor de lage kleuren is! Geen idee wat nu 3 in een minor is. Maar een ding is zeker voor 3spade icon ben ik veel te sterk.

Ik jump naar 4diamond icon. Ben er wel mooi voor, maar het levert geen misverstanden op. Korte ruiten, schoppenfit en sleminteresse verklaart zuid als oost informeert naar de betekenis van het bod. Zuid zwaait af naar 4spade icon en iedereen past.

Na een minuutje komt west met club iconA en speelt klaveren door. De leider neemt met de heer, trekt troef en laat zijn hand zien. Plus 2.

Als ik ontdek dat hij zes troeven heeft en AH in ruiten zeg ik dat als hij zelf niet door durft te gaan hij wel 4heart icon had kunnen bieden. Dat is geen voorstel om te spelen, maar de boodschap is ik kan niet boven de manche, maar heb wel een leuke hand.

Het veld biedt twee keer slem en de andere drie paren blijven in de manche. We scoren nul punten als verder niemand met club iconA begint en de andere leiders alle slagen maken omdat de harten 3-3 breken.

De bal erin schieten is dus niet zijn ding. Maar voorzetten geven doet ie als de beste:

Z/NZ

W

N

O

Z

spade icon 7 6 4

heart icon V 8 5 3

diamond icon 9 6 3

club icon 10 8 7

spade icon H V B 3

heart icon 10 9 6

diamond icon V B 7 5 2

club icon 9

spade icon 9 2

heart icon H 4 2

diamond icon 10 8 4

club icon H V 5 4 2

spade icon A 10 8 5

heart icon A B 7

diamond icon A H

club icon A B 6 3

Na een 2SA opening, weer erg sterk, vinden we de schoppenfit via Puppet Stayman. Ik meld een of twee vierkaarten hoog en partner biedt zijn schoppen met 3heart icon. Mijn 3spade icon-bod daarna is sterker dan meteen de manche.

Het duurt even voor partner verder biedt en zijn 4club icon is verrassend. Hij doet een slempoging voor schoppen. Oost doubleert en nu mag ik.

Met alle azen aan boord verwacht ik goede troeven aan de overkant en een kleurtje voor de speelslagen. Ik had met 4SA verder kunnen gaan en dan informeren naar troefvrouw. Ik hoor dan welke heer, of heren hij heeft. Maar we zijn een beetje in tijdnood. West vroeg ons, hoeders van de Onstein nalatenschap, of we wisten waarom er zoveel kastelen in de Achterhoek zijn. Wij hadden geen benul, maar oost begon aan een college vaderlandse geschiedenis in de vroege middeleeuwen.

Hoewel interessant leek het me gepast de zaak te beëindigen met een sprong naar 6spade icon.  Dat moet in de buurt zijn. Het rumoer hield op en na club icon10 werd mijn verwachting bewaarheid.

Mooie troeven, prettige ruiten, singleton klaveren en wat hartenvulling. Wat wil een mens meer. Ik neem club iconV en trek troef. Dan twee hoge ruiten en via een klaverenaftroever naar de andere kant om de hoge ruiten op te lepelen. De historici houden de goede kaarten vast, zodat er geen up te maken is.

Er is nog een ander paar dat slem bereikt, maar daar hield de teller halt bij elf slagen. De overige paren stoppen in de manche. Twee keer twaalf en een keer tien (!) slagen. Zo, weer netjes op 50%.

Eind van de week met de vrouwen naar Herning.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.