Winst voor Lesmeister-Ros in voorronde 4 Topcircuit

Utrecht, 17 februari 2024 IMP-De Lombard Topcircuit voorronde 4

De vierde en laatste voorronde werd zaterdag gespeeld en deze werd met ruime afstand gewonnen door John Lesmeister en Gert-Jan Ros met +89 imps. Tweede werden Yke Smit – Gerbrand Hop met +66, derde Mark Thiele en Chris Westerbeek met +62. De volledige uitslag is hier te vinden, alsmede de voorlopige eindstand na vier voorrondes. De eerste zestien paren plaatsten zich voor de finale, die op 9 en 10 maart wordt gespeeld in Denksportcentrum Rotterdam.

In een Butlertoernooi komen over vier voorrondes de beste paren bovendrijven. Na een afwezigheid van een flink aantal jaren is Michel Jialal weer terug in het circuit, en samen met zijn in Amsterdam wonende Turkse partner Berk Can Özen (klinkt als Bert-Jan) eindigde hij met een kleine +200 imps als eerste na de vier voorrondes. Ook Lesmeister-Ros, winnaars van deze voorronde, plaatsten zich ruimschoots voor de finale: zij eindigden tweede in de totaalstand met +177 na driemaal een dikke plusscore waaronder deze +89.

Hoe goed je ook speelt, voor een score van tegen de +100 over 45 spellen heb je wat hulp van de buren nodig. Kijk eens naar dit spel uit de voorlaatste ronde, waar beide bovengenoemde paren een goed resultaat boekten.

W/-

W

N

O

Z

spade icon H B 7 4 3

heart icon 9

diamond icon A H 10 8 2

club icon V 5

spade icon V 9

heart icon A V 5 4

diamond icon V 9 6

club icon A B 9 7

spade icon 10 6 5

heart icon H 3 2

diamond icon B 7 5 4

club icon 10 4 2

spade icon A 8 2

heart icon B 10 8 7 6

diamond icon 3

club icon H 8 6 3

Aan ruim de helft van de tafels eindigde het in 4heart icon gespeeld door zuid, tien slagen; vaak had oost gepast na 1spade icon – doublet. Dit resultaat was +2 imps waard voor NZ.

Jialal-Özen boden nog 4spade icon over 4heart icon, nadat Bert-Jan als oost een mini-steuntje had gegeven. NZ doubleerden en double dummy kan het spel voor 500: geen goede redding dus. NZ kunnen echter niet door de kaarten heen kijken en nadat Noord startte met heart iconA had hij een lastig naspel. Zuid probeerde met heart icon6 zijn voorkeur voor klaveren aan te geven, maar noord speelde ruiten. Jialal legde diamond iconB, die de slag maakte en op heart iconH verdween een klaveren. spade icon5 uit dummy, zuid bekende met de twee en Jialal legde goed spade iconH: een down en +6 imps voor de lijstaanvoerders van de totaalstand. Had hij spade iconB gelegd, dan was hij tegen een ruitenintroever aan gelopen. Twee down en -300 was nog steeds +2 imps waard geweest.

Geen gek resultaat dus, maar Lesmeister-Ros deden hier nog een schepje bovenop. Na hetzelfde begin nam deze zuid echter spade icon5 met het aas en speelde klaveren na voor zijn partner om een ruitenintroever te ontvangen. Die kwam echter niet en Ros, als west aan slag na de nakomst getroefd te hebben, sloeg bij gebrek aan entrees spade iconH: plok, +590 en 14 imps naar de dagwinnaars.