Darten, snookeren, voetballen of toch bridgen?

Dat de halve finale van de Meesterklasse viertallencompetitie maar met vier teams wordt gespeeld, is normaal. Maar dat de groot aangekondigde selectiewedstrijden het weekend erna bij de senioren en de gemengde teams een even groot aantal deelnemers per categorie laat zien, is teleurstellend. Belangstelling voor het nieuwe onder 31 team was zelfs nog kleiner, er waren namelijk geen spelers.

Afname van het aantal deelnemers zie je overal. Waar je vroeger op de clubavond zo’n beetje met de rug tegen elkaar zat, is er nu ruim plek. De DCL moet allerlei marketingtactieken uit de kast halen om voldoende duo’s voor de lokale parencompetitie te vinden. Het gebrek aan mobiliteit, gezien de leeftijd en andere bezigheden, zijn ongetwijfeld debet aan de verminderde interesse.

Een van mijn maandelijkse klussen is een training samenstellen voor de vrouwenselectie. Sinds het begin van het seizoen in september is er precies een centrale training geweest. Om diverse redenen moest captain Jacco de zaak op het laatste moment afblazen. Niet dat de vrouwen niet enthousiast zijn, online trainen we ook, maar kinderen, partner, werk gaan voor. Een zieke coach was de laatste keer de schuldige.

Het gaf mij het vorige weekend gelegenheid te spioneren bij de trials voor het vrouwenteam in Engeland voor het naderende EK.

Waar we hier klagen over gebrek aan tijd, is het in brexit-country anders. De trials worden in twee etappes gespeeld. Het eerste rondje met 144 spellen en een finale voor twee viertallen van 112 spellen.

Er zijn dertien paren en die betalen de kosten zijnde 175 pond per speler. Ter vergelijking. Wij hebben 3 ½ paar en de keus is daardoor eenvoudiger.  Nu weet ik wel dat er in Engeland meer mensen wonen en je daar buiten bridge alleen naar de pub kunt, maar het verschil is enorm. 

Het niveau is niet denderend. Deze was wel aardig:

O/-

W

N

O

Z

spade icon A H 10 6 5 4

heart icon 7 6 3 2

diamond icon

club icon 7 4 3

spade icon V 9

heart icon B 4

diamond icon A B 10 9 6 4

club icon B 10 5

spade icon B 7 3

heart icon V 10 9

diamond icon H 8 7 5

club icon H 9 8

spade icon 8 2

heart icon A H 8 5

diamond icon V 3 2

club icon A V 6 2

Na de sterke 1SA van zuid verhoogt noord meteen naar de manche. De voorzichtigheid van west is in Nederland onbekend. Ik denk dat iedereen wel haar kleur zou melden.

Goed 3SA. Het twistpunt of met je met die schoppenkleur hoog of laag begint, lijkt hier ten faveure van het aas te zijn beslecht, maar in de UK begint west met een kleintje.

De leider speelt spade iconV en slaakt een zucht van verlichting. Niet dat ze er al is, maar je bent ook nog niet down. Zuid realiseert zich dat met diamond iconH goed, ze niet hoeft te snijden in klaveren en steekt over in harten om diamond iconV voor te spelen.

Nu west renonceert (heart icon7) rest weinig anders dan de slag te laten lopen. Oost duikt ook. Ze wil de heer pas pakken als zuid geen ruiten meer heeft om de verbinding te verbreken.

Met stalen zenuwen herhaalt de leider de snit en hoewel west (heart icon6) gilt om schoppen, blijft oost bij haar plan en laat ook de tweede ruiten lopen. Met vier slagen in de tas is het tijd om plan B van stal te halen. club iconB in ronde vijf mag de slag maken en het 3-3 zitsel met de heer in de knip zorgen voor vier slagen in klaveren.

Samen met heart iconH en diamond iconA levert dat de overslag op. Aan de andere kant volgt west wel met 2spade icon en wordt zuid leider in 3diamond icon voor 9 imps verlies.

Het gebruik van BBO is niet zo gepolijst als bij ons. Het koppelen van de twee tafels mislukt regelmatig. Tot slot is de volgende opmerking wel bijzonder: I am afraid we have no operator so director doing Vugraph. Will do my best subject to TD calls. Zie je Marc al arbitreren en de laptop voor BBO bedienen?

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon 9

heart icon H 6 5

diamond icon V 7 5 2

club icon H B 6 5 3

spade icon B 10 5 4 3

heart icon 3 2

diamond icon A H 10 3

club icon 7 4

spade icon H 7 6

heart icon V 9

diamond icon B 9 8 6 4

club icon A V 10

spade icon A V 8 2

heart icon A B 10 8 7 4

diamond icon

club icon 9 8 3

Na 1diamond icon van oost volgt zuid 1heart icon en steunt west haar partner met 2heart icon. Na 3diamond icon van oost doubleert zuid en past noord met plezier.

heart iconA is begrijpelijk. Je hoopt dat partner nummer twee troeft en met spade iconA als aankomer herhaal je die speelwijze. Helaas bekent partner op de tweede harten en wint oost de slag met heart iconV. Ruiten naar de vrouw in dummy is voor noord, maar down gaat het niet meer.

Noord probeert twee keer schoppen, de laatste getroefd in de dummy. Oost speelt dan heart iconH en troeft noord over. De leider troeft spade iconH af en speelt ruiten en limiteert noord zo tot nog maar een slag.

De downvariant is klaveren uit zoals aan de andere kant wordt gevonden. Maar het is altijd kwaad kersen eten als zij 9 troeven hebben en spelen op het drieniveau. Nu west een inviterende hand belooft, heeft partner een distributioneel spel en is 3 of zelfs 4spade icon ook een idee.

Tien slagen in schoppen zijn niet moeilijk met spade iconH in de knip en de hartenplaatjes verdeeld. Ik zal hem in de app-groep gooien en kijken wat de Nederlandse vrouwen ervan maken, hebben ze toch nog wat training.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.