Uit het clubleven (97)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Veilig naar de hel

Het is maar een spelletje. Je moet het niet groter maken dan het is. Maar ik kan me toch vreselijk ergeren aan mijn eigen fouten. Ken je dat? Om middernacht thuis en dan zin om van nijd de kapok uit het matras te knagen? Vreselijk. Jan Hein Donner, beroemde schaker uit vervlogen tijden, kon ook last hebben van zelfhaat. Hij kreeg na afloop van een door eigen stommiteiten verloren partij de neiging om zichzelf te mishandelen met het vleesmes. Zeer herkenbaar. Zo’n afkeer van de eigen persoon duurt een dag en dan is het over: vol goede moed gaan we op weg naar de volgende flater. Het lijkt er overigens wel op dat jongeren tegenwoordig minder geneigd zijn tot zelfverwijt. In het tennis spreken ze van “unforced errors”. Dat klinkt bijna gemoedelijk! Maar zo zit ik er dus niet in.

Donderdag 25 april bij BC Josephine. Het is butler, eerste tafel, vierde spel, ik zit zuid bij West/Allen en ik raap dit op.

spade icon H B 5 2 heart icon 8 diamond icon A B 10 9 5 club icon H 8 7.

West past, Geurt opent 2diamond icon multi. Oost past en ik maak me geen illusies: 2heart icon. Dat wordt rondgepast en west komt uit met diamond icon2, kleintje belooft plaatje.

Dummy komt op tafel:

W/Allen

spade icon V 8

heart icon A H B 9 3 2

diamond icon 8 4

club icon 10 4 2

spade icon H B 5 2

heart icon 8

diamond icon A B 10 9 5

club icon H 8 7

Een zeer behoorlijke dummy! Als de heart icon 3-3 zitten met de V bij west en club iconA bij oost haal ik tien slagen. Maar handen met het ideale zitsel zie ik minder vaak dan mij lief is. Ik kan ook down: als ik de snit over heart iconV neem en hij zit verkeerd met club iconA bij west verlies ik misschien drie slagen in club icon, één in diamond icon en spade icon en als het echt tegenzit met 10 4e in heart icon ergens ook nog twee troeven. De marges zijn ruim.

Gelukkig is het butler. Ik kan op zoek naar een veilige weg naar acht slagen. Ik kan bijvoorbeeld de uitkomst nemen en AH van troef slaan. Dan heb ik altijd vijf troefslagen bij V-tweede of 10-tweede in één van beide handen of als de troef 3-3 zit. Ik kan ook twee slagen in spade icon maken, zeker één in diamond icon en dan is er altijd nog een kans op club iconA bij oost. Ik kan ook nog down. Met drie verliezers in club icon en één in elke andere kleur eindig ik met een slag te kort. Toch maar snijden over heart iconV? Als hij mis zit heb ik naast bovenstaande risico’s nog het probleem dat ik moeilijk bij de dummy kan komen om de andere troeven te trekken.

Een goed speelplan is het begin van alles! Ik kan de kansen niet uitrekenen en kies voor het scenario dat in ieder geval mijn club iconH zoveel mogelijk beschermt: ik zal de snit over heart iconV niet nemen.

Dan kunnen we aan het afspel beginnen. Op tafel diamond icon4, oost de V, ik de A. Nu heart iconA en H: oost gooit eerst heart icon4 en dan spade icon4! De heart icon zitten 5 – 1 en ik ga nu 2 troefslagen verliezen. Wat een zitsel. Maar de kansen op de zwarte azen bij oost worden nu groter. Daarom nu eerst spade icon8 van tafel naar de B, west neemt de slag met de A. Hij vervolgt met diamond iconH. Dat is goed nieuws: nu kan hij club iconA niet meer hebben. Dan zou hij hebben geopend. Oost speelt diamond icon3 bij en west vervolgt met spade icon9 voor de V op tafel, oost weer een kleintje.

Zo gaat hij goed. Ik ga 2 troeven verliezen, maar in de andere kleuren niet meer dan 1, want ik kan een club icon op tafel kwijt op een vrije diamond icon of spade icon in mijn hand. Kleine club icon van tafel, oost de aas, west een kleintje. club icon na is voor mijn H, west bekent en we zijn waar we moeten zijn.

Nu moet de laatste club icon op tafel weg, ik speel spade iconH. Een blunder. West heeft zeker 5heart icon, 2club icon, 2spade icon en is met een kleine diamond icon gestart, hoeveel zou hij er hebben? Start je van H 2 met de 2 of zoek je een andere kleur? Natuurlijk wordt mijn spade iconH getroefd. En nu ga ik toch 1 down. Ik kan overtroeven en dan verlies ik club icon10 op tafel nog. Ik kan ook club icon 10 wegdoen en hopen op een dom vervolg van west. Maar die komt met diamond icon7. Ik moet op tafel troeven en mag nog 2 troeven afgeven aan V 10 bij west.

Het hele spel zat zo:

W/Allen

W

N

O

Z

spade icon A 9

heart icon V 10 7 6 5

diamond icon H 7 6 2

club icon B 3

spade icon V 8

heart icon A H B 9 3 2

diamond icon 8 4

club icon 10 4 2

spade icon 10 7 6 4 3

heart icon 4

diamond icon V 3

club icon A V 9 6 5

spade icon H B 5 2

heart icon 8

diamond icon A B 10 9 5

club icon H 8 7

Ongelooflijk dat ik niet zie dat de kans dat west een spade icon introeft heel groot is en op diamond iconB zal bekennen. Hier heb ik de rest van de avond last van. Het spel kost 7 impen. Nog 2 leiders gaan down in 2heart icon. Een van hen zit west! Hij opent een 2heart icon Muiderberg, noord en oost passen, zuid doubleert en daar weet noord wel raad mee. Het gaat maar liefst 5 down, +1400 voor NZ. Na afloop ging de discussie vooral over de vraag waarom vier van de vijf westspelers hun hand niet openden met 2heart icon. Muiderberg is een hele normale conventie en de hand is het waard. Ja, ook kwetsbaar op de 1e hand. Maar aan mij is die discussie niet zo besteed. We hebben goed gescoord, maar dit spel hing nog aan een graat in mijn keel.