Krzysztof Martens online training

Afgelopen week heb ik de eerste van een serie webinars van Krzysztof Martens bekeken. Voor wie webinar een nieuwe term is: een webinar is een samenvoeging van web en seminar – een internet-lezing dus, via het programma Zoom te bekijken. In dit artikel staat beschreven wat ik kon verwachten, en ik was benieuwd. Ik heb de boeken van Martens altijd erg instructief gevonden – kan hij mijn aandacht voor twee uur vasthouden?

Als teaser vooraf kreeg ik een aantal probleemhanden voorgeschoteld. Dit was de eerste:

Oost/Allen

spade icon A 6

heart icon 10 9 7 3

diamond icon V 10 9

club icon A H V 10

spade icon H V B 9 2

heart icon A H 6

diamond icon 7

club icon B 9 8 2

Dit spel komt uit de halve finales van de Bermuda Bowl van vorig jaar. Brink-Drijver spelen tegen Zia-Meckstroth, en Sjoert en Bas bieden als volgt naar het goede slam:

West
Drijver

Noord
Zia

Oost
Brink

Zuid
Meckstroth

1spade icon
pas
2club icon
pas
3club icon
pas
3diamond icon
pas
3spade icon
pas
4club icon
pas
4heart icon
pas
6club icon
a.p.

Na dit conventionele biedverloop (Martens legt het uit) komt Zia uit met club icon3. Je mag aan de slag!

Net als in zijn boeken bespreekt Martens de spellen tot in het grootste detail. Toen ik dit spel te zien kreeg had ik wel een idee wat de clou was, en hoe ik ging spelen. Het was erg leuk om uitgelegd te krijgen dat ik de helft van de finesses van het spel had gemist, en ook dat zowel Drijver als Zia het in de praktijk niet goed deden.

Dit spel werd gevolgd door nog een stuk of tien spellen. De hele training duurt twee uur, en dat was best een zit. De spellen zijn voor het grootste deel moeilijk, en je moet je goed blijven concentreren. Een voetbalwedstrijd op de achtergrond hielp niet, en de tv heb ik dus ook maar snel uitgezet. Het mooie is wel dat alles wordt opgenomen, en dat je na afloop nog eens op je gemak de spellen en het commentaar kunt nakijken. Ik keek alleen, maar het lijkt me zeker een aanrader om dit met een aantal mensen te bekijken en de spellen samen te bespreken. Absoluut leerzaam.

Aan de techniek kan nog wel wat verbeterd worden, en ook is het Engels van Martens af en toe moeizaam. Wie zijn boeken heeft gelezen zal dit niet onbekend voorkomen. Ik vind het zelf niet heel storend. De hele training voelde als een privé-les van een wereldkampioen, en ik heb me prima vermaakt. Voor mensen met een korte aandachtsboog is het wellicht beter om na afloop een spelletje voor het slapen gaan te bekijken, dan de hele training aan een stuk.

De eerste twee trainingen zijn gratis, daarna kosten ze €20 per stuk. Omdat dit de eerste van de serie was is hij helemaal gratis te bekijken. Als je wilt weten hoe het bovengenoemde spel in de praktijk werd aangepakt (en hoe het eigenlijk gemoeten had, met wat mooie varianten), bekijk dan vooral het webinar.

Als je de tweede training ook wilt bekijken (deze start a.s. donderdag) of je wilt je opgeven voor de hele serie, ga dan naar de website.