Uit het clubleven (96)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Je haalt niet zomaar een nul.

Ooit een groot slem eerst gedoubleerd, daarna laten maken en  toch geen nul gescoord? Bij ons op de club is dat gebeurd. En het heeft indruk gemaakt. Toen ik aankondigde hierover te gaan schrijven voor deze prachtige website ben ik eerst gevraagd om daarvan af te zien. Met een beroep op het belang van de vrije nieuwsgaring heb ik dit verzoek afgewezen. Daarna ben ik gesmeekt om mijn besluit te heroverwegen. Argument: het is toch ook niet in mijn belang om de club af te schilderen als een verzameling klungels die onze edele denksport zo menen te moeten molesteren? Dat snijdt hout. Ik ben zelf een direct betrokkene. Ik kon het natuurlijk niet laten om te vragen of men het dringende verzoek vergezeld zou willen laten van een materieel blijk van waardering. Dat zou inwilliging vergemakkelijken. Uitkomst van de koehandel: alle betrokkenen in onderstaand verhaal zijn anoniem en de naam van de club in kwestie wordt niet genoemd. In ruil daarvoor heeft de TC zich ontfermd over mijn rekening bij de bar. Ik zag dat het benodigde bedrag in no time was ingezameld. Wat opluchting al niet teweeg brengt!

Maar genoeg over de schermutselingen vooraf, over naar het spel. Zuid dealer, OW kwetsbaar:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon H V 9 5

heart icon A

diamond icon A H 8 6 2

club icon A H 9

spade icon 10 8

heart icon

diamond icon V B 9 7 4 3

club icon B 10 7 6 5

spade icon A B 6 4 3

heart icon 9 8 5 3

diamond icon 5

club icon V 8 2

spade icon 7 2

heart icon H V B 10 7 6 4 2

diamond icon 10

club icon 4 3

Het biedverloop aan één van de tafels:

West
N.N

Noord
N.N

Oost
N.N

Zuid
N.N

3heart icon
doublet
pas
4spade icon
5heart icon
7spade icon!
doublet!
a.p

Toelichting: met 8heart icon had zuid beter 4heart icon kunnen openen. Oost trekt er behoorlijk aan en zuid gelooft dat deze manche gemaakt gaat worden en verhoogt de inzet. NZ zijn immers niet kwetsbaar. West kan geen azen meer vragen en biedt groot slem op basis van vertrouwen. Noord doubleert graag en gaat de uitkomst troeven. Maar dan komt het: vraagt een doublet op een groot slem niet om een ongebruikelijke uitkomst? Zijn alle azen wel binnen? Hier is 1 + 1 natuurlijk 2 en zuid start diamond icon10. Contract gemaakt: de leider troeft 2 hartens op tafel en loost de 3e op diamond iconH.

De discussie achteraf waait alle kanten op. Wat een stom doublet. Als noord past komt zuid natuurlijk met heart icon. Zou 7spade icon ongedoubleerd -1 niet goed zijn voor 100%? Wat je ook hoort: zou west groot slem bieden met tophonneurs buiten? Dacht het niet. Noord geeft natuurlijk een renonce aan, in welke kleur zou dat zijn? En dan ook nog deze: hoe vaak heb je al een groot slem gedoubleerd? Wat wil je hier nou van leren voor de volgende keer over een jaar of 30? Consensus is ver te zoeken.

Een blik op de andere tafels. Bijvoorbeeld deze:

West
N.N

Noord
N.N

Oost
N.N

Zuid
N.N

3heart icon
doublet
pas
3spade icon
pas
4 SA
pas
5club icon
pas
7spade icon!
doublet!
a.p

Zuid start met………diamond icon10! Het is al een gedeelde nul geworden. Ook zuur voor OW: geen ongedeelde top voor een gedoubleerd en gemaakt groot slem.

Weer een andere tafel:

West
N.N

Noord
N.N

Oost
N.N

Zuid
N.N

1heart icon!
doublet
2diamond icon!
2spade icon
pas
4spade icon
a.p

Circus Sassefras treedt hier voor u op. West neemt genoegen met de manche. Uitkomst natuurlijk diamond icon10. 3 overslagen in de tas. De score voor OW houdt niet over.

En als klap op de vuurpijl gebeurt ook nog dit, ik zweer dat dit echt gebeurd is:

West
N.N

Noord
N.N

Oost
N.N

Zuid
N.N

3heart icon
doublet
4diamond icon!
4spade icon
pas
4SA
pas
5club icon
6spade icon
7club icon!
pas
pas!!
doublet
7diamond icon
pas
pas!!
doublet
pas
pas
pas!!!

Uitkomst spade iconA, waarschijnlijk alleen omdat oost diamond icon10 niet heeft. Dit gaat min 10! Hoeveel is dat? -100 -300 -500 -800 enzovoort enzovoort: -2600.

En 7{s]XC? -2470. Dat is nog 30 % voor NZ geworden!

Nog vragen? Natuurlijk niet. Er heerst verbijstering.