Net als Ajax

Afgelopen week begon de parencompetitie in de Meesterklasse en Eerste Divisie. Er is niets leuker dan paren in een homogeen, sterk veld. Anders dan bij viertallen moet je constant op je tellen passen en je ogen openhouden voor valstrikken van de tegenstanders. Paren heeft een slechte naam. De meesten zien het als spielerei en verschijnen niet met hun reguliere maat aan de start, maar om een dagje van de straat te zijn. Homogeen is het veld daarom niet en aan sterk, met slechts een duo uit de kernploeg, kun je ook twijfelen.

Daarnaast is er volop concurrentie. Het is 25 graden buiten, Feyenoord speelt tegen Ajax en MvdP houdt huis op de kasseien. In de tuin met twee beeldschermen dus.

Geen spellen daarom uit de parencompetitie, maar wat nog op tafel lag:

Z/NZ

W

N

O

Z

spade icon H B 10 9 7 3

heart icon 4

diamond icon 6 5 3

club icon V 3

spade icon A 8 4

heart icon A V 10 9 2

diamond icon V B

club icon 9 7 5

spade icon V 5 2

heart icon 8 5

diamond icon 8 7 2

club icon A H B 8 4

spade icon

heart icon H B 7 6 3

diamond icon A H 10 9 4

club icon 10 6 2

Doorgaan, passen, doubleren of passen en verder bieden zijn de keuzes als zij vervelend doen. Na mijn 1heart icon opening volgt west 3spade icon en biedt Geon 4club icon. Hij toont met dat bod een goede hand met hartensteun. Oost wil niet achterblijven en neemt vast uit met 4spade icon. Nu mag ik.

Mijn hand is al bij het 6heart icon kaartje in de bak als ik me realiseer dat we afspraken hebben over een vergelijkbare situatie. Een nieuwe kleur belooft een controle zonder controle in schoppen en 4SA meldt dat de schoppen onder controle zijn.

Die wijsheid past hier echter niet. Ik wil een poging doen, maar niet vertellen dat er in klaveren een probleem is. Meteen 6heart icon is zeker een optie. Met een geschikte hand kan partner er nog een bijdoen. Aan de andere kant is het lullig als ze tegen slem beginnen met twee klaveren. Toch maar 5diamond icon?

Ik besluit dat 5diamond icon de klaverenstart uitseint en kies voor 5heart icon. Het bod belooft een aanvallende hand en laat de keus, daar ben ik goed in, aan partner.

Partner heeft niet lang nodig, hij vermoedt dat spade iconA weinig waard is in dit biedverloop en laat het bij 5heart icon. Na ruitenstart nota bene claim ik alle slagen. Na afloop zien we dat er zelfs drie klaveren buiten zijn, maar als ze er niet mee beginnen, ze allemaal weg zijn. Mijn 5heart icon is te laf.

Aan de andere tafels nog meer kabaal. Matthieu Verhoeven opent ook 1heart icon en na 3spade icon van west heeft Jaap van der Neut geen gereedschap om sterke steun met harten te vertellen. Zijn 4heart icon bod wordt door oost uitgenomen met 4spade icon en de voorzitter past.

In zijn ogen, ze hebben kwets tegen niet een manche gedaan en de buren lijken te redden, duidelijk een forcing pas. Van der Neut vindt dat ook en herbiedt 6heart icon met de noordhand. Na spade iconB uit maakt de leider ook alle slagen.

Aan de tafel met vier kernploegers begint Guy ook met 1heart icon, maar volgt west  4spade icon. Na 5heart icon van Thibo biedt oost 5spade icon en gaat zuid door naar 6heart icon. Na twee passen volgt een doublet, maar west kiest ook voor ruiten en dat is 1860.

Jan van Eck en Jaap Stern hebben hun tegenstanders gefopt en mogen het hebben in 5spade icon. 14 imps voor ze.

Conclusie: ik was net als de verdediging van Ajax. Slap en afwachtend.
Een wapen bij bridge is dat de tegenstanders niet weten wat je hebt. Als je maar met flinke overtuiging in je bak graait, doen ze het vaker fout.

Z/-

W

N

O

Z

spade icon 7

heart icon B 6 2

diamond icon 9 7 4 3

club icon H V 7 3 2

spade icon 9 3

heart icon H V 10 3

diamond icon 5

club icon B 10 9 8 6 5

spade icon A H V B 10 8 6 5 4 2

heart icon

diamond icon B 6 2

club icon

spade icon

heart icon A 9 8 7 5 4

diamond icon A H V 10 8

club icon A 4

Ja, het zijn er tien.
Ik weet niet hoe jij je kaarten oppakt, er zijn erbij die dat een voor een doen en wat zij ervaren bij zo’n tienkaart is een foto waard. Irritante gewoonte trouwens. Pak ze alle dertien op, tel voor mijn part 4333 en schuif ze open in je hand. Een beetje tempo graag.

Tempo genoeg bij de senior trials in Engeland. Zuid begint met 1heart icon en noord springt naar de manche. Aan een tafel volgt oost 4spade icon. Zuid biedt 5spade icon, noord 6heart icon en oost nog een keer 6spade icon. Zuid doubleert dat en de verdediging kan drie slagen rapen, maar aan de tien schoppens doen ze niks. +300.

De andere kant hetzelfde begin, maar oost biedt niet 4, maar 5spade icon. Zuid gaat verder met een onduidelijke 5SA ( azen?) en noord biedt 6club icon. Oost steunt zichzelf nog een keer en zuid weet blijkbaar genoeg en doubleert 6spade icon voor dezelfde 300.

Een saaie wash, maar ik durf te wedden dat als zuid naar 7heart icon was gegaan, oost nog wel een schopje erbij had gedaan. Het gaat vaak niet om het mooiste of beste bod, maar het brutaalste. Net zoals Ajax vroeger.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.