NBB-beker

Na het verlies tegen Uil in ronde een van het bekertoernooi, gingen we als beste verliezer toch door naar de volgende ronde. Daar bleek Star een makkelijke prooi en mochten we in de laatste voorronde proberen de finale te halen. Afgelopen zondag naar Utrecht tegen De Lombard. Toen de wedstrijdleider de stand doorgaf na een rondje wisten we al dat we nog een dag moesten.

Erik-Jan Krijgsman en Kamiel Cornelissen waren verantwoordelijk voor de meeste punten met Jaap van der Neut en Oscar Nettl als tweede op forse achterstand. De Lombard was niet in de sterkste opstelling. Alle Zwitsers zaten op een berg in Frankrijk voor de eerste Europese Winter Nationals.

Voor mijn maat is kaarten zodra de r uit de maand verdwijnt niet vanzelfsprekend. April en boven de twintig graden volstaat ook. Het vee en land heeft aandacht nodig en het vele werk op het bondsbureau betekent dat bridgen op het tweede plan komt. We spelen voor de schoonheid van het spel. Sommige tegenstanders doen daar ook aan.

O/OW

W

N

O

Z

spade icon A 9 6

heart icon A 10

diamond icon H 9 5

club icon 9 6 5 3 2

spade icon V 4

heart icon 8 7 4

diamond icon A B 10 7 2

club icon B 10 8

spade icon H B 7 5 3 2

heart icon B 3 2

diamond icon 8 6 4

club icon H

spade icon 10 8

heart icon H V 9 6 5

diamond icon V 3

club icon A V 7 4

Dat hij niet opende met die brakke zeskaart kwets tegen niet begrijp ik, maar na 1heart icon-2heart icon bij de tegenstanders had 2spade icon wel gemogen. Nu hij dat naliet, werd 2heart icon het eindcontract. Het is een spel van niks zoals Krijgsman etaleerde.

Die zat in 3heart icon en kreeg klaveren uit en speelde diamond iconV, ruiten naar de boer en diamond iconA. Ook de hoge diamond icon10 volgde en hoewel de verdediging kon troeven, was EJ al zijn schoppen kwijt en noteerde negen slagen. Ongeveer hetzelfde gebeurde bij Van Egdom-Bosch met het verschil dat zij – uiteraard- in de manche zaten.
Aan de andere tafels was de troefkleur schoppen met negen(!) en twee keer acht slagen het resultaat. Maar de oude mannen dus in 2heart icon.

Ik begon met klaveren en de leider wint ronde een met het aas. heart iconH of de eerder beschreven ruitenspeelwijze leidt simpel tot acht slagen, maar zuid ging een andere weg. Hij speelde schoppen, suggererend dat hij een aftroever moest maken in de dummy en in de hoop dat de verdediging troef zou spelen.

Dat plan faalde. Steenbakkers wint de slag met spade iconH en speelt de twee terug voor mijn aas. Ik speelde klaveren die oost kon troeven. De verbinding voor een tweede aftroever is heart iconA, maar dat levert slechts vijf slagen op voor OW.

Hij speelt daarom schoppen, ik kan er twee hebben, na in slag vijf. De leider gooit een ruiten, ik beken en de dummy troeft. Er volgt een troefje uit de dummy via de vrouw voor mijn aas en oost troeft een tweede klaveren. De kroon op het werk wordt gezet als Steenbakkers nog een schoppen speelt en mijn heart icon10 promoveert tot downslag.

Het volgende spel sloeg uit in onze viertallenwedstrijd. Het eindcontract was niet hetzelfde overigens.

O/Allen

W

N

O

Z

spade icon B 9 4 3 2

heart icon

diamond icon B 9 7 2

club icon H 9 6 4

spade icon H 7 6 5

heart icon H B 6

diamond icon H V 3

club icon 8 7 3

spade icon A V 8

heart icon 9 8 4 2

diamond icon 8 5

club icon B 10 5 2

spade icon 10

heart icon A V 10 7 5 3

diamond icon A 10 6 4

club icon A V

In een andere wedstrijd bieden Van der Neut en Nettl naar 6heart icon. West begint met ruiten en dat kost een slag. Als Jaap vervolgens een keer schoppen speelt en oost AV laat zien, heeft hij net genoeg slagen.

De edelachtbare en zijn maat krijgen 5heart icon down van NZ na een slempoging en komen met +100 aan. En wij hebben een lang biedverloop. Geon opent 1heart icon en hoewel mijn hand meer lijkt op een 1SA bijbod, bied ik, we zijn toch maar gewone puntentellers, 2club icon.

Zijn antwoord is 2SA en dat belooft overwaarde (15+) en een vierkaart in ruiten. Ik stel met 3heart icon de troefkleur vast en na 3spade icon (cue) doe ik mee met een non-serious 4diamond icon. Hoe weinig serieus mijn bod ook is, azenvragen is het vervolg en even later mag Hanneke Kreijns uit tegen 6heart icon.

Ze kiest voor spade icon2 en Steenbakkers houdt van eenvoudige plannen. spade iconA goed of club iconH op zijn plek en we hebben er twaalf. Over die ruiten maken we ons later wel druk. Just van der Kam neemt spade iconH met het aas en speelt na enig gepieker ook spade iconV. Zuid troeft en speelt twee keer  troef en snijdt een keer in klaveren. 

Hanneke neemt met de heer en zuid is down. Maar met diamond iconB in vieren tegen dreigt een tweede downslag. Klaveren terug voor het aas en ruiten naar de heer volgen. Steenbakkers troeft nu een schoppen in de hand en speelt al zijn troeven en west zit in dwang. Ze moet de schoppendekking bewaren en alle ruitens en dat lukt niet. Prachtig (…) en een wash.

Je kunt je afvragen of je wel spade iconH moet spelen in slag een. Ik ken niet veel spelers die met een cue in schoppen rechts onder hun aas starten tegen slem. Had zuid gedoken en nog twee schoppens getroefd dan was spade iconA eruit gevallen en de heer hoog. De squeeze tegen west lukt echter niet, omdat je voor west moet afgooien. Goed gezien van de leider!
Het gaat wel als Just van der Kam na spade iconV ook het aas casht, maar hoewel hij zeer vriendelijk is, is hij niet gek.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.