Uit het clubleven (90)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Josephine vooruit!

Wij van bridgeclub Josephine hebben in het recente verleden net als veel andere clubs te maken gehad met ledenverlies en willen daar wat aan doen. Probleem is daarbij dat het bridgeniveau vrij hoog is: nieuwe leden hebben moeite met aanhaken, zeker als ze vers van de cursus komen. Daarom krijgen ze nu extra aandacht in de vorm van coaching door andere leden. Een tweede manier om de club attractiever te maken is de voorbespreking: een half uur voor het begin van de wedstrijd bespreken we enkele geselecteerde spellen van de laatste clubavond. Het doel hiervan is tweeledig: enerzijds maken we daarmee een verschil met andere verenigingen, anderzijds hopen we hiermee nieuwe leden, maar hen niet alleen,  te helpen bij het bereiken van een hoger niveau van bieden en spelen. We doen dit nu anderhalve maand en het lijkt een succes te worden: de leden dragen zelf spellen aan en het is druk.

Net als na een weekendje voetbal valt er na een avond bridgen voldoende te bespreken. Neem nou spel 23 op 15 juni:

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon A V 7 4 2

heart icon

diamond icon 5

club icon A H 10 9 6 4 3

spade icon

heart icon A H V B 7 6 5

diamond icon H 9 7 4 2

club icon 2

spade icon B 9 8 6 3

heart icon 8 3

diamond icon A V B 8 3

club icon 7

spade icon H 10 5

heart icon 10 9 4 2

diamond icon 10 6

club icon V B 8 5

Grillige verdeling en bijbehorende bieding:

West
N.N

Noord
Geurt

Oost
N.N

Zuid
Rinus

pas
1 club icon
dbl
1 spade icon
pas
4 diamond icon
4 heart icon
4 spade icon
5 heart icon
6 spade icon!
a.p

Wat gebeurt hier allemaal? 4diamond icon belooft natuurlijk een controle een fit in spade icon. Geurt heeft een sleep heart icon. Ik bood 5heart icon na enige aarzeling. West had een verrassend laatste woord. Ik moest denken aan een fameus oud televisieprogramma: “Te land, ter zee en in de lucht”. Daarin gaan deelnemers in zelfgebouwde voertuigen op weg naar een bel. Driekwart bereikt het doel niet vanwege beroerd materiaal en/of een schromelijk tekort aan vaardigheden. De overkoepelende titel viel uiteen in verschillende onderdelen, afhankelijk van de opdracht. Zo had je Gein op het Plein en Snel naar de Bel. Het laatste bod van west paste mijns inziens in de serie “Fiets hem erin”.  Maar het is Butler, dus ik doubleer niet. In plaats daarvan kwam ik uit met heart icon4, 3e van boven. De dummy deed mij het lachen snel vergaan.

Maar de leider pakte het spel verkeerd aan: uitkomst getroefd, spade iconA en kleine spade icon voor mijn H. Ik speelde nog een heart icon, weer getroefd en nu kon de leider de club icon niet meer vrijspelen vanwege het 4–1-zitsel. Zij verloor uiteindelijk nog 2 slagen in diamond icon en ging 2 down. Hoe moet het wel? Eerst club icon vrijspelen. Je moet met troef nog naar de hand kunnen om bij je vrije club icon te kunnen komen. Dus uitkomst getroefd, club iconA en kleine na. Noord bekent niet en troeft niet, dus moet de leider op herhaling. Troef B voor en gedekt voor de A in dummy en nog een kleine club icon getroefd, ditmaal met spade icon8 of spade icon9. Nu de gemarkeerde snit op spade icon10 en daarna de laatste troef bij zuid getrokken. En dan volgt de club icon optocht; 13 slagen.

4 impen voor ons. Het spel is 7 keer gespeeld. 1x mogen NZ 6heart icon gedoubleerd spelen en 2 down gaan. 1 paar speelt 5spade icon en gaat 1 down, aan nog 2 andere tafels gaat 6spade icon 2 down. En dan is er nog een paar dat in 6spade icon gedoubleerd 1 down gaat. Slechts 1 paar maakt 6spade icon met een overslag.

Wat nou behoorlijk niveau? OK, het valt een beetje tegen dat het slem niet vaker wordt gemaakt, maar wij kunnen echt wel bridgen. We hebben een team in de 2e divisie dat dit jaar hoger is geëindigd dan ooit. Het spel is trouwens aangemeld voor de voorbespreking. Door het paar dat NZ zat aan de tafel waar het contract met een overslag werd gemaakt. Dat kostte maar liefst 17 impen. Hun vraag: “Hoe moeten wij dit down spelen?” Daar gaan we het dus in de voorbespreking over hebben.

En heeft u tijd over? Te land, ter zee en in de lucht komt weer op TV met nieuwe afleveringen! Onze edele denksport kan elke promotie gebruiken. Ik heb contact gelegd over een aflevering “Op de Rem naar het Slem”. De eerste reactie was positief. Ga wat bouwen en vergeet niet de schroeven goed vast te draaien.