Uit het clubleven (84)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Het blijft tobben

Er is heel slecht nieuws voor de liefhebber van de blues, die het al een tijdje zonder Cuby moet stellen: nu houdt Barrelhouse er mee op! De band is begonnen aan een afscheidstournee. Daar moeten we bij zijn. En als ze dan gaat zingen van “If you really wanna leave me” slikken wij het brok in de keel weg en roepen allemaal heel hard: “Nee Tineke!! Maar waarom laat jij ons nou zitten?” Misschien strijkt ze dan over haar hart.

De bridgebond heeft niet besloten alle activiteiten op te schorten in afwachting van deze emotionele ontmoetingen met Tineke en haar mannen. Dus slepen we ons naar de club.

Spel 28 bij BC Josephine op 11 januari. Ik raap dit op als zuid bij W/NZ:

spade icon A V B 5 4 heart icon A H diamond icon A 10 9 4 club icon V 2.

En dan ontwikkelt zich het volgende biedverloop:

West
N.N

Noord
Geurt

Oost
N.N

Zuid
Rinus

2diamond icon
dbl
2heart icon
pas
pas
dbl
pas
3club icon
pas
3SA
a.p

Toelichting op bovenstaande: 2diamond icon is multi, 2heart icon relay, de pas van oost belooft dus een zwakke 6krt heart icon, mijn tweede doublet belooft minstens 19 punten.  Geurt biedt 3club icon en ontkent daarmee een 4 krt spade icon. Dan heb ik een probleem, want ik wil in ieder geval de manche spelen: wordt het 3 SA of 4spade icon? Met een dubbele stop in heart icon kies ik voor 3 SA, ook omdat er een kans is dat west lengte heeft in spade icon.

West komt uit met heart iconV. Dummy komt op tafel:

Z/OW

spade icon 8 6 2

heart icon 10 7 2

diamond icon H 8 3

club icon A 9 4 3

spade icon A V B 5 4

heart icon A H

diamond icon A 10 9 4

club icon V 2

Typisch een geval van 3e hand mag alles:  oost mist 4 van de 5 hoogste heart icon. En ook een geval van spijt: dummy is mooi en 4spade icon ziet er kansrijk uit. Ik heb waarschijnlijk een overslag nodig voor een goede score. Die kans zit er wel in: met 4 slagen in spade icon, 2 in heart icon, 3 in diamond icon en 1 in club icon is het kat in het bakkie. Plan: ik geef een spade icon af aan west en later snijd ik in diamond icon. West heeft maar 2heart icon en kan partner dus niet meer in die kleur bereiken.

Aan de slag: in slag 2 speel ik spade iconB voor de heer van west. Oost bekent niet! Hij neemt afscheid van heart icon8 en vraagt dus om diamond icon! Als oost V B in diamond icon heeft heb ik nu nog maar 7 slagen: 1 in club icon en 2 in de andere kleuren. Schrale troost is wel dat 4spade icon ook kansloos is. Ondertussen heeft west zijn 2e heart icon op tafel gelegd voor mijn H. Nu eerst eens zien of mijn angst voor de diamond icon gerechtvaardigd is: kleintje naar de H (OW bekennen) en kleintje terug, oost legt de B. Ik neem de A en west bekent. Ik wil wedden dat Satan – want hij is het! – ook de V heeft. Zo gauw als hij daarmee aan slag komt raapt hij nog 3 vrije heart icon op en dan heb ik nog problemen in spade icon en club icon. Is er nog een 8e slag? Er is in ieder geval nog een kans. Als west na het ophalen van zijn vrije slagen in de rode kleuren met club icon moet komen, haal ik 2 slagen als hij de H heeft. Dat is dan nog een kans om er met 1 down vanaf te komen. En daarom raap ik eerst spade iconAV op. Oost neemt afscheid van 2 club icon. Dan speelt ik een kleine diamond icon voor de V van oost. En mijn veronderstelling is juist: oost raapt 3 vrije heart icon op en moet dan onder club iconH uitspelen. Mooie ingooi voor 1 down. Goed van mij!

Het hele spel lag zo:

W/NZ

W

N

O

Z

spade icon H 10 9 7 3

heart icon V 5

diamond icon 7 6 5

club icon B 10 5

spade icon 8 6 2

heart icon 10 7 2

diamond icon H 8 3

club icon A 9 4 3

spade icon

heart icon B 9 8 6 4 3

diamond icon V B 2

club icon H 8 7 6

spade icon A V B 5 4

heart icon A H

diamond icon A 10 9 4

club icon V 2

Maar de beloning voor mijn knappe afspel blijft uit. 3 maal 3SA C met zuid als leider. Uitkomsten: spade icon3, spade icon9 en club iconB. Kennelijk heeft oost op die tafels niet geopend. Bericht aan bridgend Nederland: Hallo! Weten jullie al dat in de 3e hand na 2 passen alles mag? Zeker niet tegen wel? Graag wakker worden, want nu houden wij hier maar 30 % aan over. God zij dank is er nog 1 leider die 2 down gaat in 3SA, de laatste gaat 1 down in 4spade icon. Wat ik maar zeggen wil: bridgen en de blues, dat is een prima combinatie. Wijs beleid van de bond om in deze moeilijke tijd door te gaan met het spelletje.