Intussen bij de buren

Bij de schakers is het niet ongewoon dat je meespeelt in een buitenlandse competitie. Elke Nederlandse grootmeester heeft wel een contractje bij een Bundesligaclub en sommigen zijn ook actief in België en Frankrijk. Wij bridgers zijn wat meer honkvast, althans tot een paar jaar geleden. De Meesterklasse kent inmiddels ook een bonte verzameling van nationaliteiten.

Op zaterdagmorgen zitten ik te wachten tot de eerste uitslagen van het Topcircuit binnenrollen en kijk tegelijkertijd naar de Poolse viertallencompetitie. Actief zijn daar Roy Welland en Sabine Auken. Ze spelen ook voor HOK in onze MK. Iets verder zitten de spelers van team Zimmermann, hier bekend als Lombard 1. Landgenoten zijn er ook. Het tweede team van Mauritius speelt onder de naam Objectivity.

Dit weekend in Polen en volgende week is het hele circus weer in Utrecht. Het regime in Polen is streng. Ze beginnen om 09.00 uur en als ’s avonds laat mijn ogen dichtvallen, spelen ze nog. Een wedstrijd bestaat uit twee helften van 12 spellen. Welland worstelt in een slem als ik aankom:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon B 10

heart icon 8 7 5

diamond icon H V 2

club icon V 6 5 4 2

spade icon A 6 2

heart icon A V B 6

diamond icon B 8 7

club icon A B 8

spade icon 9 8 7

heart icon H 10 9 4 2

diamond icon 10 6 5

club icon 10 9

spade icon H V 5 4 3

heart icon 3

diamond icon A 9 4 3

club icon H 7 3

Na de 1spade icon opening van zuid vraagt noord een paar keer, zuid toont een 5-4 spade icon/diamond icon en 10-15 punten en jumpt dan naar 6spade icon. Dat is aan de hoge kant. Zelfs met de fraaie plaatjes in zuid moet je van goeden huize komen om er twaalf weg te tikken.

Welland speelt het vlot af. Hij trekt vier keer troef en neemt de hartensnit en is meteen (twee) down.  Het is noodzakelijk de hartenkleur goed te doen. Klaveren kan gelukkig maar een kant op en dan resteert de ruitenkleur.

Met alle middenkaarten buiten diamond icon10 kun je een intrasnit nemen. Speel een ruiten naar de 7 en als die slag verliest aan een plaatje speel je later diamond iconB voor om de tien te smoren en de andere honneur eruit te snijden. Zoals je ziet, werkt het hier niet.

Aan de andere kant zit Katarzyna Dufrat ook in 6spade icon. Oost heeft een 4heart icon cue gedubbeld, zodat west met harten begint. De leider neemt met heart iconA en speelt meteen heart iconV. Oost legt de heer en zuid troeft. Ze haalt de troeven in drie rondjes en eindigt in de hand.
Een kleine ruiten neemt west en de leider is ook kansloos. Er gaat altijd nog een ruiten verloren.

De weg naar succes is voor de dubbel dummy puzzelaars. Boer derde om het aas met een paar kleintjes nodigt uit tot een eindspel. Neem na het troeftrekken de klaverensnit en cash de hoge harten. Neem twee klaveren mee en ga er met een kleine ruiten uit. West heeft twee klaveren moeten afgooien, anders wordt diamond iconB hoog en is na de kleine ruiten ingegooid.

De oplossing is dat west duikt en dan moet de leider diamond iconB leggen. Een opgave die zwaar lijkt.  Menselijkerwijs is 6spade icon daarom altijd down.

Later op de dag kijk ik mee bij de wedstrijd van Objectivity.

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon B 10 6 4 2

heart icon H 10

diamond icon 10 7 5 2

club icon B 10

spade icon H V 9 8

heart icon B 8 7

diamond icon V B

club icon 9 7 6 3

spade icon 3

heart icon 6 4 3 2

diamond icon A 8 6

club icon A V 8 5 4

spade icon A 7 5

heart icon A V 9 5

diamond icon H 9 4 3

club icon H 2

Aan beide tafels speelt zuid 3SA. Steve Green speelt met Simon de Wijs Tarzan en ziet na zijn 1club icon opening west in schoppen volgen. De schoppenstart neemt hij in de dummy met de 8 en gaat door met heart iconB.

De keuze van de rode boer in slag twee maakt niets uit op dit spel. heart iconB geeft wel een gevoel van veiligheid nu alleen west aan slag kan komen. Voor Green betaalt het meteen uit als west nadat hij met heart iconH aan de beurt komt naar ruiten switcht.

diamond iconB maakt de slag, maar oost neemt de tweede ruiten en speelt ruiten door. De leider neemt met diamond iconH en incasseert heart iconA. Nu hartentien valt, volgen nog twee rondjes harten en drie keer schoppen. In slag twaalf volgt een klaveren uit de dummy en met club iconA goed scoort de leider een overslag.

Ed Hoogenkamp (oost) en Rob Helle maken het de leider aan de andere kant wat lastiger. Geen tegenbieden van OW. Helle begint ook met een kleine schoppen en Pszczola speelt diamond iconB in slag twee.  Hoogenkamp wint met het aas en speelt een kleine klaveren. club iconH maakt de volgende slag en de leider telt vier slagen in schoppen, een in harten, twee in ruiten en club iconH. Een te weinig.

Zuid weet niet dat de klaveren blokken en een simpele hartensnit genoeg is voor zijn contract en speelt ruiten naar de vrouw en schoppen naar zijn aas. diamond iconH wordt gecasht, valt de tien dan is hij er ook en anders resteert de hartensnit.

diamond icon10 Valt niet en na twee keer schoppen speelt Pepsi heart iconB en laat hem rennen. Rob Helle heeft heart iconH en drie tienen. spade icon10 en diamond icon10 worden geïncasseerd om tot slot oost nog twee slagen te gunnen met club iconA-V voor twee down.

Grappig genoeg is er nog een weg naar succes na diamond iconH. Omdat de klaveren blokken, kun je een kleine klaveren spelen. West kan nemen met de boer, maar dan is oost niet meer bereikbaar. Oost kan wel overnemen, en twee klaveren cashen, maar dan is club icon9 de negende slag. Laat oost west aan slag dan volgt diamond icon10 en schoppen, maar de hartensnit levert de negende slag op.

Objectivity wint ruim en gaat het laatste weekend in februari verder in de play-off.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.