Uit het clubleven (81)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Een Aha-Erlebnis

Ik vind veel dingen leuk. Het verhaspelen van een vreemde taal hoort daarbij. Duits is mijn favoriet. Wij in Nederland zijn al snel geneigd om te denken dat we Duits kunnen. Je pikt een paar woorden op en voegt daar Nederlands aan toe dat je op zijn Duits uitspreekt. En dan wel met stemverheffing, dat helpt altijd. Zo vertelde mijn jongste broer dat hij ooit in gesprek met autochtonen ter plaatse de volgende tekst heeft gebezigd: “Wir müssen noch Geld holen aus den Mauer”. De boodschap kwam wel over. Een vriendin van onze dochter vertelde jaren geleden dat zij zich schaamde voor haar hoog opgeleide vader toen hij over de grens benzine moest afrekenen. De goede man had aan de kassa de volgende tekst paraat: “Pump 4. Karte bitte!” De kassière begreep hem uitstekend.

Om te begrijpen hoe het mogelijk is dat Duitsers ons in hun eigen taal kunnen verstaan, moeten we terug in de geschiedenis. Ergens in de vroege Middeleeuwen zijn de Germanen het oerbos om zich heen  gaan wegkappen om ook een vorm van ontwikkeling te kunnen doormaken. Dat is goed gelukt. We hebben aan de Duitsers bijvoorbeeld gemotoriseerd autoverkeer te danken. En ook op de alfawetenschappen hebben zij een stempel kunnen drukken, zeker in de filosofie en de psychologie. Denk bijvoorbeeld aan Karl Bühler, professor in de psychologie, onder andere in München. Hij muntte de term Aha-Erlebnis. Dat is de naam van de ervaring als je ineens iets ontdekt of ergens achter komt. Wij in Nederland zouden iets mompelen als “Verrèk…….” Archimedes riep in zijn tijd: “Eureka!” Ere wie ere toekomt: ik vind de term Aha-Erlebnis superieur.

Ik had zo’n ervaring toen ik op donderdag 7 december 1 SA tegenspeelde. Ik had de volgende hand:

spade icon V 8 2 heart icon A 6 4 diamond icon A V 10 club icon V B 7 4.

Ik zat west bij  Z/OW. Zuid opende 1club icon. Ik heb 15 punten. Wij volgen 1 SA met 16 – 18 punten en dat is een heilige regel. Ik heb te vaak meegemaakt dat je in 1 SA gedoubleerd wordt opgepikt en bakken punten inlevert. Passen is ook geen optie, dus wordt het doublet. Noord biedt 1diamond icon, Geurt doubleert en belooft daarmee wat punten en 2 vierkaarten hoog. Zuid herbiedt 1 SA. Dat is zuur. Als Geurt punten heeft wil ik wel 1 SA spelen. Gedane zaken nemen echter geen keer. Er wordt rondgepast.

Ik kom uit met spade icon2 (kleintje belooft plaatje) en het spel lag zo:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon V 8 2

heart icon A 6 4

diamond icon A V 10

club icon V B 7 4

spade icon 7 6

heart icon H 2

diamond icon B 5 4 3 2

club icon H 8 3 2

spade icon B 9 5 3

heart icon 10 9 7 3

diamond icon H 7

club icon 9 6 5

spade icon A H 10 4

heart icon V B 8 5

diamond icon 9 8 6

club icon A 10

Mijn uitkomst gaat via de B van Geurt naar de A van de leider, die met een kleine heart icon vervolgt voor de H op tafel. Er volgt een kleine diamond icon van tafel. Geurt de 7, de leider de 9 en ik neem met de 10. Hoe nu verder? Geurt heeft spade icon10 niet en de leider zou best nog spade iconH 10 kunnen hebben. Ik ga niet in zijn vork spelen. Het ziet er overigens naar uit dat de leider bezig is de diamond icon op tafel vrij te spelen. Het wordt tijd om de entree daar weg te spelen. En nu valt me ook op dat op tafel 2 doubletons in de hoge kleuren liggen. En dan ineens: de Aha–Erlebnis! Geurt heeft 2 vierkaarten in de hoge kleuren: de leider heeft die ook! En dat vrij spelen van de diamond icon: de leider heeft er 3! Er dus heeft hij maar 2club icon. Ik heb de hele verdeling van het spel in de smiezen! Nu is het niet moeilijk meer: club iconV na. Op tafel klein, Geurt de 5 en de leider het A. Kleine diamond icon na voor mijn V, Geurt moet die overnemen met de H. Hij komt spade icon3 na via de 4 van de leider voor mijn 8. Ik kom met club iconB voor de H op tafel, Geurt de 6 en de leider de 10. Kleine diamond icon na, Geurt spade icon weg, voor mijn A. Ik speel nu club icon7: op tafel goed een kleintje voor de 9 van Geurt – de leider heart icon weg. Geurt komt na met spade icon9. Die is voor het aas van de leider, die nu ook de laatste spade icon opraapt. Hij speelt heart iconV voor mijn A en ik moet de laatste slag naar zijn B spelen: 1 SA contract.

Moedig geboden van Geurt met die 4 punten, en slimme zet van zuid om het met 1 SA af te maken. Alhoewel: ik ga minstens 1 down in 1 SA en dat scoort -100. Dan is 1 SAC door zuid een beter resultaat. Inmiddels is de score ingevoerd en wat zegt het kastje? Gedeelde top voor ons! 1 leider in west gaat 2 down in 1 SA en 4 paren spelen met noord als leider 2diamond icon. Hoe dat kan? Na een 1SA bod van west kan noord gewoon 2 diamond icon bieden zonder angst dat zijn partner op hol slaat. 3 van die 4 leiders maken een overslag, de laatste moet met 8 slagen tevreden zijn.

“Goed tegenspel” is het compliment van de leider. “Ja”, zeg ik “Ich hätte ein Aha-Erlebnis“. Waarom volg je niet 1SA, wil hij weten. ”Zu wenig Punkte”, meld ik. “Ich habe Gleich, nicht?” Nee, verbetert de leider: Sie haben Recht. Dat vind ik ook mooi.