De Lombard 1 nog steeds bovenaan na derde MK-weekend

Utrecht, 10 december 2023.

De internationals van BC De Lombard 1 hebben hun eerste plek succesvol verdedigd. Het team, bestaande uit Brink-Drijver, Kalita-Nowosadzki, en Piedra-Zimmermann, staat inmiddels 22 vips voor en zal moeilijk te achterhalen zijn. HOK 1 deed goede zaken dit weekend en heeft zich bij de top 4 gevoegd. Er volgt nog een weekend, en daarna nog de halve finales en de finale.

In de derde MK-wedstrijd kwam het volgende spel voor, waarin Aarnout Helmich, spelend voor HOK3, een onmogelijke 4spade icon thuisbracht door het spel goed te lezen.

Het biedverloop was als volgt:

Bakker

Noord

Helmich

Zuid

pas
1spade icon
2club icon
2SA
3club icon
4spade icon
a.p.

Helmich opende de oosthand met 1spade icon, nadat Noord had voorgepast. Zuid volgde 2club icon en Kees Bakker als west bood met 2SA zijn inviterende hand met schoppenfit aan, waarop Helmich 4spade icon bood.

NZ kunnen vier slagen in de lage kleuren oprapen maar dat is moeilijk te zien voor ze. Zuid begon met twee hoge klaveren en besloot er passief met een derde klaveren uit te gaan, getroefd met de boer in west. Helmich moest nu inschatten hoe het spel zat. Hij kon een simpele hartensnit nemen om een ruiten op te lozen, maar het kon geen kwaad om eerst wat druk op de tegenstanders te zetten. Hij speelde vijf hoge troeven, waarop hij in dummy een harten en een ruiten liet gaan. Zuid bekende één maal en deed vervolgens naast twee ruitens, zijn twee ogenschijnlijk nutteloze klaveren weg; iets waar hij later spijt van kreeg. Noord bekende tweemaal, deed vervolgens twee hartens weg en kwam toen in de knel. Hij zag de ingooibui al hangen, dus hij deed diamond iconV de deur uit. Op de laatste troef deed zuid een ruiten weg, evenals dummy. Noord wist dat hij met diamond iconH zou worden ingegooid als hij hem niet zou weggooien, dus deed afstand van deze kaart, hopend op diamond iconAB bij partner. Helmich incasseerde nu heart iconAH en ging met diamond icon10 van slag voor zuids aas, die de laatste slag aan diamond iconB moest gunnen: OW +620.

Aan de andere tafel had oost een creatieve kijk op zijn kaart en opende een 9-12 SA. West informeerde met 2club icon naar een vierkaart hoog en oost bood rustig 2spade icon, wat hij mocht spelen: OW +140, dus 10 imps winst voor HOK3.

Van de twaalf keer dat dit spel werd gespeeld gingen zeven oostspelers 1 down in 4spade icon. Tweemaal maakte oost een schoppendeelscore en éénmaal maakten NZ een klaverendeelscore. Eén oostspeler bood door tot 5spade icon en mocht van geluk spreken dat hij er ongedoubleerd vanaf kwam: twee down.

Kijk op de NBBsite voor alle uitslagen en frequentiestaten.