Omzetbelasting

Mijn eerste ervaring met viertallen bestond uit het lezen van het boekje van Mike Lawrence, “Play a Swiss teams of four with”. Hij voert de lezer door een toernooi van korte viertallenwedstrijden en allerlei interessante situaties komen aan de orde. Wat opvalt is dat er eerst een enorme bok wordt geschoten die in de resterende spellen goed wordt gemaakt en het team nog wint. Je leest het in een ruk uit.

Ik moest denken aan dat boek toen Zimmermann Street trof in de finale van de Soloway KO. Hoewel viertallen een beschaafde bezigheid is – om de echte bloeddorst te stillen moet je een paar rondjes van de Reisinger (board a match) volgen – kan het er wild aan toegaan. In het derde kwart gaan op drie spellen 42 imps over tafel.

O/Allen

W

N

O

Z

spade icon 10 6 4

heart icon A 7 2

diamond icon 9 8 2

club icon A 10 9 5

spade icon A H V 9 3

heart icon H V 5

diamond icon 4 3

club icon 7 6 3

spade icon B 8 7 5 2

heart icon 8 3

diamond icon A V B

club icon V B 8

spade icon

heart icon B 10 9 6 4

diamond icon H 10 7 6 5

club icon H 4 2

Met Bas Drijver noord en Sjoert Brink zuid tegen de Italianen Manno en Di Franco, mag Drijver in de vierde hand beginnen en kiest voor 1spade icon. Brink antwoordt 1SA en dar blijft het bij.

Zonder troef is niet de beste speelsoort, harten speelt makkelijker, maar de verdediging moet oppassen. Met ruiten voor de boer en heer gaat zuid op de harten af. heart iconH mag hij hebben en twee schoppens ook. Ook heart iconV is voor de leider, maar na spade iconV is de koek op. De verdediging heeft met club iconH in de knip net zeven slagen.

Gelukkig kiest west voor de klaverenaanval en Sjoert scoort club iconH in slag een. Harten naar boven en twee hoge schoppen, gedoken, wordt gevolgd door heart iconV en spade iconV. Dat zijn er zes en de leider gaat verder met ruiten. Oost moet wel nemen, casht spade iconB en speelt klaveren. Na drie klaveren en heart iconA heeft west nog een ruitje en maakt Brink zijn zevende slag.

Aan de andere tafel opent Pachtmann de zuidhand met 2heart icon, Muiderberg. Noord verhoogt naar de manche en iedereen is plat.

Wat voor OW aan de andere gold, geldt hier ook. Je moet oppassen. Ruiten uit is het fijnst en na diamond iconA en drie keer klaveren kunnen de Zwitsers +200 en 7 imps schrijven. Klukowski pakt echter een schoppen en zuid begint met drie rondjes in die kleur en is zijn klaveren kwijt.

In slag vier volgt ruiten voor de heer en de tweede ruiten is voor het aas van oost. Een geniepige spade icon8 troeft de leider hoog en de derde ronde ruiten laag. Nu de kleur rond zit en troef na is het spel over. De verdediging maakt nog troefaas en dat is 620 voor Street en 11 imps.

Het spel erna:

W/-

W

N

O

Z

spade icon A H V 7 4

heart icon 10 8 7

diamond icon B 6 5

club icon 6 4

spade icon 9 8 2

heart icon V 4

diamond icon 8 7 3

club icon H B 9 7 2

spade icon B 10 6 5 3

heart icon H B 6

diamond icon V 4 2

club icon V 3

spade icon

heart icon A 9 5 3 2

diamond icon A H 10 9

club icon A 10 8 5

Di Franco opent in de vierde hand met 1heart icon en Brink volgt 1spade icon. Na de pas van noord springt Drijver naar 3spade icon. 4spade icon Zou wat te veel zijn. Met die gebalanceerde hand ga je zo voor 500. Na 3spade icon hebben de Italianen het ook al lastig. Zuid doubleert en noord kiest voor 4heart icon.

Dat is het niet. Ondanks de speelkracht buiten de troefkleur en het 3-3 zitsel in troef is zuid kansloos. Brink begint met spade iconA en nadat zuid troeft en een troefje naar de vrouw en heer speelt, volgt een tweede schoppen. Het beste is een ruiten afgooien en een down accepteren, maar als de leider troeft, verliest hij de controle.

Hij kan geen troef spelen, omdat OW dan hun schoppen cashen en speelt maar drie keer klaveren. Brink troeft en speelt weer schoppen. Zuid gooit nu wel een ruiten en neemt het ruitennaspel in de hand en casht heart iconA.

Er is nog een hoge troef buiten en daarom speelt de leider klaveren. Nu is het Drijver die kan troeven, waarna een volgende schoppen zuid berooft van zijn laatste troef. Hij heeft nog diamond iconH, maar moet de laatste ruiten afgeven aan diamond iconB van Brink. Twee down.

Aan de andere kant eenzelfde begin. Oost pakt het echter wat voorzichtiger aan en biedt slechts 2spade icon. Daardoor kan Klukowski net 3club icon bieden na het doublet van zuid. Kalita springt naar 4spade icon (exclusion) en na 1 keycard zitten NZ in 6club icon.

Ruiten is voor het aas en de leider speelt meteen een harten naar de vrouw. Oost neemt die slag en een tweede ruiten is voor de heer. De troeven worden gehaald en heart iconA en harten getroefd, levert een parkeerplaats op voor de verliezende ruiten en een van de schopjes. De andere twee worden getroefd in zuid. In een vloek en een zucht twaalf slagen en 14 imps.

Op het derde spel bieden Drijver-Brink 6spade icon en scoren 1430. Kalita redt met 7club icon voor -800, maar de tegenstanders gaan nog naar 7spade icon. Dat is minder handig, want er is een aas weg en die limiteert het aantal slagen tot 12. Zimmermann wint 17 imps en wint later de Soloway KO.  


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.