Uit het clubleven (78)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Voor straf!

Vroeger was alles beter en vooral ook overzichtelijker. Neem nou het doublet: direct na een opening was het informatief en anders voor straf. Heerlijk, want ik hou van straf. Uitdelen bedoel ik. Het denken over doubletten heeft zich helaas ontwikkeld in een richting die niet goed past bij mijn toch vrij milde karakter. We kennen nu supportdoubletten, competitieve doubletten, ik-wil-nog-wat-van-je horen-doubletten, wij-zijn-nog-niet-uitgeboden-doubletten en natuurlijk uitkomstdoubletten. Gelukkig is één doublet altijd een strafdoublet gebleven: het doublet op 1SA als volgbod.  Lekker.

Wel jammer: strafdoubletten op 1SA komen niet vaak voor. Maar dat gold niet op 9 november op de butleravond bij Josephine. Geurt en ik zaten op spel 15 NZ (bij Z/NZ):

Z/NZ

W

N

O

Z

spade icon 9 3

heart icon A H 4

diamond icon H 10 6 5 2

club icon H V 8

spade icon V B 4 2

heart icon V B 8 3

diamond icon A 3

club icon 9 7 4

spade icon 10 7 5

heart icon 10 7 5

diamond icon B 9 7

club icon B 6 3 2

spade icon A H 8 6

heart icon 9 6 2

diamond icon V 8 4

club icon A 10 5

Het bieden ging als volgt:

West
N.N

Noord
Geurt

Oost
N.N

Zuid
Rinus

1club icon
1 SA
dbl
pas
pas
2 diamond icon
pas
pas
dbl
a.p.

West loopt na het doublet weg naar 2diamond icon en Geurt past:  hij heeft niet veel in diamond icon en laat de beslissing aan mij over. Dat is nog niet zo eenvoudig. Maar ik verwacht dat wij geen manche gaan halen en +300 wenkt. Ik doubleer. Dat wordt rondgepast.

Wij starten 1e 3e 5e maar Geurt komt uitstekend uit met heart iconV. De leider neemt en speelt een kleine diamond icon naar de B op tafel voor mijn V. Ik heb een eenvoudige nakomst met een kleine heart icon voor de H van de leider. Zij  speelt diamond icon voor de A van Geurt, die zijn vrijgekomen heart icon ook opraapt. Hij speelt spade icon door, goed voor 2 slagen en daarna krijgen we nog club icon A: in totaal 6 slagen. Dat is goed voor +100 en 0 impen. Met 15 punten heeft niet elke west 1 SA gevolgd en 3 NZ paren zijn in een schoppendeelscore geëindigd. De straf levert ons 0 impen op. Niet bevredigend. We missen een beloning voor ons, eigenlijk het belangrijkste aspect van straf in bridge.

Maar een paar spellen later krijgen we een nieuwe kans: nu zitten we OW en allen zijn kwetsbaar. Ik raap dit op als west:

spade icon H V 9 6 heart icon 8 4 diamond icon A B 9 2 club icon B 8 3.

Geurt zit oost en opent 1heart icon. Zuid volgt 1SA!! Een vreugdevol doublet van mijn kant. Noord biedt 2diamond icon in een poging te ontsnappen, Geurt past weer en ik doubleer nogmaals. Voor straf? Zeker weten!

Het spel lag zo:

O/Allen

W

N

O

Z

spade icon H V 9 6

heart icon 8 4

diamond icon A B 9 2

club icon B 8 3

spade icon 10 8 5 2

heart icon 9 5

diamond icon V 7 4 3

club icon 9 5 4

spade icon B 7

heart icon H 10 7 3 2

diamond icon H 8

club icon A 7 6 2

spade icon A 4 3

heart icon A V B 6

diamond icon 10 6 5

club icon H V 10

Geurt komt weer prima uit: met spade iconB, direct op tafel genomen. club iconH na voor de A, Geurt komt terug met de 2. De leider probeert de snit en ik neem met de B. Nu raap ik spade iconH en V op (oost heart icon weg). Ik breng de tafel weer aan slag met club iconV: ik gun de leider geen snit over heart iconH. Er volgt een kleine diamond icon van tafel voor de 2 en de 7 naar de 8 van Geurt, die nu wel met heart icon komt. De leider neemt de snit, speelt ook de A en vervolgt met een kleine heart icon. Ik speel mijn laatste spade icon bij en de leider troeft. Hij komt met de vrije spade icon10 na, die Geurt troeft met de H. Daarna maakt de leider nog diamond iconV.

Gedoubleerd 2 down, + 500 voor ons. Andere resultaten: 2 maal 2 SA (!) in zuid niet gedoubleerd (!) 2 down, 1 maal 1 SA gedoubleerd 1 down, 1 maal 1 SA C en nog een keer in oost 2heart iconC. Hier is niet enkel sprake van straf, maar ook van beloning: 9 impen voor ons. Zoals het hoort.