De Lombard 1 nog steeds bovenaan na tweede MK-weekend

Utrecht, 19 november 2023.

De internationals van BC De Lombard 1 hebben hun eerste plek succesvol verdedigd. Het team, bestaande uit Brink-Drijver, Kalita-Nowosadzki, en Piedra-Zimmermann, staan inmiddels bijna een wedstrijd voor. Daarachter is het behoorlijk spannend, met de nummers 2 t/m 4 op iets meer dan een punt van elkaar. Er volgen nog twee weekeinden, waarbij alle teams nog een keer tegen elkaar spelen.

Dit was een opvallend spelletje uit de eerste MK-wedstrijd van zaterdag. Het is niet elke dag dat je de volgende hand krijgt:

Hoe pak je dit aan? Gert Jan Ros besloot als enige van het veld 4spade icon te openen, en mocht dat spelen. Ik dacht het rustig aan te doen, en Dennis Kruis en ik boden als volgt:

West

Dennis

Oost

Huub

1diamond icon
pas
1heart icon
pas
1spade icon
pas
2diamond icon
pas
2spade icon
pas
3heart icon
pas
3spade icon
pas
3SA
pas
4spade icon
pas
5diamond icon
pas
??

2diamond icon was algemene mancheforcing. Het moment supreme: bied je nog wat? Partner heeft een sterke hand aangegeven met harten en een klaverstop. Jij hebt vier maal schoppen geboden, wat een zeskaart zou moeten zijn. Omdat je met 1diamond icon begonnen bent, heb je nu een 7-6 aangegeven – toch? Partner zal zijn hand dus goed op waarde weten te schatten.

Ik besloot dat ik genoeg had gedaan en paste. West komt uit met club icon2, en dit verscheen op tafel:

Tja, ben je nu blij? Je hebt misschien een ruitenverliezer, en misschien ook nog wel een of twee schoppenverliezers. Mooi dat je uit zes bent gebleven – of niet?!

Mijn plan was om op club iconAH twee schoppens weg te gooien, en dan spade icon9 in dummy te troeven met diamond iconA. Daarna kan ik nog een ruiten en een schoppen afgeven. Op spade icon6 uit dummy verscheen rechts de heer! Ik besloot toen om diamond iconA en ruiten te spelen, met een snitje op de vrouw die lukte. spade icon10 was voor west, voor +420. Dit was het hele spel:

Vier keer werd 6diamond icon geboden (waaronder door onze tegenstanders Aris Verburgh en Henk Willemsens aan de andere tafel); 5 keer 5diamond icon met een overslag, en een keer 4spade icon. De uitglijders waren 7diamond icon-1 en 6SA -5. Als je wilt weten wie dat waren, kijk dan op de NBB-site voor alle uitslagen en frequentiestaten.