Uit het clubleven (75)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Al jaren in dubio

Je hebt openingskracht met een 5 – 4 in de majors en rechts van je verschijnt een openingsbod: 1club icon of 1diamond icon. Er is een tijd geweest dat ik vaste prik doubleerde: openingskracht en minstens vierkaarten in beide majors. Er verzoop wel eens een 5 – 3 fit, maar de vijfkaart als volgbod bieden had ook zo zijn nadelen: je belooft geen openingskracht en er is een kans dat de 4 – 4 fit niet aan het licht komt. Natuurlijk kun je in 2e instantie nog een doublet geven om aan te geven dat je puntenkracht en tolerantie hebt voor andere kleuren hebt, maar waarom zou je in 2e instantie laten weten wat je ook direct kunt tonen? Je kunt ook niet doubleren vanwege de singleton club icon, maar als partner die biedt heeft hij lengte of punten.

Maar het viel me op dat veel bridgers met zo’n hand toch de voorkeur gaven aan het bieden van de vijfkaart. Wat zegt de literatuur? In “Bieden met Berry”, deel 2 geeft onze held de volgende hand (pag.27):

spade icon A B 7 6 5 heart icon A V 8 2 diamond icon 8 club icon V 9 3

Links opent 1 diamond icon en wat nu? Berry geeft de voorkeur aan 1 spade icon met als argument dat na een doublet partner nog 2 club icon zou kunnen bieden, waarbij een 5- 3 fit in spade icon verzuipt. Hij geeft nog de tip dat je met een vijfkaart in een major niet moet doubleren maar de kleur moet bieden.

Als Berry het zegt dan doen we dat. Met succes? Ik heb geen voorbeelden met een abominabel resultaat. Maar toch, maar toch: op 26 oktober begint bij BC Josephine een serie van 5 avonden Butler. Ik zit zuid en krijg op het eerste spel (N / Allen) deze hand:

spade icon A V 7 4 heart icon H B 9 8 2 diamond icon A 10 4 club icon 8

Geurt in Noord past, oost opent 1diamond icon. Ik heb een mooie hand met 14 punten. Toch maar 1heart icon? Dan bedenk ik me dat er een goede kans is dat ik het contract dan  ga spelen. Dan mag de verondersteld zwakke westhand uit. Maar is het niet beter dat oost – de hand met openingskracht –  moet uitkomen? Er zijn systemen met transferbiedingen ontwikkeld om een contract in de sterke hand te krijgen c.q. om de sterke hand te laten uitkomen. Dat zit ik zo allemaal te bedenken (en we moeten nog 27 spellen, een mens maakt wat mee). Lang verhaal kort: het idee maakt zich van mij meester dat Geurt het beste leider kan worden en ik doubleer.

Het bieden gaat verder als volgt:

West
N.N

Noord
Geurt

Oost
N.N

Zuid
Rinus

1diamond icon
dbl
1SA
pas
3club icon
pas
3SA
a.p.

Het contract is helaas niet in Geurts handen gekomen en nu moet hij uit. Als dat maar goed komt, laten we bidden om een heart icon. Geurt komt met een kleine spade icon. Ook mooi, want kleintje belooft plaatje.

helaas is de 4e spade icon voor de leider, die mijn diamond iconA eruit jaagt en het contract claimt.

Het hele spel zat zo:

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon B 10 6 5

heart icon A 7 5 4

diamond icon 2

club icon A 6 5 3

spade icon H 9 8 2

heart icon V 6 3

diamond icon 9 8 6

club icon 10 7 4

spade icon 3

heart icon 10

diamond icon H V B 7 5 3

club icon H V B 9 2

spade icon A V 7 4

heart icon H B 9 8 2

diamond icon A 10 4

club icon 8

Met 21 punten samen een manche voor OW. Als ik niet doubleer, maar 1heart icon volg, komt Geurt natuurlijk in die kleur uit en is de leider kansloos. Eén ander OW paar biedt en maakt 5club icon, de rest zit in de deelscore (of NZ 3heart icon contract!). 1 spel gespeeld, 6 impen weg. Dat komt ervan als je het advies van de meester niet opvolgt, zullen we maar zeggen. Ik kan het beter zelf doen, voor anderen het komen inwrijven. De dju!