Nederland-Frankrijk

Vorige week vrijdag speelden vier paren van de kernploeg een interland tegen Frankrijk. De locatie was geen luxe resort aan de Côte d’Azur, maar de laptop in Den Hommel.  Er werd online gespeeld via Realbridge. Onstein 1 minus Bauke en Simon en Onstein 2 maakten gehakt van de Fransen. Of beter gezegd ze lieten ze tous les coins de la chambre zien.

Er worden tegelijk twee wedstrijden gespeeld, met vier resultaten en twee keer zestien spellen.  Kijken kan met een vertraging van twintig minuten, maar echt spannend is het niet. Er wordt in het begin flink geïnvesteerd in downslagen en Drijver-Van Prooijen en Mendes de Leon-Sprinkhuizen slaan op spel drie toe met een slem dat de Fransen missen.

Leedvermaak is natuurlijk het beste vermaak. Denk aan de ranglijst in de eredivisie voetbal, maar er valt een hoop te leren van de fouten. Spel zes is een mooi voorbeeld:

W/OW

W

N

O

Z

spade icon H V

heart icon H V B 10 7 6

diamond icon B

club icon H 9 7 2

spade icon 10 6

heart icon 9 3

diamond icon 5 2

club icon V B 10 8 6 5 4

spade icon 5 4 3 2

heart icon A 8 4

diamond icon A 9 8 7 4

club icon A

spade icon A B 9 8 7

heart icon 5 2

diamond icon H V 10 6 3

club icon 3

Het is 6heart icon, maar geen van de OW-paren bereikt dat. Zelfs troefstart kan je aan, want je hoeft maar twee klaveren te troeven in de dummy. Guy en Thibo komen een eind. Na de 1heart icon opening volgt noord met 4club icon en kan oost met 4diamond icon een slempoging harten doen. Er volgen drie controlebiedingen, maar het blijft bij 5heart icon.

Van den Bos en van Lankveld spelen 4heart icon tegen, de Franse oost liet 4diamond icon na, na het 4club icon bod van noord. Verbeek-Molenaar zijn aardiger voor OW, noord volgt slechts 3club icon, maar de Fransen geven er na 4club icon en 4diamond icon door west de brui aan.

Dat je moet storen spreekt voor zich. Ricco opent de westhand met 1heart icon en na de pas van noord ziet Bob er geen brood in. Partner belooft 10-15 en slem lijkt ver weg. Hij biedt 4heart icon. Het bod kent een groot bereik, je kunt een opening hebben met drie troeven, maar ook rommel met steun.

Jean-Luc recht de rug, annonceert Vive la France en springt erin met 4spade icon.  Had je ook gedaan, toch? Twee passen volgen, maar Bob zet de bijl erin.

Ricco begint met diamond iconB en de leider wint de eerste slag met diamond iconH en speelt de vrouw na in slag twee. West gooit een harten en oost wint met het aas en speelt troef. De leider duikt in de hand en west wint met spade iconH.

Van Prooijen speelt harten na voor het aas van oost die een tweede ronde schoppen speelt. Zuid kijkt eens naar links, er zijn camera’s en ziet het onschuldige gezicht van Ricco. Hij snijdt nog een keer in troef en dat wordt duur.

West wint met spade iconV en speelt harten. De leider troeft en incasseert spade iconA (merde). Meer dan de laatste troef en de hoge diamond icon10 maakt hij niet meer en is vijf down. Deze 1100 komt op het conto van noord die verzuimde te volgen na 1heart icon.

Uit de tweede serie de volgende:

N/NZ

W

N

O

Z

spade icon 2

heart icon A 10 9 7

diamond icon A V B 9 8 7

club icon B 6

spade icon 10 5 4

heart icon

diamond icon H 6 4 2

club icon V 9 8 5 4 2

spade icon H 9 8 7 3

heart icon H 5 4 3 2

diamond icon

club icon H 10 3

spade icon A V B 6

heart icon V B 8 6

diamond icon 10 5 3

club icon A 7

Aan alle tafels is harten troef en alleen Joris van Lankveld maakt het contract als noord na de 1diamond icon opening van zuid met ruiten begint.

Bij Van Prooijen-Drijver opent Bob de zuidhand met 1SA (14-16) en biedt west doublet om een vierkaart hoog en vijfkaart laag te vertellen. Noord vlucht alvast naar 2club icon en oost springt naar 4diamond icon met de verklaring dat hij hoopt dat het majors toont.

Dat zal voor iedereen zo zijn, behalve voor west die 5diamond icon biedt, gedoubleerd door noord. Zo moet oost naar 5heart icon; zuid doubleert en iedereen past.

Ondanks de klaverenaas start is 5heart icon kansloos. Bob speelt klaveren door in slag twee en de leider neemt club iconV van noord met zijn heer. Hij casht ook de hoge club icon10, zuid diamond icon10 weg en dumpt een schoppen in de dummy.

Qua verliezers gaat het nu wel, maar oost komt nooit aan elf slagen. Bessis speelt een kleine harten, via heart iconV naar het aas en casht diamond iconA. In de slag erna troeft hij een kleine ruiten in de hand en vervolgens een schoppen op tafel.

De leider troeft een tweede ruiten en Bob troeft over. Hij heeft nog B8 van troef en zijn drie schoppenplaatjes. In de dummy liggen nog twee troeven (109) en drie ruiten. Noord heeft nog de hoge diamond iconH. De leider heeft heart iconH5 en drie keer spade iconH.

Mooi is nu heart iconB. De leider neemt in de hand, maar meer dan de twee troeven en spade iconH maakt hij niet meer en zou twee down gaan. Ook een kleine harten leidt tot hetzelfde slot. De barmhartige speelt echter spade iconV na en de leider laat de slag naar zijn heer lopen en troeft een schoppen in west.

Hierna troeft hij een ruiten met heart iconH en maakt de laatste troef van de dummy en passant. Zuid scoort de hoge heart iconB als slag dertien en oost is een down.

Een eerste succes en de weg naar Denemarken (EK) is ingezet.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.