Topcircuit

Het volgen van een wedstrijd via de uitslagenpagina is een nerveuze bezigheid. Als ik na de lunch de pagina open, begrijp ik overigens wel waarom het Topcircuit de naam van de nieuwe sponsors heeft. Enkele Lombarders staan hoog waaronder Westra-Ramondt. Ook clubgenoten Krijgsman-Cornelissen staan met de neus aan het venster. Ik moet dus wel regelmatig terugkeren om te checken hoe ze het doen.

Gedurende de middag komen EJ en Kamiel aan de leiding. Westra-Ramondt hijgen in hun nek en met nog twee ronden voor de boeg staan beide paren gelijk. In de voorlaatste ronde scoren Westra-Ramondt -5 en de onzen +7. Het gat is plots 12 impen en dat stelt gerust. Nog een rondje maar.

Daarover later meer, eerst een paar spellen. Butler vraagt een andere manier van spelen. In tegenstelling tot paren hoef je niet op de kleintjes te letten, maar heb je baat bij grote omzet. Als de spellen in jouw richting liggen, is plus verzekerd. Maar zit je de hele dag aan de verkeerde kant, dan is het zwaar.

In een viertallenwedstrijd hoef je je daar niet druk over te maken, want je nevenpaar breit de zaak wel recht aan de andere tafel, maar als je alleen speelt, moet je je kans grijpen en je ogen openhouden voor een sappige 500 of scherpe manche.

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon B 9 8 7 4

heart icon V 7

diamond icon 10 7 3 2

club icon 9 2

spade icon A 6 4 2

heart icon B 8 6 3 2

diamond icon A 6

club icon 4 3

spade icon H V 10

heart icon 10 9 5 4

diamond icon H V 9 8 4

club icon H

spade icon 5

heart icon A H

diamond icon B 5

club icon A V B 10 8 7 6 5

Met Krijgsman op de zuidplaats en Cornelissen noord begint zuid met 1club icon. Noord antwoordt 1heart icon en EJ maakt er verder geen woorden aan vuil en springt naar 5club icon.

Kamiel redeneert dat zuid wel een fatsoenlijke hand moet hebben, omdat je snel 5club icon opent met lange klaveren in de eerste hand niet tegen wel. Hij vindt dat de twee azen en de dubbelton troef voldoende grond zijn te verhogen naar slem.

West begint met schoppen en de leider neemt in de dummy. Met twee verliezers, een in troef en een in ruiten zijn er twee kansen. Troefheer kan goed zitten, of heart iconV kan naar beneden komen. Nu oost heeft verzuimd te bieden, ruiten uit is spannender, kan EJ het op zijn gemak testen.

Na een troefje uit noord in ronde twee verschijnt club iconH al en is de testfase over. De leider claimt er twaalf, tenzij heart iconV valt, dan worden het er dertien.
Een typisch butlerspelletje. Weinig honneurkracht, maar wel een grote omzet. Van dit soort spellen moet je er niet te veel in de zij-kolom hebben staan, want dan wordt het een treurige dag.

Acht paren bieden slem, waarbij een duo introevers vermijdt en 6SA probeert. De rest zit in 3SA of 5club icon op twee voorzichtige zuidspelers na die 3club icon spelen. Merkwaardig genoeg maken die ook maar twaalf slagen.

W/Allen

W

N

O

Z

spade icon B

heart icon H V 10

diamond icon H B 10 8 5 3

club icon A 9 4

spade icon H 7 4

heart icon A B 8 6 5 3

diamond icon 7

club icon V B 7

spade icon V 5 2

heart icon 4 2

diamond icon A 9 4 2

club icon 6 5 3 2

spade icon A 10 9 8 6 3

heart icon 9 7

diamond icon V 6

club icon H 10 8

Na de 1diamond icon opening van west volgt Cornelissen 1heart icon en biedt Krijgsman een constructieve 2spade icon na het 2diamond icon bijbod van oost. West doet nog een rondje mee, maar noord heeft genoeg voor 4spade icon.

West vindt de expertstart van diamond iconH en oost is bij de les en neemt over om klaveren in te spelen. Het ziet er knullig uit, die ruitenmanoeuvre van de verdediging, maar maakt weinig uit voor het aantal verliezers van de leider.

Dat blijven er drie in harten, ruiten en klaveren en een probleem in troef. Nu de leider geen ruiten hoeft te troeven in de dummy speelt hij, nadat hij met club iconH aan de beurt komt een troefje naar de heer. Als er iemand korte schoppen heeft, moet west het wel zijn. Daar zit een zeskaart ruiten gezien het bieden.

spade iconB van west proeft als restricted choice en met een troefje naar de tien wordt de vrouw van oost onschadelijk gemaakt.

4spade icon gemaakt wint er 9 en dat is lekker. De spelers die een troefstart kregen moesten harder werken. Neem in de dummy en speel een ruiten. Win het troefvervolg in de hand met spade icon10 en troef een ruiten aan de overkant. Speel daarna klaveren zodat je weer in de hand komt om de laatste troef op te halen.

4spade icon wordt negen keer gemaakt en een handvol leiders tast mis. Twee keer, opzienbarend, wordt 3SA gemaakt in de andere lijn. Harten uit voor de tien en heart iconH na leveren net negen slagen op. Noord mag na heart iconA niet spade iconH en schoppen spelen.

Met nog drie spellen voor de boeg staan Erik-Jan en Kamiel er goed voor. Op de laatste drie spellen rust echter een embargo. Je begrijpt hoe laat het is. Spel 45 van de dag was een van de boosdoeners. EJ en Kamiel missen grootslem en stoppen af in 6diamond icon. Zij verliezen 11 imps. Westra en Ramondt eindigen zelfs in de manche en verliezer er 15. De winnaars Onno Eskes en Gé Sprinkhuizen spelen 6diamond icon tegen en winnen zo 11 imps en toppen de andere twee paren net.

Over dat spel later meer in de papieren IMP.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.