Uit het clubleven (71)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit zuid en dit is je hand:

spade icon A heart icon A V 9 7 diamond icon 10 8 5 club icon A V 6 4 3

Het biedverloop is aan de gang. Niemand kwetsbaar. Dit is de bieding tot nu toe:

West
N.N.

Noord
partner

Oost
N.N.

Zuid
jij

pas
1spade icon
pas
2club icon
pas
2spade icon
pas
3heart icon
pas
3SA
pas
??

Wat weet je van je partner? Zij heeft enige overwaarde en een 6 kaart schoppen. Er is ook geen fit in heart icon of club icon. Laat je het bij 3SA of doe je nog wat?

It’s a bidding game!

Een goed biedsysteem komt niet vanzelf. Goed afkijken bij de toppers helpt je al een eind op weg. Verder is het zaak om het met je partner(s) eens te worden. Daar gaat soms de nodige tijd in zitten. Iedereen is tegenwoordig maar hoog opgeleid en wil iets te zeggen hebben. Zo hebben wij veel tijd gestoken in de kwantitatieve 4SA: een limietbod, waarop partner met een maximum door mag naar slem en met een minimum zal passen. Wij hebben nu afgesproken dat 4SA kwantitatief is na elk SA bod van partner, waar dan ook in het biedproces. Dat is weleens lastig als je azen wil vragen, maar we lossen dat probleem op door na een SA bod van partner een kleur te noemen. Een voorbeeld: zonder tegenbieden gaat het 1spade icon – 2 club icon – 2heart icon – 3diamond icon – 3SA. En nu? Als je azen wil vragen bied je eerst 4club icon.  Nu heb je (in ieder geval in het bieden) club icon troef gemaakt. Partner zal een controle noemen en jij kunt met 4 SA de azen vragen. Er valt hier meer over te vertellen maar deze rubriek gaat over avonturen.  Voor biedtheorie verwijs ik u naar Ballast of Bagage in de papieren IMP.

Op 18 september krijg ik als zuid bij BCG in Heemstede de volgende hand:

spade icon A heart icon A V 9 7 diamond icon 10 8 5 club icon A V 6 4 3

Het is W/ Niemand. Het biedverloop gaat als volgt:

West
N.N.

Noord
Chrétienne

Oost
N.N.

Zuid
Rinus

pas
1spade icon
pas
2club icon
pas
2spade icon
pas
3heart icon
pas
3SA
pas
4SA
pas
6SA
ap

Toelichting: 2club icon is mancheforcing en belooft steun in spade icon of echte club icon of allebei. 2spade icon belooft een niet minimale hand met een 6 krt spade icon. 3heart icon belooft echte club icon en heart icon en geen steun in spade icon. Na 3SA zou ik vroeger de handdoek in de ring gooien, maar nu heb ik 4SA tot mijn beschikking. Met een punt of 30 samen zullen 10 slagen in SA ook wel binnenkomen. Chrétienne maakt er 6 van.

Oost komt uit met heart iconB en Chrétienne heeft het niet moeilijk:

W/-

W

N

O

Z

spade icon 9 8 5 3

heart icon 6 5 2

diamond icon H 9 7

club icon 9 8 5

spade icon H V B 10 7 2

heart icon H 8 3

diamond icon A B 2

club icon 7

spade icon 6 4

heart icon B 10 4

diamond icon V 6 4 3

club icon H B 10 2

spade icon A

heart icon A V 9 7

diamond icon 10 8 5

club icon A V 6 4 3

6 slagen in spade icon, 4 in heart icon, 1 in diamond icon en een geslaagde snit over club iconH: 13 slagen in the pocket. 100% voor ons. Het spel werd 7 keer gespeeld: 1 ander paar zat in 6spade iconC, op 1 na alle andere in 3 SA.

Dit succes heeft mij aangezet tot het ontwikkelen van een yell, bedoeld om tot strijdlust te komen aan het begin van een bridgedrive. Nu ga je zitten en wens je de tegenstanders “veel plezier”, maar dat helpt natuurlijk niet als je wil winnen. Met een yell ga je vooraf tegenover elkaar staan, je legt je onderarmen op elkaars schouders en je schreeuwt: “HOE KOMEN WIJ AAN ONS GERIEF?? MET 4 SA KWAN – TI  – TA – TIEF!!” En dan pas ga je zitten. De tegenstanders leggen geen kaart meer goed, wedden?