Uit het clubleven (70)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit zuid en dit is je hand:

spade icon A H V 2 heart icon A V 7 4 diamond iconclub icon 9 8 7 5 2

Het is Oost/allen. Oost opent 1heart icon. Nu jij. Wat wordt het? Daarna biedt west 1spade icon. Je partner past. Oost biedt nu 3club icon. Het moet niet gekker worden! Jij past. Dan wordt het toch nog gekker, want west biedt 5diamond icon! Noord en oost passen. Pas jij ook?

Biedsysteem OK, maar de kaarten werken niet mee

Ik stelde in de vorige aflevering vast dat het biedsysteem van Geurt en mij in orde was. Dat is geen garantie voor succes. Soms krijg je een hand met grote beloften en eindigt het spel toch in een drama. Dat kan zeer grote vormen aannemen. Hoe erg? Lees snel verder!

Ik raap als zuid deze hand op (O/Allen):

spade icon A H V 2 heart icon A V 7 4 diamond iconclub icon 9 8 7 5 2

Oost opent 1heart icon. Een doublet belooft nu tolerantie voor de overige kleuren met zeker een driekaart spade icon en voldoende punten met een verdeelde hand of een sterke hand met één kleur. Dat staat in ons systeem. Maar ik ga hier toch echt niet op passen, ook al mis ik een niet geboden kleur. Ik doubleer. Als Geurt diamond icon biedt zien we wel weer verder.

Het hele biedverloop vermeld ik hier met uitroeptekens waar nodig:

West
N.N.

Noord
Geurt

Oost
N.N.

Zuid
Rinus

1heart icon
doublet
1spade icon!!
pas
3club icon!!!
pas
5 diamond icon!!*!*!
pas
pas
doublet
pas
pas
redoublet!!**&!!
a.p

Toelichting: west krijgt het voor elkaar om na mijn doublet – en terwijl ik alle tophonneurs in die kleur heb – 1 spade icon te bieden. Daarna komt oost met 3club icon aanzakken. Ik heb nu een unieke hand: 100% Bomhofcompensatie* ofwel 0 kaarten in een eigen kleur. Maar west heeft een antwoord op de vraag waar de diamond icon zitten: bij haar. En ze heeft er veel. Dat neemt allemaal niet weg dat oost heart icon en club icon heeft; Geurt zal toch wel wat ruiten hebben? Bovendien heb ik heart iconAV achter de H van oost en de hoogste drie spade icon! Ik heb een easy doublet, door allen aan tafel opgevat als straf. Oost vindt het nodig om te redoubleren, de slagroom op dit biedverloop. Vroeger speelde ik wel een kaartspelletje met de naam kraken. Ik ken de spelregels niet meer, maar daar kon je eerst kraken, de tegenpartij kon dan re-kraken en de kraker mocht dan nog superkraken. Met elke kraak ging de inzet een keer over de kop. Als bridge de mogelijkheid zou kennen zou ik nu superdoubleren. Ik zou wel eerst gaan staan (liefst op de stoel) om mijn intenties maximaal te verhelderen.

Geurt komt uit met club icon3 en ik geef u meteen het hele spel.

O/Allen

W

N

O

Z

spade icon B 7 6 3

heart icon

diamond icon A V 9 8 7 6 5 3

club icon 10

spade icon 10 8 5 4

heart icon B 10 3 2

diamond icon 10 4

club icon 6 4 3

spade icon 9

heart icon H 9 8 6 5

diamond icon H B 2

club icon A H V B

spade icon A H V 2

heart icon A V 7 4

diamond icon

club icon 9 8 7 5 2

Uitkomst genomen met het aas, kleine heart icon in de hand getroefd, kleine diamond icon naar de H op tafel, kleine diamond icon terug en de diamond icon van Geurt zijn nu al op. De leider geeft 1 slag in spade icon af en de nabespreking begint onmiddellijk met de vaststelling dat ik niet had moeten doubleren. Gelukkig dringt de tijd: we moeten nog 2 spellen.

Na afloop gaat de nabespreking verder. Oost – een oude partner van me – vindt het nodig om op te merken dat hij zeker wist dat de leider het contract zou maken, Daarom redoubleerde hij! Mijn middelvinger is nu te kort. Wij scoorden 0%. Want 6diamond iconC – eenmaal gespeeld – scoort voor NZ -1370. 5diamond icon red +1 = -1400. Vandaar. Er was ook nog een watje die 5diamond icon niet doubleerde en er zaten er een paar in 3SA met overslagen. Horror.

*Bomhofcompensatie: een theorie die ervan uitgaat dat je met minder punten kunt bieden als je lengte hebt in de openingskleur van de tegenstander. Bijvoorbeeld omdat je partner aftroevers in die kleur kan maken. In dit voorbeeld hebben OW in 3 keer alleen diamond icon niet geboden en daar heb ik er niet één van: dus heb ik 100% compensatie. Uniek? Ik denk van wel.