Oude wijn in oude zakken

Opeens is er haast. De hele zomer hebben we lopen lummelen en nu drie weken voor het begin van de competitie moeten niet alleen de puntjes op de i worden gezet, maar de hele i moet nog worden opgetuigd. Oefenen, oefenen en oefenen is het parool. Via skype, telefoon en natuurlijk op de club worden de plooien gladgestreken.

In het begin gaat het brak en de warmte helpt niet. Je kent het vast. Je denkt na over het spel, maar zit in een oneindige loop en vergeet steevast de vorige slag bij je berekening van het vervolg.

Mijn maat is gelukkig fris en fruitig en trekt de volgende 3SA over de streep:

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon 10 3 2

heart icon H 10 6 4

diamond icon B 9

club icon A V B 5

spade icon 4

heart icon A V B 9 8 3

diamond icon H 10 5 2

club icon 7 4

spade icon H 9 8 6

heart icon 7 5 2

diamond icon 7 6 3

club icon 9 6 3

spade icon A V B 7 5

heart icon

diamond icon A V 8 4

club icon H 10 8 2

Wel maar tien punten, maar het voelt als een opening. De maat antwoordt 1spade icon en ik herhaal mijn harten. Na 3club icon, mancheforcing en zeker geen hartenfitje, voelt het wat minder. We lijken een misfit te hebben en dan is een opening met tien punten niet moeders mooiste.

Mijn derde bod is 3diamond icon, de vierde kleur, maar ook met waarde in ruiten en 3SA van zuid is het verwachte antwoord. West begint met diamond iconB en dat geeft de leider een mooie optie. Hij wint in de hand met diamond iconA en steekt over met diamond iconV naar de heer.

Harten is de werkkleur en opgewekt begint hij met heart iconA en heart iconV, zuid doet zelf twee schoppen weg.  De slag is voor west die in drie kleuren is ingegooid. Het wordt club iconA en club iconV voor de heer. Nu met diamond icon8 naar de tien en heart iconB. Soms valt de tien mee, maar dit keer niet.

Een vierde harten is voor west die club iconB kan cashen, maar zuid is binnen. Hij kan nog met diamond icon4 naar de 5 in noord en de vrije harten spelen.

De verdediging maakt twee klaveren en twee hartenslagen. De meeste leiders vinden een weg naar negen slagen en slechts een paar eindigt in ruiten. Twee jonge dames ontdekken wel de ruitenfit en ook controles in alle kleuren en stomen op naar 6diamond icon. Klaveren van oost door de heer betekent een snelle een down.   

Het komende seizoen spelen we in een nieuw team. Onze nevenparen worden Tim van de Paverd en Oscar Nijssen en Veri Kiljan met Bart Nab. De laatste twee treffen we in de laatste ronde. Steenbakkers en Nab zijn twee denkhoofden. Na twee spellen van de drie staan alle andere spelers al aan de bar en wij moeten er nog een. De oorzaak was deze:

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon A 4

heart icon 9 7

diamond icon H 4 3

club icon B 10 9 7 3 2

spade icon 10 9 6 2

heart icon H 10 8 5

diamond icon 8 7

club icon A H 5

spade icon B 7 3

heart icon V B 6 3

diamond icon A 9 5

club icon V 8 4

spade icon H V 8 5

heart icon A 4 2

diamond icon V B 10 6 2

club icon 6

In de tweede biedronde vinden we onze fit en nadat ik inviteer voor de manche doet zuid nog een cue’tje voor de gezelligheid. Zijn 4heart icon bod is dan wel omschrijvend, maar heeft weinig nut. Met spade iconA, stuk van harten en twee hoge ruiten had ik meer gas gegeven.

Enfin 4spade icon is een goed contract dat aan nagenoeg alle tafels wordt bereikt. De meeste westspelers beginnen met club iconB. Zuid neemt in de dummy en speelt troef voor de heer en het aas. Een tweede klaveren is voor de heer en via een snit wordt spade iconB onschadelijk gemaakt.

De ruiten moesten al drie-drie zitten, anders zit er een aftroever in met spade iconB, zodat zuid net over de streep komt.

Bart zit te peinzen voor hij uitkomt en pakt niet club iconB, maar heart icon9. Plots is het contract kansloos.

Stel de leider neemt in de dummy en laat spade icon10 rennen. West wint met het aas en speelt een tweede harten. De leider neemt in de hand en haalt de troeven. Dan volgen twee hoge klaveren om de hartenverliezer op te ruimen en ruiten.

West komt aan slag met diamond iconA en speelt een derde rondje klaveren. Zuid moet troeven in de hand, kan de ruiten wel vrijspelen, maar niet meer in zijn hand komen. Ook als hij een troef laat zitten, gaat het mis.

Dus na spade iconA en een tweede harten volgt spade iconH en twee keer klaveren. Dan ruiten voor het aas en een derde klaveren. Zuid troeft en speelt diamond iconV voor het aas van oost. De hoge harten moet zuid vervolgens troeven en spade iconB is de downslag.

Speelt zuid meteen ruiten in slag twee, dan gaat het ook fout. West neemt en gaat door met harten. Je moet nu weer eerst twee keer klaveren spelen om je hartenverliezer te dumpen. Dan spade icon10 voor het aas van west.

De derde klaveren moet je weer troeven en nadat je een ruiten afgeeft aan oost, komt er weer heart iconV en wordt spade iconB opnieuw de downslag.

Vanaf nu spelen we alleen nog met troef als we samen negen troeven hebben!


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.