Uit het clubleven (69) door Jaap Hazewinkel

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Partner to the rescue!

Je speelt een clubavond en het is butlertelling. Dus gaat het om de grote spellen.

Je hebt in handen:

spade icon V842
heart icon 97
diamond icon HVB105
club icon 107

Je bent niet kwetsbaar tegen wel. Links opent een zwakke sans (10-13), partner biedt 2club icon, multi-defense. Dat wil zeggen “ruiten of de hoge kleuren”. Rechts doubleert (uitkomst), jij biedt 2diamond icon, links doubleert dat en partner biedt – niet onverwacht – 2heart icon (majors).

Rechts biedt 3SA. Jij bent aan bod.

Er zitten veel punten in dit spel. Afspraak met partner is, dat bieden na een zwakke sans constructief is. Hoe zit het spel?

Dit was het probleem dat mijn partner voorgeschoteld kreeg. Hij heeft het spelletje goed door. Rechts heeft een lange klaverkleur, partner heeft uiteraard geen ruiten, want die heb jij (en links). Als je past, komt partner uit met een hoge kleur voor links, die met deze slag, diamond iconA en zeven klaveren binnenloopt. Dat lijkt geen goed plan. Dus mijn partner bood 4spade icon, en daarmee redde hij ons voor een slechte score. Rechts doubleerde dat, maar dat was meer een principe-doublet dan dat dit een sloot down zou gaan.

Het spel:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon H 3

heart icon H B 10 5 2

diamond icon A 8 4 2

club icon 8 3

spade icon A B 9 5

heart icon A V 8 4 3

diamond icon 9 3

club icon 6 2

spade icon 10 7 6

heart icon 6

diamond icon 7 6

club icon A H V B 9 5 4

spade icon V 8 4 2

heart icon 9 7

diamond icon H V B 10 5

club icon 10 7

West startte klaveren. Oost maakte de eerste 2 slagen. Als oost nu harten naspeelt dan sneuvelt het contract: er is geen directe entree in zuid om de schoppensnit te nemen en daardoor maakt oost altijd nog een introever voor één down.

Misleid door het doublet van west op 2diamond icon echter speelde oost ruiten na. Nu was diamond iconH de entree om de schoppensnit te nemen en toen deze tweede viel was het een sappige 4spade iconx=.

Goed voor 590, en een stuk beter dan -600. Een hoop impen in de kering.

Wat was ik blij met mijn partner, ik zou met de start vrijwel zeker de 9e slag cadeau hebben gedaan, want west had immers ruiten en oost klaveren. Toch?