Uit het clubleven (66)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit als zuid in een parenwedstrijd, allen kwetsbaar, in 6spade icon en zo ziet het eruit, als west is uitgekomen met heart icon10 (top of nothing):

W/Allen

spade icon H 9 4 3

heart icon H B 4

diamond icon A

club icon 9 8 5 4 3

spade icon A V B 8 6 5

heart icon A V

diamond icon 2

club icon H B 10 7

Je ontkomt niet aan het probleem in de club icon. Van het biedverloop word je niet wijzer: O en W hebben alleen gepast. Je neemt de uitkomst in de hand en trekt de troeven. Oost bekent 1 keer en neemt afscheid van diamond icon4. Je raadpleegt de systeemkaart: “bij niet bekennen Lavinthal”. Dan speel je diamond iconA, heart iconV overgenomen met de H en de B erachteraan. Oost en west hebben op de rode kleuren bekend, jij hebt een club icon afgegooid op de 3eheart icon. En nu komt het: hoe doe je de club icon?

Beterweter

Toen ik naar de lagere school ging – die heette toen zo – was Noord Brabant nog stijf Rooms-Katholiek – zo schreef je dat toen – en viel ik in handen van de fraters. In klassen met enkel jongens.

De fraters deden al vroeg aan selectie en zo eindigde ik in klas 6A. Daar zaten de kinderen die naar het lyceum gingen. Nu heet dat VWO. Je had ook nog 6B, 6C en 6D: deze jongens gingen naar de ambachtsschool of de ULO – het Uitgebreid Lager Onderwijs. Ik begreep het systeem uitstekend: ik was slimmer dan veel anderen. Ik wist meer en naarmate ik ouder werd ontwikkelde die eigenschap zich tot een karaktertrek met een scherp randje. Ik wist niet alleen meer, maar ook beter. Of preciezer geformuleerd: bij het maken van keuzes kan ik met meer factoren rekening houden dan veel anderen en daarom boek ik vaker succes. Pak gerust een teiltje als u even onwel wordt. Het heeft mij veel goeds gebracht.

Niet alleen veel goeds: ook beterweters zitten er wel eens naast. Met gruwelijke gevolgen. We zijn maandag 14 augustus op Step voor het parentoernooi van 21 uur. Ik zit zuid bij West/Allen en ik krijg dit:

spade icon A V B 8 6 5 heart icon A V diamond icon A club icon H B 10 7

Is dat mooi of niet? Het wordt nog mooier als Geurt in Noord 1club icon opent. In de reeks die nu volgt passen OW bij elke beurt. Ik antwoord 1spade icon en Geurt maakt daar 2spade icon van! Het bieden eindigt met de vraag naar tophonneurs. Geurt heeft er 2 van de 5 en dus bied ik 6spade icon.

West komt uit met heart icon10 en ik zie dit:

W/allen

spade icon H 9 4 3

heart icon H B 4

diamond icon A

club icon 9 8 5 4 3

spade icon A V B 8 6 5

heart icon A V

diamond icon 2

club icon H B 10 7

Er was geen verhaal geweest als Geurt gewoon club iconV zou hebben. Nu ontkom ik niet aan een beslissing in club icon. Eerst maar eens kijken hoe het zit. Ik neem de 10 met het A, speel 2 x troef (west heeft er 2, oost bekent 1 keer en doet daarna diamond icon4 weg) en raap de rode kleuren op, eindigend op tafel. Nu een kleine club icon, oost de 2 en ik neem alle factoren in overweging.

  • Het bieden: levert geen informatie op.
  • De uitkomst: Zia adviseert tegen een slem met een aas uit te komen. West is niet uitgekomen met club iconA.
  • De kaartverdeling: west heeft 2 maal bekend op spade icon, oost 1 maal. De kans op club iconA in oost is daarom wat groter.
  • Het signaleren: oost heeft op de 2espade icon diamond icon4 afgegooid. De systeemkaart vermeldt bij niet bekennen: Lavinthal signalen. Ik heb zelf diamond icon2. Zou oost om club icon vragen?
  • De tegenstanders. Ken ik niet. De cracks ken ik wel.
  • Psychologische factoren: zou oost in staat zijn om club iconA op te houden? Dat lijkt me de kleinere kans. En dat signaal van diamond icon4? Tegen een slem moet je vals signaleren, maar weet oost dat?
  • Het effect van de beslissing op de score. Niet iedereen zit op dit spel in slem, zoveel is zeker. Veel paren zitten in 4spade icon en dat kan niet down. Er is nu een recept voor een score zo dicht mogelijk bij de 50% en dat luidt als volgt: “speel met de rest van het veld mee”. Dan gaan alle slembieders down of iedereen maakt het. De rest van het veld neemt nu natuurlijk de snit over de V.

Maar ik dus niet! Alles in overweging genomen zet ik de heer en die is voor het aas van west. Oost heeft toch de V. Wat levert dit op? 0%!! Het spel is 31 keer gespeeld en 29 leiders halen 12 slagen!! De laatste leider zit in 5spade iconC. 11 leiders maken 6spade icon, 8 van hen krijgen club iconA uit. Zo kan ik het ook. En dan zijn er nog 18 leiders die 4spade icon +2 maken, van hen krijgen 7 een start met club iconA. Maar dat neemt allemaal niet weg dat 14 leiders de snit nemen over klaveren vrouw. En 2, waarvan ik er dus 1 ben, zetten de H.

Het hele spel zat zo:

W/allen

W

N

O

Z

spade icon 7 2

heart icon 10 9 7 2

diamond icon H 9 8 7 6

club icon A 6

spade icon H 9 4 3

heart icon H B 4

diamond icon A

club icon 9 8 5 4 3

spade icon 10

heart icon 8 6 5 3

diamond icon V B 10 5 4 3

club icon V 2

spade icon A V B 8 6 5

heart icon A V

diamond icon 2

club icon H B 10 7

Geurt en ik bespreken altijd na afloop de spellen even na. Over dit spel wil hij weten waarom ik zo moeilijk doe, lees: niet gewoon de snit over de V neem. Dus leg ik hem mijn overwegingen uit. Dat leidt tot enig begrip, helaas niet tot complimenten. Ik heb Geurt maar niet verteld dat ik voor de H heb gekozen omdat ik ook nog een achterliggend argument heb, dat van de beterweter.

Dat leek me nu niet zo handig.