Uit het clubleven (61)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit (gedraaid) zuid bij O/Niem. Het is butler. Je bent leider geworden in 4spade icon. West komt uit met heart icon5 en dummy komt op tafel:

O/Niem

spade icon H V 10 6 5 4

heart icon 10 3

diamond icon 4 3

club icon B 8 7

spade icon A B 8 7 2

heart icon A H 4

diamond icon A V

club icon V 9 3

Dat ziet er zeer kansrijk uit. Je kunt de snit op diamond iconH nemen voor de 10e slag en als die mis zit kun je ook nog een slag in club icon proberen te ontwikkelen, bijvoorbeeld door een snit over club icon10. Pardon? Dit contract heeft een kans van 100%. Hoe dan?

Veiligheid voor alles

Jaah……op 10 juli 2023 hebben Chrétienne en ik de stepbutler van 20.15 uur gewonnen met 50 impen! Dat was voor het eerst. En toen ik nog niet wist dat we gingen winnen had ik al besloten dat ik het eerste spel onder haar aandacht zou brengen in de nabespreking. In de eerste plaats omdat het een leerzaam spel is, ten tweede omdat ik me dan weer kan uitleven in één van mijn favoriete bezigheden: mansplainen. Ik geef u mijn definitie: mansplainen is een kwaliteit van mannen om aan vrouwen duidelijk uitleg te geven over een ingewikkelde zaak. Meestal neemt het enige tijd in beslag. Dat komt omdat mannen aan deze activiteit plezier beleven. Let op: ik zeg niet dat vrouwen moeite hebben om de uitleg te volgen. Ik zou niet durven. Er zijn ook andere, voor mannen minder vleiende definities van het begrip in omloop, maar die mag u zelf opzoeken. Het moet wel leuk blijven.

Over naar het spel: ik krijg als (gedraaid) zuid op het eerste spel (O/niemand) de volgende hand:

spade iconA B 8 7 2 heart iconA H 4 diamond iconA V club iconV 9 3

Het biedverloop is als volgt:

West
N.N

Noord
Chrétienne

Oost
N.N

Zuid
Rinus

pas
2SA
pas
3heart icon
pas
4diamond icon
pas
4heart icon
pas
4spade icon
a.p

Toelichting: 2 SA is 20 – 21, evenwichtig. 3heart icon en 4heart icon zijn transfers naar spade icon. 4diamond icon: spade icon troef, geen controle club icon, wel controle diamond icon.

West komt uit met heart icon5 en dummy komt op tafel:

O/Niem

spade icon H V 10 6 5 4

heart icon 10 3

diamond icon 4 3

club icon B 8 7

spade icon A B 8 7 2

heart icon A H 4

diamond icon A V

club icon V 9 3

Tel je verliezers: een zwartkijker ziet er 4. De snit op diamond iconH mis en de snit op club icon10 ook, want je neemt hem natuurlijk de verkeerde kant op. Maar de geoefende bridger (ik dus) ziet direct dat je hier helemaal geen snitten moet nemen: je trekt de troef, troeft de 3e heart icon,  slaat diamond iconA en geeft diamond iconV af. Het maakt niet uit waar club icon10 zit: de geachte tegenstander moet club icon inspelen (of in de dubbelrenonce!)  en dan hoef je de 10 niet meer te zoeken. En ja hoor: resultaat aan onze tafel: 4spade icon C.

Het hele spel zat zo:

O/-

W

N

O

Z

spade icon 9

heart icon V 8 6 5

diamond icon 9 6 5 2

club icon H 10 4 2

spade icon H V 10 6 5 4

heart icon 10 3

diamond icon 4 3

club icon B 8 7

spade icon 3

heart icon B 9 7 2

diamond icon H B 10 8 7

club icon A 6 5

spade icon A B 8 7 2

heart icon A H 4

diamond icon A V

club icon V 9 3

De snit over diamond iconH zit goed, dat is jammer. Kijken we naar de resultaten: het spel is 20 keer gespeeld, waarvan 19 keer in de schoppenmanche. Eén keer blijkt het klein slem te hoog gegrepen. Van de 19 manches komen er 15 keer 11 slagen binnen en 4 leiders maken 10 slagen. Niemand gaat down. 8 leiders krijgen een diamond icon uitkomst en hebben dus geen enkel probleem. Resultaat van alle inspanningen: -1 imp.

Maar in de volgende spellen stromen de impen binnen met de bovenste plek op het podium als resultaat. En dan bellen Chrétienne en ik elkaar voor de nabespreking. Eerst is het feest en dan wil Chrétienne naar het eerste spel dat zij de moeite waard vindt: spel 4. Maar ho eens even: eerst spel 1. “Heb je gezien dat ik de snit op diamond iconH niet neem?” “Ja, dat is een safety play. Kost een imp.” Ik probeer het nog een keer: “Dat doe ik natuurlijk alleen omdat het Butler is. In paren kun je dat beter niet doen.” “Natuurlijk niet. Kunnen we naar spel 4?”

Jammer dit.  Maar we hebben wel gewonnen!!