Zomerdrive, uitgaan goed voor u

Waar we in andere jaren vertier over de grens zochten, restte nu slechts de lokale zomerdrive. Ik kom er eens per jaar en blijkbaar is dat te weinig, want bij het aanmelden aan de zaal groette de aardige mevrouw me en zei dat IJsselmuiden al binnen was. Ik kijk een beetje verbaasd, want hoewel mijn maat en ik beiden grijs tooien, is dat wel de enige overeenkomst.

Maar goed, ik weet hoe het is. De namen van een paar ken je, maar wie wie is, blijft jaren een raadsel. In de speelzaal gelukkig meer bekenden. Het veld is van hoofdklasse en tweede divisie niveau, dat is een meevaller.

Na het eerste spel hebben de tegenstanders woorden. Rechts heeft een zwakke twee in schoppen geopend op een zevenkaart en ik speel 3SA. Ik neem de eerste schoppen en speel vier rondjes klaveren. Rechts gooit twee schoppen af en een harten. Na twee keer ruiten met snit moet hij weer een schoppen weggooien. Ik, en dat wordt het thema van de avond, ga er met schoppen uit. Op de laatste vrije schoppen wordt links gesqueezed en na een onachtzaamheid haal ik er net negen.

Een rondje later spelen wij 3SA tegen:

O/-

W

N

O

Z

spade icon V B 9 7 2

heart icon A 10 6 5 4

diamond icon 10 6 5

club icon

spade icon A 10 8 3

heart icon B 8

diamond icon A 8

club icon V 10 8 6 5

spade icon 5

heart icon V 7 3

diamond icon V 9 7 4 2

club icon B 9 7 3

spade icon H 6 4

heart icon H 9 2

diamond icon H B 3

club icon A H 4 2

Na de pas van oost opent zuid de bieding met 1SA. Ik bied 2club icon en noord kiest voor de langzame route en begint met doublet. Oost heeft duidelijk voorkeur en na twee passen informeert noord met 3heart icon naar een stop bij zuid.

3SA wordt zo bereikt, iets dat noord ook meteen had kunnen bieden, ik weet nu dat mijn maat liever harten heeft dan schoppen. De kleine harten is voor de vrouw die zuid een keer laat lopen. Het hartenvervolg van oost duik ik ook en de leider komt aan slag met heart iconB.

Een kleine klaveren naar het aas onthult het zitsel in die kleur en stemt zuid niet tevreden. Hij peinst even. Er zijn acht slagen van boven en een gelukte ruitensnit zou nummer negen kunnen zijn. Gezien de renonce klaveren en het volgbod van west verwacht hij dat diamond iconV daar zit en een snit niet werkt.

Schouderophalend speelt hij, de harten kunnen 4-4 zitten, klaveren naar de tien en de boer en het hartennaspel van oost betekent een snelle een down.

Dat je weinig fiducie hebt in de ruitensnit kan ik me voorstellen, maar als je aan de vorige tafel had gezeten, lag de oplossing voor het grijpen. Na club iconA speel je ruiten naar het aas en klaveren naar de heer. Daarna geef je west zijn hartenslag.

Hij kan er nog twee cashen, maar in de dummy gooi je een schoppen, ruiten en klaveren af. In de hand verdwijnen een schoppen en een klaveren en na de vijfde harten is west ingegooid. Ruiten is in de vork en schoppen blaast de kleur op. Daarbij de kanttekening dat twee keer schoppen, eindigend in zuid, oost in dwang brengt.

Bij het tweede spel komt de manoeuvre in beperkte vorm terug:

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon H 9 7 5

heart icon V 5 4 2

diamond icon V 9 3

club icon 3 2

spade icon A 8 6

heart icon B 6

diamond icon A B 8 6

club icon H V 8 7

spade icon 4 2

heart icon 10 8 7

diamond icon 10 7 5 2

club icon B 10 5 4

spade icon V B 10 3

heart icon A H 9 3

diamond icon H 4

club icon A 9 6

Partner opent de zuidhand met 1SA en na de pas van west zit ik even te kijken wat te doen. Voor een kwantitatieve verhoging naar 4SA heb ik te weinig en het gereedschap ontbreekt om te informeren naar een lage kleur en dan te inviteren.

Ondanks het feit dat mijn maat vaker een zeventienpunter heeft dan anderen, hij leeft als een asceet, besluit ik rustig 3SA te bieden. Niet geheel verrassend bieden twee paren wel naar slem.

In 3SA is het een zaak van de overslagen. De schoppenstart is welkom en spade icon8 maakt slag een. Met zes slagen in de zwarte kleuren en vier in de rooie is een overslag zeker.

Mijn maat casht club iconH in slag twee en steekt over naar zijn hand met club iconA. Een kleine harten richting de boer in de dummy volgt en nadat west de regels toepast, maakt heart iconB de slag. diamond iconH en spade iconV maken de volgende slagen en als een ruiten naar de boer lukt, heb ik spijt van mijn voorzichtigheid.

Nu de klaveren niet breken zijn er in elke kleur drie slagen en dat betekent dat er twaalf slagen gemaakt worden.

Het is jammer dat zuid het thema vergat. Na spade icon8 is er een leuke eindfiguur. Win twee hoge klaveren, eindigend in de hand en speel spade iconV. West zal niet dekken en je kunt door met diamond iconH en ruiten naar de boer. Je casht spade iconA, oost harten weg en ook diamond iconA, west de vrouw.

Nu een harten naar de hand en je geeft west zijn schoppenslag. In de dummy gooi je heart iconB en oost kan geen klaveren of ruiten missen en moet dus weer een harten afgooien. Nu heart icon10. Het is even spannend, maar west heeft alleen nog harten en moet in je A-9 vork spelen. Je maakt een derde hartenslag en ook twaalf slagen.

De speelwijze valt niet aan te raden, maar als je gelooft in het thema…


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.