Uit het clubleven (59)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit zuid bij W/OW. Het is paren. Dit raap je op:

spade iconheart icon B 10 8 7 4 3 diamond icon A B 9 5 4 3 2 club icon

Een rode hand! Nooit eerder gezien. West opent 2diamond icon, multi (6 kaart hoog en zwak of iets semiforcings). Partner past, oost 2SA: 16 +.

Nu ben jij. Wat wordt het?

Primeur?

Zomeravondcompetitie bij BC Josephine op 22 juni, dramatische start. Publicatieverbod uitgevaardigd over deze blunder.

Maar dan raap ik als zuid bij W/OW deze hand op:

spade iconheart icon B 10 8 7 4 3 diamond icon A B 9 5 4 3 2 club icon

Ik kan me niet herinneren ooit een hand te hebben gekregen zonder zwarte kaarten.  Laten we dit cijfermatig onderbouwen. Ik bridge 45 jaar, zeg nou eens gemiddeld 35 spellen per week, gedurende 50 weken per jaar.  Maar 35 spellen per week? Ja, ik moest ook nog werken, dus meer dan 1 avond per week zat er niet in. En daarnaast natuurlijk de districtsviertallencompetitie.  Hoe dan ook: ik heb dus 45 (jaren) x 50 (weken) x 35 handen gezien.  Dat zijn er 78.750. Hoeveel verschillende handen zijn er eigenlijk? De website van Himbuv geeft het antwoord: “52 over 13”. Geen benul? Ik ook niet. In cijfers?   635013559600. Hoeveel is dat?  Ik heb het opgezocht. Er staat:  “zeshonderdvijfendertig miljard dertien miljoen vijfhonderdnegenenvijftig duizend zeshonderd”. We rekenen even verder: als ik 78.750 handen heb gezien in mijn bridgeleven, dan is dat  ongeveer één honderdduizendste procent van alle mogelijke handen.

Maar wat is dan de kans op een hand met 13 rode kaarten? Die heb ik zelf uitgerekend en ik kom uit op 0,0016%. Hier staat dus “zestien tienduizendste procent”. Hoeveel handen moet je gemiddeld hebben gezien voor er één tussen zit met enkel rode kaarten? Dat zijn er iets meer dan 61.000. Conclusie: ik heb er vrij lang over gedaan om zo’n hand te krijgen.

Maar nu heb ik hem dan, wat ga ik er mee doen? West opent 2diamond icon, multicoloured, Geurt past, oost 2SA, 16+. Van de punten moeten we het niet hebben. Er is natuurlijk kans op een misfit.  Waarom zou Geurt geen compleet zwarte hand hebben? De kans daarop is nu groter dan ooit! Ik heb geen bod beschikbaar waarmee ik nu beide rode kleuren kan aangeven, dus kies ik uiteindelijk voor maximale obstructie en ik bied 5diamond icon. West past, Geurt past, oost doubleert en dat wordt rondgepast.

West komt uit met heart icon9 en de dummy komt op tafel:

W/OW

spade icon H 5 4

heart icon 6 2

diamond icon H 8 6

club icon H 9 8 3 2

spade icon

heart icon B 10 8 7 4 3

diamond icon A B 9 5 4 3 2

club icon

Eerste conclusie: de tegenstanders kunnen 4spade icon maken. En ik kan 5diamond icon maken! West zal een singleton heart icon hebben, maar met een beetje goede wil kan ik 2heart icon op tafel troeven. Oost maakt heart iconA en H: west neemt op de 2e slag afscheid van spade icon8. En dan vervolgt oost met diamond icon7. Goede nakomst, want nu heb ik een probleem. Als oost 3diamond icon heeft, kan ik het aas niet zetten. Dus zet ik de 9, west de 10, op tafel de H. Ik troef een club icon in de hand en speel een kleine heart icon. En west troeft in met de V. Eén down. Shit. Het hele spel lag zo:

W/OW

W

N

O

Z

spade icon A V B 8 6 2

heart icon 9

diamond icon V 10

club icon B 10 7 6

spade icon H 5 4

heart icon 6 2

diamond icon H 8 6

club icon H 9 8 3 2

spade icon 10 9 7 3

heart icon A H V 5

diamond icon 7

club icon A V 5 4

spade icon

heart icon B 10 8 7 4 3

diamond icon A B 9 5 4 3 2

club icon

Het spel werd 6 keer gespeeld. Resultaten: 2 maal 6diamond iconX – 1, 1 x 5diamond iconX  – 1, 1 x 5diamond icon – 1, 1 x 5spade icon – 1 en 1 x 5diamond iconX contract. 20 % voor ons. En als ik in slag 3 troef aas leg? Dan gaat het ook mis, ik moet in de dummy heart icon aftroeven met de 8 en de H en daarna is diamond iconV in west hoog. Nondeju! Zo ongeveer het enige zitsel in troef en het enige tegenspel waarbij ik down ga (3 troeven in west is ook down). Waarom heb ik dat? Nou moet ik wachten op een herkansing, misschien over een jaar of 45 (vijfenveertig). Maar misschien ook morgen!