De vrouwen in Straatsburg

Een weekje op stap met zes vrouwen. Zo kun je de trip naar het EK van Straatsburg noemen. Het is niet het eerste EK voor ons. Maar de vorige twee waren niet bijster succesvol. Voldoende reden om je eigen aanstelling tegen het licht te houden. Gedurende het seizoen draaide de wind en ging iedereen met nieuw enthousiasme er weer tegenaan en stapten Jacco en ik met de nieuwe ploeg in de trein naar Frankrijk.

Het team bestaat uit Esther Visser met Malene Holm, Anne Schoonen met Lennie van den Heuvel en Anouk Casparie met Fleur Beekman. We gaan natuurlijk voor goud, maar zijn tevreden als we de knock-out fase bereiken.

De eerste dag gaat als een speer en aan het begin van dag twee bereiken we zelfs de eerste plek. De stemming is opperbest en een dikke nederlaag tegen Frankrijk verandert daar niks aan. Vorig jaar op Madeira klapte het team in elkaar na een zware nederlaag, maar dit keer rechten we de rug en verpletteren een ronde later een ander Frans kwartet.

Der vrouwen spelen fris en fruitig en plaatsing voor de knock-out is al een ronde voor het einde een feit. Twee potjes:

Z/-

W

N

O

Z

spade icon 9 2

heart icon B 9 7

diamond icon V B 3

club icon A H V 4 3

spade icon

heart icon A V 10 8 6 5 3

diamond icon 7 2

club icon 10 9 8 5

spade icon H V B 4

heart icon H 4 2

diamond icon A H 8 6 4

club icon 2

spade icon A 10 8 7 6 5 3

heart icon

diamond icon 10 9 5

club icon B 7 6

Het eindcontract aan beide tafels is nagenoeg gelijk. Er is, dat blijkt zo, een klein verschil. Met Esther en Malene op de oost-west stoelen opent zuid 3spade icon en Esther doubleert informatief met de westhand. Na de pas van noord kijkt Malene nog even , maar past. Het tegenspel is effectief.

West casht drie hoge klaveren en switcht naar ruiten in slag vier. De verdediging wint drie slagen in die kleur en met oost aan slag in ronde zeven volgt pijnlijk een volgende ruiten. De leider die het spel al niet leuk vond na de start, is nu helemaal in alle staten.

Ze troeft voor met spade icon8, maar west troeft over met de 9. De volgende slag moet zuid troeven waarna oost nog drie dikke troeven scoort. Zuid haalt drie slagen en is zes down voor een lekkere +1400.

De andere tafel kent een gelijk begin. Ook daar opent zuid 3spade icon, maar west past. Noord zwijgt ook en dat doet oost ook. Iemand voor 3SA? Met niemand kwets kun je met deze kaart ook tegenspelen. Als je dat goed doet haal je 300 en dat is nauwelijks minder dan de beloning in je eigen manche.

OW spelen niet goed tegen, zuid haalt vijf slagen en verliest zo maar 200 punten. Aan de streep houden we er 1200 over en dat wint 15 imps.

Ik kijk de wedstrijd bij Lennie en Anne en zit achter de eerstgenoemde. Ze is niet bang:

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon A 7 5

heart icon 10 9

diamond icon B 7 6 4

club icon A H V 7

spade icon B 9 3

heart icon A H V 4

diamond icon A 5 3

club icon B 10 5

spade icon V 10 8 6 4 2

heart icon B 3 2

diamond icon 9 8 2

club icon 6

spade icon H

heart icon 8 7 6 5

diamond icon H V 10

club icon 9 8 4 3 2

Anne Schoonen opent de noordhand met 1SA en zuid biedt 2club icon. Net als mijn partners heeft west iemand tegenover zich zitten die zelden goed uitkomt, dus moet je een beetje helpen. Negen pond in klaveren is het adverteren waard. Wat kan je gebeuren?

 Na het doublet past noord, ze heeft geen stop en dat doet oost natuurlijk ook. Ik zie Lennie aarzelen. Ze kan met een redoublet opnieuw vragen naar een vierkaart hoog en de andere optie is pas.

Na wat wikken en wegen wordt het een pas. Je hebt vijf klaveren, dus samen zeker zeven en met de 9 aan top vast wel een stop. Zelfs in het geval west er zes heeft, val je er geen buil aan.

West begint met harten. Met vier zekere slagen zoekt ze er nog twee bij. Een aftroever in harten zou een eerste stap zijn. Zuid wint in de dummy en speelt troef. De opluchting is groot als oost bekent.

West neemt en zet de hartenaanval door. De leider wint weer in noord en speelt weer troef voor west. De harten zijn op en ze gaat verder met ruiten. Lennie wint en speelt een derde rondje troef. West maakt de derde slag voor de verdediging en de koek is op. In de praktijk speelde ze weer ruiten waarna zuid haar kaart laat zien en een upje annonceert. +380 Is een vette buit.

De andere kant eindigt in 4heart icon en dat is te hoog. Vier rondjes klaveren laten heart iconB promoveren en met spade iconA zijn dat vijf slagen voor de verdediging. +200 met +380 levert 11 imps op.

Zou west tegen 2club icon met spade iconA beginnen en schoppen doorspelen dan maakt zuid acht slagen. West heeft maar drie schoppens en kan zuid geen kwaad doen na de derde ronde schoppen.

Levensgevaarlijk zijn die meiden dus. Van de zomer nog een aflevering van de kwartfinale tegen Tri Polar waar blijkt dat we iedereen aan kunnen.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.