Uit het clubleven (58)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit west bij O/Allen. Het is paren. Zuid heeft 1 SA geopend en daar bleef het bij. Jouw hand:

spade icon H V B 8 heart icon V 5 4 diamond icon 7 4 3 club icon A 10 2

Je komt uit met spade iconH.

Dit zie je:

Op tafel de 2, partner de 7 (hoog – laag = even), de leider de 4. Nu spade iconV. Op tafel  de 3, partner de 6 en de leider de 5. Wat nu?

Wat nu? zei Pietje Cru

Bovenstaande quote heb ik van mijn moeder zaliger. Ze gebruikte hem als zij niet wist hoe het verder moest, ongeacht de aard van het probleem. Wie is Pietje Cru, vroeg ik haar, maar zij moest het antwoord schuldig blijven. Zij kende het gezegde weer van haar moeder en misschien was het al eerder de familie binnengekomen.

Mijn tweede hobby is geschiedenis. Een van de wat minder belichte episoden in de vaderlandse geschiedenis is de (laatste) Franse tijd, tussen 1794 en 1815. Ik gebruik deze rubriek graag om even het geheugen op te frissen. Franse Revolutie, 1789, liberté, égalité, fraternité, komt het weer boven? In onze contreien bestond nog de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden met de laatste stadhouder, lapzwans Willem V. En het gebied tussen Frankrijk en de Republiek was Oostenrijks domein. Na de revolutie voerde Frankrijk oorlog met zowat alle omringende landen. Er werd een leger naar de Oostenrijkse Nederlanden gestuurd, dat direct doormarcheerde naar de grote rivieren in de Republiek. Aanvoerder van dit leger: Jean Charles Pichegru. Is dat Pietje Cru? Wis en zeker! Toen hij bij de Lek niet verder kon hield hij beraad met zijn militaire staf. Daar zou hij zich onsterfelijk maken met de woorden  “Wat nu?”

Nu verhuizen we van het vroege voorjaar van 1795 naar 14 juni 2023. Zomercompetitie op de middagclub van BOC. Na onze vakanties in Engeland en Portugal zit ik weer met mijn broer Herman aan tafel. Tout va bien, on marche parfait etcetera, zoekt u de vertaling desnoods even op, maar we draaien comme un lier. En dan komt de 4e tafel met 2 (figuurlijke!) zwaargewichten, die een incidenteel partnership vormen.

Herman opent als (gedraaid) zuid bij Oost/Allen 1 SA en daar blijft het bij.

Zwaargewicht west komt uit met spade iconH en dummy komt op tafel:

Herman legt op tafel de 2, oost de 7 (hoog-laag even), uit de hand de 4. West vervolgt met de V, op tafel de 3, oost de 6 en uit de hand de 5.

Nu heeft West een probleem. Heeft oost of zuid de 4 krt spade icon met A 10? Mijn moeder zou nu zeggen… juist. West besluit het risico niet te nemen en vervolgt met diamond icon7. Hij denkt dus niet diep genoeg na: als zuid A 10 5 4 zou hebben, zou hij de V hebben genomen met de A en de 5 naar de 9 op tafel hebben gespeeld: daarmee promoveert de 10 in zijn hand tot slag. De switch naar diamond icon is wel goed nieuws voor de leider. Het hele spel lag zo:

O/Allen

W

N

O

Z

spade icon H V B 8

heart icon V 4 3

diamond icon 7 4 3

club icon A 10 2

spade icon 9 3 2

heart icon H 9 6

diamond icon V 6

club icon 8 7 6 5 4

spade icon A 10 7 6

heart icon B 7 2

diamond icon B 8 5 2

club icon B 3

spade icon 5 4

heart icon A 10 8 5

diamond icon A H 10 9

club icon H V 9

Herman laat de diamond icon doorlopen naar zijn 10 (O legt niet diamond iconB), steekt over naar heart iconH en speelt een kleine club icon naar zijn club iconV en de A van west, die met diamond icon vervolgt. Op tafel genomen met de V, en kleine harten via heart icon8 voor de V van west, die zijn 3e diamond icon speelt. Zo haalt de leider in totaal 8 slagen: 4 in diamond icon, 3 in heart icon en 1 in club icon.  Dat is 100% voor NZ, 1 SA C is de meest voorkomende score.

De geachte opponenten starten de discussie over de omgang met de spade icon direct na het leggen van de laatste kaart. Ik val u niet lastig met het verloop ervan. Ik heb wel een tip: als je een 4 kaart wil aangeven (hoog is even)  speel je eerst de 3e van onder en daarna de 2e. Partner zal de laagste kaart missen en daaruit waarschijnlijk de juiste conclusie trekken. Hier had oost als eerste spade icon10 moeten leggen. En daarna de 7. West kan in dit specifieke geval  na het leggen van de 10 direct al de conclusie trekken dat zijn 8 hoog wordt.  Dat is ook nodig, want in dit geval mist hij na 2 slagen nog de 6: die kan (met de A) zowel bij oost als de leider zitten!

Bij het inleveren van dit artikel meldt de redactie van IMP het volgende:

Veel mensen spelen in dit geval overigens aan- en afsignalen, omdat distributiesignalen niet de juiste informatie opleveren. Maar daarover verschillen de meningen. Stel bv dat je met spade iconH start van spade iconHVTx, er komt net als nu spade icon9xx op tafel en je partner geeft een driekaart aan. Kun je dan de kleur doorspelen of niet? Hangt ervan af of je maat een plaatje heeft of niet. Vandaar dat aan/af in dit geval beter werkt en dat wordt tegenwoordig door veel paren gespeeld.

Ik deel deze reflectie graag met de lezers en uiteraard ook met mijn partners. Dat wordt vergaderen over het systeem. Er staat maar 1 vraag op de agenda: “Wat nu?”