EK Straatsburg

Het open EK wordt elke twee jaar gespeeld. Je kunt er geen rechten voor een WK mee verdienen zoals bij het gesloten kampioenschap, de enigen die eraan verdienen zijn de EBL en de lokale hotelier. In een kleine twee weken worden tal van kampioenschappen gespeeld. Begonnen wordt er met de mixed en de senioren en naderhand vormen de open en het vrouwenkampioenschap de blikvanger.

Van die laatste twee is de opzet gelijk. Je speelt drie rondjes kwalificatie en stroomt dan door naar de knock-out fase. Voor de vrouwen is dat meteen de kwartfinale en de veel grotere open groep duikt met 32 teams de KO in.

Haal je die fase niet, dan hoef je niet naar huis, maar kunt beginnen aan de parenkampioenschappen of de Board-a-match strijd. Na elke ronde in de KO stromen er meer teams en paren in.

De locatie is Straatsburg, een leuke stad, en de speelgelegenheid een enorme hal. Buiten is het 30 graden, maar binnen loeit de airco, zodat sommigen met het vestje aan spelen en anderen snotterend en proestend het partijtje afdoen.

Nederland is met diverse teams vertegenwoordigd, ook het vrouwenzestal is present. De afgelopen jaren werden we niet verwend met succes voor de vrouwen. Het team is jong, de ervaring gering en we zitten in de kinderen. De meiden halen de kwartfinale en worden pas in de laatste set een halt toegeroepen door de latere winnaars.

In de open categorie sneuvelt TeamNL al voor de KO en Mauritius (onder leiding van Rob Helle) verliest van Van Lankveld en kan naar huis na de 1/8 finale. Dat betekent dat Joris van Lankveld met Berend van den Bos en Wubbo de Boer met Agnes Snellers de laatste Nederlanders in het toernooi zijn. Ze spelen tegen een zwikkie profs voor een plek bij de laatste vier.

Ze staan steeds achter maar knabbelen een flink deel van het verschil af als Agnes een 4heart icon beter speelt dan Bakke die in de luren wordt gelegd door Joris en Berend. Dan het voorlaatste spel de stand is 90-97:

W/-

W

N

O

Z

spade icon B

heart icon V

diamond icon B 9 5 4 3 2

club icon 10 7 6 4 3

spade icon V 9 6 5

heart icon H 7 5 3 2

diamond icon H

club icon A 9 5

spade icon 2

heart icon A B 10 8 6 4

diamond icon 10 8 7

club icon H V B

spade icon A H 10 8 7 4 3

heart icon 9

diamond icon A V 6

club icon 8 2

Na 1heart icon pas 1spade icon meldt Agnes zich als west met 1SA. Willenken, een Amerikaan en Helgemo doen het daarna kalm aan en stoppen in 4spade icon. Na de hartenstart van west wordt geen kaart meer gespeeld en claimt de leider direct twaalf slagen.

Van den Bos en Van Lankveld zijn ondernemender. Na 1heart icon pas 1spade icon steunt noord met 2spade icon en vraagt zuid meteen de azen. Het wordt nog even spannend als oost het 5club icon bod van noord doubleert, maar na de passen van zuid en west kan noord redoubleren om de eerste ronde controle te vertellen.

Via 5spade icon van zuid en 6spade icon door noord bereiken ze het slem. De klaverenstart neemt Berend meteen en via diamond iconH, troef naar de hand en twee hoge ruiten verdwijnen de verliezende klaveren van de dummy. Harten naar de heer verliest aan het aas, maar dat is de enige slag voor de verdediging. De Nederlanders winnen 11 imps en staan 101-97 voor.

Gelukkig weet je tijdens het spelen de stand niet. Vier setjes van 14 spellen op een dag beslaat de KO en dit is spel 56:

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon B 9 8 7 3

heart icon 3 2

diamond icon V 7 6 2

club icon V 8

spade icon A V 5 4 2

heart icon B 9 8 6 4

diamond icon B 4

club icon 3

spade icon H 6

heart icon A V 10

diamond icon A H 10 9 8 3

club icon 10 7

spade icon 10

heart icon H 7 5

diamond icon 5

club icon A H B 9 6 5 4 2

Na de 1diamond icon opening in oost volgt Wubbo de Boer met 4club icon en snoert iedereen de mond. Na harten uit voor de heer trekt hij troeft en claimt tien slagen. Er gaan twee hartenslagen verloren en eentje in ruiten.

Aan de andere kant volgt zuid na de 1diamond icon opening met 2club icon en geeft west de gelegenheid mee te bieden. Van den Bos jumpt naar 3diamond icon en dat is vervelend voor noord. Hij wil beide majors in beeld brengen en biedt 4diamond icon.

Oost past en zuid ziet het 4diamond icon bod meer als steun voor klaveren en gaat naar 5club icon. Joris geeft daar een knal tegen en iedereen zwijgt.

Twee keer ruiten, de laatste getroefd door zuid en een schier eindeloze rij klaveren volgen. Oost komt een beetje in de problemen, maar kan net alle ruiten dumpen en de dekking in schoppen en AV10 van harten bewaren. Als de leider ook de laatste troef speelt, gooit oost heart icon10 en maakt altijd nog twee slagen.

Nu bewaart zuid de laatste klaveren en speelt schoppen naar het aas en harten. Oost stapt op en casht spade iconH, getroefd door zuid. De laatste slag wordt zo voor heart iconV en zuid is eentje piep. +130 Wordt vermeerderd met 200 en dat levert nog 8 imps op. Het Nederlandse viertal wint met 109-97 en speelt op vrijdag de halve finale.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.