Uit het clubleven (55)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

N

O

spade icon A H 9

heart icon A H 7 6

diamond icon H V 8

club icon H V 10

spade icon V B 7 5 3

heart icon B 10

diamond icon 10 7 6

club icon A 4 3

Je zit oost (Z/OW), NZ spelen 6heart icon. De os ligt op tafel. Zuid is het bieden met een pas begonnen. Verder weet je van zijn hand dat hij een vierkaart heart icon, een renonce spade icon en 1 aas heeft. Partner is uitgekomen met club icon5. De leider legt op tafel de H, jij de A en uit de hand zie je de 2 verschijnen. Welke kaart speel je nu?

Naar de hel

Laatste tafel, we staan minstens 20 impen in de min, maar zolang er leven is, is er hoop. Ik raap als oost (Z/OW) de volgende hand op:

spade icon V B 7 5 3 heart icon B 10 diamond icon 10 7 6 club icon A 4 3

De tegenstanders leggen een lange biedserie op tafel, terwijl wij voortdurend passen:

West
Geurt

Noord
N.N

Oost
Rinus

Zuid
N.N

pas
pas
2diamond icon
pas
2heart icon
pas
2SA
pas
3club icon
pas
3diamond icon
pas
3spade icon
pas
4 heart icon
pas
4spade icon
pas
4 SA
pas
6heart icon
a.p

Toelichting: 2diamond icon is multi, 2heart icon relay, 2 SA belooft 24 – 25 pnt, 3club icon is Niemeijer, 3diamond icon belooft minstens één 4kaart heart icon/spade icon, 3spade icon belooft een 4krt heart icon en 4heart icon stelt de troefkleur vast. 4spade icon toont een controle, 4 SA vraagt tophonneurs en 6heart icon belooft 1 of 3 tophonneurs en een renonce.

Geurt komt uit met club icon 5. Dummy komt op tafel:

N

O

spade icon A H 9

heart icon A H 7 6

diamond icon H V 8

club icon H V 10

spade icon V B 7 5 3

heart icon B 10

diamond icon 10 7 6

club icon A 4 3

Wij starten 1e 3e 5e tegen troef. De leider legt de H, ik neem met de A en de leider legt de 2. Ik overweeg mijn nakomst. Geurt heeft ongeveer 0 punten, misschien nog club iconB. Ondertussen is het getal van het Beest op de muur achter mij verschenen. Ik zie dat niet. Zal ik club icon terugkomen? Die snit zit toch goed. In de hoeken van de zaal staan de 4 ruiters uit de windstreken. Maar ik bedenk een alternatief. Ik kan natuurlijk met spade iconV vervolgen. Ik hoor 7 bazuinen schallen, maar dat zal toch de spanning van het moment zijn? Als ik spade iconV vervolg weet Geurt dat ik de B ook heb, dat helpt hem misschien in het tegenspel. Ik verwacht er niets van, maar ik leg uiteindelijk de V. Onmiddellijk scheurt het voorhang! Beëlzebub – hij is het en niemand anders! –  legt diamond icon4 op tafel en claimt. Geurt vraagt of ik echt niet kan bedenken dat hij van een singleton start. De leider heeft toch geen spade icon? En wel 13 kaarten! Hoeveel club icon zou Beëlzebub dan hebben?

Het dringt nu tot me door: de Apocalyps is aangebroken en ik ben verdoemd. Ik kan niet bridgen, ik heb nooit kunnen bridgen en ik zal het ook nooit kunnen. Want nu is het te laat. Nu worden de onwaardigen en de sukkels gescheiden van de uitverkorenen en de rechtvaardigen. Ik zal in de meest duistere diepten verdwijnen……….Het is verschrikkelijk. Hoe is het mogelijk dat ik niet stante pede met club icon ben terug gekomen?

Het hele spel lag zo:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon 10 8 6 4 2

heart icon 9 8 3

diamond icon B 9 4 3

club icon 5

spade icon A H 9

heart icon A H 7 6

diamond icon H V 8

club icon H V 10

spade icon V B 7 5 3

heart icon B 10

diamond icon 10 7 6

club icon A 4 3

spade icon

heart icon V 5 4 2

diamond icon A 5 2

club icon B 9 8 7 6 2

De hallucinatie verdwijnt even snel als zij is opgedoken. Maar mijn verdoemenis blijft overeind. Het spel is 7 maal gespeeld. 4 paren blijven uit slem en maken 12 slagen. 3 paren eindigen in 6 heart icon en 2 van hen gaan 1 down na een club icon start.

Na de wedstrijd ben ik snel vertrokken.  Bij mijn fiets word ik aangesproken. De verschijning staat naar eigen zeggen aan de goede kant. Ik sta daar volgens haar of hem ook. Ik kan heus wel een beetje bridgen. Maar er is meer dan wij kunnen zien of zullen ontdekken. Niet alle geheimen worden geopenbaard. Zo is het voorbestemd. Laat dat mijn troost zijn. Amen.