Couleur locale

Een kleine verrassing afgelopen weekend bij de finale van de bekerwedstrijden. ’t Onstein heeft al jarenlang een abonnement op de winst bij de NBB beker. De spelers rekenen al een beetje op het vakantiegeld, maar dit keer zette het Witte Huis de spelers uit Vorden de voet dwars. Soeverein stevende de club onder leiding van Herman Drenkelford af op de overwinning.

Waar ’t Onstein voor de landelijke competities formidabele teams in het veld kan brengen, is de bezetting van de clubavond gemixt. Naast een stel wereldkampioenen doen een paar Europese kampioenen en talloze landskampioenen mee en zij worden aangevuld met spelers uit de regio.

Het fit echter prima. Waar jaren geleden de spelers uit de regio nog weleens opkeken tegen die “goeie” en soms vreemde capriolen uithaalden, is het tegenwoordig normaal en is het niveau ook gestegen.

Lekker hoog bieden, “dat doen jullie ook altijd” en niet bang om voor straf te doubleren. Afgelopen vrijdag voerde een leider een perfecte dwang uit ten faveure van een snit gebaseerd op de bieding. Help is onderweg voor de volgende NBB beker!

Mijn stemming is ondertussen weer opperbest:

O/-

W

N

O

Z

spade icon A B 7 4 2

heart icon 7

diamond icon 6 4 2

club icon H V B 3

spade icon

heart icon V 10 6 4 2

diamond icon A H B 3

club icon 10 8 6 5

spade icon V 9 8 6

heart icon B 8 3

diamond icon 9 8

club icon A 7 4 2

spade icon H 10 6 5

heart icon A H 9 7

diamond icon V 10 7 5

club icon 9

Halverwege de avond, Geon heeft net zijn eerste biertje besteld, komt dit spel ter tafel. Na de pas van oost begin ik met 1diamond icon en west komt erin met 1spade icon. Steenbakkers biedt 2club icon (harten) en oost steunt zijn partner met 2spade icon.

Ik overweeg 4heart icon, maar dat is een klein overbid. Als we in de manche moeten zitten verhoogt noord mijn 3heart icon wel. Na 4heart icon zou hij slemvisioenen krijgen en buiten de troeven en de singleton klaveren heb ik weinig te bieden.

West laat zich de kaas niet van het brood eten en concurreert met 3spade icon. Geon verzint nu 4diamond icon. Later legt hij uit dat hij me wilde helpen na een eventueel 4spade icon bod van de buren. Oost past echter en mijn 4heart icon lijkt het bieden te beëindigen.

West sputtert tegen en meldt ze dat nu wel naar 4spade icon moet en ook mijn partner gaat in retraite. Zijn 5diamond icon interpreteer ik als beide hoge ruiten en een slempoging zonder klaverencue. De renonce schoppen spreekt voor zich.

Ik heb dan wel geen punt over, maar goede troeven en een controle in klaveren. Vertrouwen is ook wat waard en ik bied 6heart icon.

Niemand anders verzon 6heart icon en single dummy lijkt het spel te draaien om de troeven rond, geen troefstart en drie klaveren troeven in de hand. Nu de troeven 3-1 zitten, gaat die vlieger niet op.

Gelukkig is west een goede vriendin en begint ze met spade iconA. Ik troef in noord en door een klaveren af te geven heb ik snelle verbinding tussen beide handen om nog twee klaveren te troeven in de hand. Op de hoge spade iconH verdwijnt nummer vier en ik heb er twaalf.

Enige dagen later verordonneert de baas het dagelijks bestuur van de club om voor haar in te vallen. Een goede gelegenheid om de opgefriste kennis in de praktijk te brengen. ’s Middags sla ik weleens een boekje open, om enige tijd later de ogen te kunnen sluiten, en deze week ligt Tiger van Jeremy Flint op de leestafel.

Mooie spellen beschrijft Flint, en ook de Tiger approach met betrekking tot doubleren valt goed te pruimen:

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon A H B 3 2

heart icon 4 2

diamond icon H 8

club icon 7 6 4 3

spade icon V 9 8

heart icon A B 9 8 6 3

diamond icon 4

club icon B 9 2

spade icon 7 4

heart icon H V 10 7

diamond icon B 9 7 6 5 3

club icon 8

spade icon 10 6 5

heart icon 5

diamond icon A V 10 2

club icon A H V 10 5

Ik slaag voor de eerste test en open geen 3diamond icon met de oosthand. Zuid begint met 1diamond icon na mijn pas en mijn partner volgt 1spade icon. Noord biedt 2heart icon, blijkbaar niet-forcing en zuid komt met 3club icon op de proppen.

Na enige aarzeling alerteert noord dat bod en legt uit dat de klaveren nu langer zijn dan de ruiten. Hij ziet nog perspectief in zijn hand en herhaalt de hartenkleur. Ik ben nog steeds muisstil. Zuid telt nu meer kracht aan de overkant en informeert met 3spade icon naar een stop.

Dat heeft noord, maar 3SA komt niet door de keuring. Ik Tiger doubleer. Zuid vindt dat best, mijn p ook, maar noord krijgt koude voeten en vlucht naar 4club icon. Na twee vlotte passen en gelukkig ook – een aarzelende – van west, kunnen we.

West begint met spade iconA en speelt troef na. Na afloop bekent hij dat mijn spade icon4 wel van een vierkaart kon zijn. Mijn mond valt open, met vier schoppens zou ik niet passen op 2heart icon lijkt me. De aftroever is nu uit het spel en zuid kan er tien oprapen.

diamond iconA en een afgetroefde ruiten, heart iconA en een hartenruff in de hand en de troeven halen. Nu die 4-1 zitten is er een klein probleem, maar na de laatste troef volgt diamond iconV en een schoppen en west moet de leider spade iconV laten maken.

Maar ook na drie keer schoppen en ruiten na maakt de leider tien slagen. Doordat oost geen troef kan spelen, volgt een complete cross-ruff en schrijft zuid +130. Troef uit dan?

Ook dan zijn er genoeg slagen. diamond iconA en een ruitenaftroever en heart iconA en afgetroefde harten, troeftrekken, diamond iconV en schoppen. Zuid moet niet in ruiten snijden. Dan volgt een tweede troef en kom je slagen te kort.

Had ik me stilgehouden na 3SA, dan was schoppen uit genoeg voor eentje down en het volgende spel. Zou west de eerste schoppen duiken, dan moet hij op de vijfde klaveren wel een schoppen dumpen. Zou het een harten zijn, dan volgt heart iconA en schoppen en moet hij na vier rondjes in de ruitenvork spelen. Drie keer schoppen en wachten op diamond iconH is dan eenvoudiger.

Van de week maar een ander boekje zoeken.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.