Leads 2023-5 Probleem 3

Probleem 3. N/Allen

West

Noord

Oost

Zuid

pas
pas
1club icon
pas
1diamond icon
pas
1heart icon
pas
2diamond icon
pas
2heart icon
pas
3club icon
pas
3heart icon
pas
4diamond icon
pas
4heart icon
a.p.

1club icon 16+; 1diamond icon 0-8; 1heart icon 18+; 2diamond icon 6-8 balanced; 2heart icon relay; 3club icon geen M; 3heart icon echt; 4diamond icon cue.

Je bent west en hebt:

spade icon H V 9 heart icon 9 6 2 diamond icon V B 9 6 3 club icon 9 2

Naam Antwoord Commentaar
Jaap Hazewinkel spade icon H Het kan zo maar zijn dat we haast hebben. Partner kan sch b of 10 makkelijk hebben en dan kost dit niets
Kees-Jan spade icon H Schoppenslagen vastleggen voordat ze op de klavers in de dummy verdwijnen.
Koen Poppe spade icon H De bieding lijkt om klaver start te vragen, maar Zuid kan best een goede klaver controle hebben en gewoon niet voldoende punten om tegenover 6-8 in slem geïnteresseerd te zijn. Ik wil liever niet een klaver probleem voor de leider oplossen.
Pieter-Bas de Bruijn spade icon H Ik twijfel tussen troefstart om ♦ introevers tegen te houden en ♠ om 1 of meer slagen voor de verdediging vast te leggen. Het lijkt qua punten een solide manche en daarom kies ik voor een agressieve start: ♠H.
Ronald Lokers spade icon H Tegen troef snel een slag zien te ontwikkelen.
jacques veenstra spade icon H
Fred Titulaer club icon 9 toch maar
Jos van Gerwen club icon 9 Als er een introever in klaveren te scoren valt moet dat snel gebeuren
Niels de Bruin club icon 9 schoppen en ruiten geeft te vaak iets weg (schB en/of ruH10 in dummy), harten maakt het makkelijk voor de leider en Noord heeft geen klavercue.
Remko Rankenberg club icon 9 Ik denk dat ik nogmaals gesproken snel de schoppen het gepakt zou hebben. Maar… Leider zwaait af nadat dummy de klaveren niet cuede. Klaveren aanvallen.
Chretienne Wiessing heart icon 2 Lastig. Start met schoppen heer kan zo maar een cadeautje zijn. Toch maar harten start.
Leo Huvers heart icon 2 Noord heeft geen 4krt S en geen schoppen klaveren cue, wel rui. Vermoedelijk ook wel een dtuk of 3H. Is er een bakkleur in dummy? Niet waarschijnlijk en zo wel de rui. Of Noord nog een tweede kleur heeft, is niet zo duidelijk. Maakt ook niet echt veeluit. Als er al een lange tweede kleur is dan is Sch (bij Z) een extra reden geen S te starten, R iben je zelf lang in. Klaver hoef je niet in te starten gezien je S en R bezit. Partner heeft hooguit 6 punten, kan ook 4 zijn. Dat maakt de kans op winst met actief starten (ruiten of harten) nog minder kansrijker op winst ook kleiner, maakt op zijn best niet uit. In troef een slag verliezen door ermee te starten, zal gezien je driekaart geen slag weggeven. Ik start troef.
Sjoerd heart icon 2
T den haan heart icon 2
maurits van der vlugt heart icon 6 links heeft lengte in de lage kleuren, hetgeen R onaantrekkelijk maakt (tegen mij heeft dummy altijd de tien). S heeft ook veel risico met het Aas rechts, dus ik doe een keertje passief
Jan-Willem van Diepen diamond icon V Het lijkt een contract met minimale waarden te zijn, vooral geen slag weggeven bij de start. Grote kans dat schoppen aas rechts van je zit en dat kost zo maar een slag. Klaveren is doubledummy wellicht de beste start maar in de praktijk geef je evt snit over jou naar de 4krt in de dummy meteen weg. De keuze valt op ruiten vrouw omdat harten de leider een gratis entree geeft in de dummy en omdat je aan slag met schoppen toch de ruiten als exit moet gebruiken. Of toch een kleine ruiten?
John Korver diamond icon V