Uit het clubleven (52)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Het is Butler: N/niemand. Na 2 passen heb je als zuid 1 SA geopend. West heeft gepast, noord maakt er 3 SA van. West komt uit met club iconB. Dit zie je:

N/-

spade icon A 8 6

heart icon 8 7

diamond icon B 10 8 6 5

club icon H V 6

spade icon H 10 4

heart icon A H B 5

diamond icon A 4 3 2

club icon 8 7

Je telt 9 slagen: 2spade icon, 2heart icon, 4diamond icon en 1club icon op voorwaarde dat je maar 1diamond icon verliest. Wel vervelend dat west met de voor jou verkeerde kleur is uit gekomen. Hij kan best club iconA hebben. Maar die kan ook bij oost zitten. Hamvraag: welke kaart leg je op tafel?

Biedsysteem prima, en toch niet scoren.

Het seizoen nadert zijn einde, Chrétienne en ik draaien bij BCG onze rondjes in de laatste serie wedstrijden, Butler. Ik raap op de tweede tafel als (gedraaid) oost de volgende hand op (N/niemand):

spade icon B 9 5 3 2 heart icon V 6 4 3 diamond icon V 9 club icon A 2.

Noord past. Nog niet zo lang geleden speelden wij 2club icon als mancheforcing of zwak met diamond icon. Ik moest niets hebben van het alternatief: 2club icon mancheforcing of zwak met de hoge kleuren. Waarom? Omdat je dan een mancheforcing hand met heart icon of spade icon in tweede instantie pas op drieniveau bekend kunt maken. Dat vreet biedruimte. Maar sinds een jaar of zo ben ik om. 2club icon als zwak met een hoge kleuren stoort het bieden van de tegenstander enorm. Dat voordeel weegt veel zwaarder dan het nadeel van de mancheforcing handen. Dus leg ik met groot enthousiasme nu het 2club icon-kaartje op tafel en dan gaat biedverloop als volgt verder:

West
Chrétienne

Noord
N.N

Oost
Rinus

Zuid
N.N

pas
2club icon
pas
2diamond icon
pas
2spade icon
dbl
pas
3diamond icon
a.p.

Toelichting: Chrétienne laat met het 2diamond icon bod de keus van de kleur aan mij. Ik kies uiteraard voor de langste. Daarna komt zuid erin met een doublet, hetgeen waarden belooft. Noord biedt 3diamond icon en daarmee eindigt het bieden.

Ik kom uit met spade icon2 (1e 3e 5e) en dan maakt de leider het contract met 2 overslagen. Het spel lag zo:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon V 7

heart icon 10 9 2

diamond icon H 7

club icon B 10 9 5 4 3

spade icon A 8 6

heart icon 8 7

diamond icon B 10 8 6 5

club icon H V 6

spade icon B 9 5 3 2

heart icon V 6 4 3

diamond icon V 9

club icon A 2

spade icon H 10 4

heart icon A H B 5

diamond icon A 4 3 2

club icon 8 7

De uitkomst gaat via spade icon4 in zuid en V van west naar de A van de leider. Daarna speelt zij diamond icon naar het A en een kleine diamond icon voor de H van west. Chrétienne komt met club iconB voor V en mijn A. Ik speel club icon terug voor de H van de leider. Deze neemt de snit over heart iconV, gooit op de 3e heart icon een verliezende schoppen weg en de klus is klaar: 3diamond icon gemaakt met twee overslagen. Volgt de discussie van de tegenstanders onderling die van elkaar vaststellen dat ze sterk zijn en de manche – zeker 3SA – hebben gemist. Ondertussen mag ik wel even knorren van tevredenheid over het succes van de opening. Dat duurt niet lang. Het spel is één keer eerder gespeeld: 3 SA –2. Min 6 impen voor ons! We hebben geen tijd om na te gaan hoe dat komt. Het is balen.

Na afloop is onze score 0 impen. Het spel is 7 keer gespeeld: 6 keer was het eindcontract 3 SA: 3 keer gemaakt, 3 keer 2 down.  4 leiders zaten in zuid, 3 westspelers startten met club iconB. Dat leidde in alle gevallen tot 2 down. En hoe komt dat? Omdat de leiders de V op de B hebben gelegd. Oost neemt over en brengt club icon terug. Dan komt west nog aan slag met diamond iconH en de leider krijgt nog 4 slagen in club icon om de oren. Kan zuid dan niet beter in de eerste slag een kleintje leggen in de dummy? Met het actuele zitsel wel. Dat wil zeggen: alleen als oost A 2e heeft moet je een kleintje leggen. Dan hou je namelijk een dubbele stop in de kleur of de kleur blokkeert. Met A 3e in oost maakt het niet uit wat je doet, en met A 4e in oost kun je niet down, behalve als je 2 slagen in diamond icon verliest. En in alle gevallen waarin west club iconA heeft moet je de V leggen. De beste kans is dus om in de eerste slag op tafel de V te leggen. En dan ga je met dit zitsel helaas 2 down. Ook jammer voor ons. Tenslotte hielden wij de tegenstanders uit een kansrijke 3SA. Gelukkig werd die ook nog 3 keer gemaakt.