Azenvragen is uit

Na het laatste parenweekend had ik het wel een beetje gehad met bridgen. Het gebrek aan succes heeft daar natuurlijk alles mee te maken. Maar het weekend erna moesten we alweer aan de bak. Net zoals in het najaar waar de viertallencompetitie met het Topcircuit alle zaterdagen en zondagen claimen, is dat in deze periode met paren en de beker. Op zaterdag treffen we het Witte Huis in de derde ronde van de beker en zondag wachten de vrouwen voor een centrale training.

Met de vrouwenploeg oefenen we ten minste een keer per maand samen. Deel van de training is een onderlinge wedstrijd waar captain Jacco of ik een helftje meedoen, omdat we een speler missen.

Afgelopen zondag kwam het volgende spel op tafel:

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon V 6

heart icon 8 6 5

diamond icon 10 2

club icon A 10 9 8 5 4

spade icon A H 7 2

heart icon A V

diamond icon 9 7 6 5 4

club icon B 7

spade icon 10 9 8

heart icon B 9 7 3 2

diamond icon A B 3

club icon H 2

spade icon B 5 4 3

heart icon H 10 4

diamond icon H V 8

club icon V 6 3

NZ hebben het bieden voor zich en ontdekken de schoppenfit, maar als zuid hoort dat partner een 5422 heeft, besluit ze 3SA te proberen.

4spade icon zit er (soms) in. Wel een beetje lucky, maar zonder geluk vaart niemand wel.
Met ruiten voor het aas en drie keer klaveren, of een kleine klaveren voor de heer en eenzelfde scenario gaat het mis, maar met de meer normale hartenstart kan zuid tien slagen winnen.

Neem de hartenuitkomst in de dummy en speel drie keer troef. Bedank west in de tweede ronde voor spade iconV en speel na het troeftrekken een harten naar de vrouw. Ruiten naar de hand lukt en door twee klaveren af te geven komt zuid weer in de dummy door de derde klaveren te troeven om een tweede keer ruiten te spelen.

Bocchi-Duboin halen zo 4spade icon en Meckstroth-Rodwell die aan de andere kant zitten maken 3SA met noord als leider. Oost komt met harten en twee keer ruiten naar het stuk is voldoende voor contract.

Aan de tafel waar ik oost zit, komt west met club icon10. In de systeembespreking waren we niet verder gekomen dan kleintje belooft plaatje tegen sans, zodat ik niet wist of mijn partner een hogere honneur boven de tien had.

Ik speel daarom klein op club icon7 en zie de leider de slag winnen met club iconV. Ze kijkt olijk, zodat ik even denk dat we er meteen zeven hadden kunnen cashen.

Even later kom ik met diamond iconA aan slag en speel club iconH na. Een zichtbaar opgeluchte west neemt over met het aas en raapt nog vier hoge klaveren op.

Ik ken de manoeuvre wel. Je doet geen derde man en later neemt partner je honneur over en heeft de kleur vrij, maar heb het nooit eerder bij de hand gehad. Zou ik club iconH spelen en klaveren door, dan kan de west de kleur wel vrijspelen, maar komt niet meer aan slag om ervan te genieten.

De riposte van zuid is de start te duiken. Zo laat je de kleur blokken. Enorm sullig als de kleur 4-4 zit, maar het is een idee.

Een dagje eerder

De bekercompetitie heeft enige charme. Je komt nog eens ergens, maar de planning en het feit dat iedereen een halve dag onderweg is om 24 potjes te spelen blijft bijzonder. We troffen het Witte Huis in Apeldoorn. Zo’n beetje halverwege Vorden en A’dam in het lokale denksportcentrum.

Aan het eind van het seizoen zijn er steeds meer spelers die andere bezigheden hebben en zo kwamen de bezoekers met een heel stel paren met partners die elkaar wel goed kennen, maar niet al te vaak tegenover elkaar zitten.

Het maakte weinig uit, na zes rondjes verloor Onstein 2 ruim en hoewel dat even droef stemt, betekent het wel dat de maand mei vrij is.

We beginnen met een 7heart icon zonder de azen te vragen, maar wel met allebei een forcing pas, Pff dat ging goed. Een tweede keer gaat het een paar spellen later nog beter maar wel mis:

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon B 8 4 2

heart icon H 10 9 8 6 3

diamond icon B

club icon V 10

spade icon H 10 9

heart icon 7 4 2

diamond icon V 6 5 2

club icon A 9 2

spade icon 3

heart icon V B 5

diamond icon 9 7 4

club icon H 8 7 6 5 4

spade icon A V 7 6 5

heart icon A

diamond icon A H 10 8 3

club icon B 3

Ik open 1spade icon en Geon biedt 2spade icon bij. Zijn bijbod belooft een hand met een driekaart steun en 8-11 punten. Aan alle andere tafels wordt na dit begin het eindcontract 4spade icon, maar ik zie lichtpuntjes.

Met 2SA doe ik een poging en het tweede bijbod stemt tevree. Geon antwoordt 3heart icon en vertelt daarmee dat hij een lange kleuren poging in klaveren en ruiten zou hebben geaccepteerd. Dat betekent dat hij plaatjes in de lage kleuren heeft en niet in harten.

Ik kan zijn hand invullen: spade iconH, diamond iconV en club iconH-V of club iconA-V. In het geval club iconV ontbreekt, moet hij club icon10 hebben bij de heer, of het aas moet goed zitten.

Azen vragen heeft opnieuw weinig zin en ik hups naar 6spade icon na het 3heart icon bod.

Frans Borm informeert naar ons bieden en na enige overweging komt hij met club iconV op de proppen. Nadat ik de dummy zie, bekruipt me het gevoel dat de troeven 4-1 zitten. Maar om nu harten naar het aas te spelen en een troefje naar de tien, is ook al zowat.

Na spade iconH schoppen naar het aas kan ik claimen voor een down. Had ik toch maar. Volgens mij was het Anton Maas die zei dat je vaker je instinct moet volgen. Ik ben een lafaard.

Bij de bekerwedstrijden heb ik altijd problemen met de concentratie. Vier spellen zonder schermen, naar buiten om uit te slaan en dat nog een vijf keer. Ik kom nooit in het goede ritme. Of het dat is, of simpelweg gebrek aan kunde dat ik nalaat 6diamond icon te bieden in plaats van 6spade icon weet ik ook niet. Maar na afloop kan ik me goed ergeren aan die misser.

Zelfs 7diamond iconis een prima contract met de vierkaart in de dummy. Je kunt twee klaveren afgooien op de vierde en vijfde schoppen en de klaverenruff is slag dertien. De schoppen moeten dan wel 3-2 zitten en de troeven niet 4-0. 

Het zou apart zijn geweest. Het halve veld in 4spade icon +1, wij in 6spade icon down en Tarzan in 7diamond icon min 1. 


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.