Uit het clubleven (49)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit noord (O/OW) en je krijgt deze hand in een butlerwedstrijd:

spade icon 9 5 3 2 heart icon B 10 7 diamond icon A 7 3 2 club icon 10 4

Het bieden gaat als volgt:

Oost 1club icon, maat past, west 2club icon (10+, minstens 5club icon, geen biedbare heart icon/spade icon), jij past, oost 6SA(!), partner waagt niet kwetsbaar geen redbod, west vindt het mooi zo, en jij hebt ook geen kleur om 7 mee te bieden.

Partner komt uit met spade iconV en dummy verschijnt:

De leider neemt de uitkomst in zijn hand met de A en speelt 2x club icon. Zuid gooit op de 2e club icon heart icon8 af en vraagt om spade icon. Dat is nogal naar de bekende weg. Maar je hebt andere zorgen: je moet 3 x een kaart afgooien op de club icon-optocht. Welke 3 worden dat?

Niet als Verstappen / wel als Verstappen

“Onze” Max heerst over de Formule 1. Meestal vertrekt hij van poleposition en is het snelst door de eerste bocht. En dan is er niet veel meer aan, want hij rijdt veel te hard om ingehaald te worden. Maar dat dondert niet want “wij” winnen. Hup Max! Het aardige van bridgen is dat bij de start iedereen op pole staat. Een goede eerste tafel geeft dan vertrouwen voor de rest van de avond. Helaas hebben Geurt en ik de laatste tijd vaak geen geweldige start. We laten ons als het ware in de eerste bocht de grid in duwen en moeten dan in de achtervolging.

Op 30 maart was het bij Josephine weer raak. Na de eerste tafel staan we (blijkt achteraf) 7 impen in de min. We zijn de hele avond bezig om ongeveer op 0 te komen en dan komt een werkelijk glorieuze laatste tafel. Wij zitten NZ.  Om in racetermen te spreken: we zijn nog even in de pits geweest voor een bandenwissel (en een consumptie) en scheuren nu op rode softs rond. Met de DRS wijd open!

Eerste spel. Geurt raapt als Noord (N/NZ) deze hand op:

spade icon 10 8 heart icon A H 9 8 7 4 diamond icon V 7 6 4 club icon B

En wat denk je dat hij doet? Niks niet multi, Geurt opent 1heart icon. Ik zit er tegenover met 18 punten en een 3 krt heart icon. Dat wordt dus 6heart icon gemaakt voor 10 impen, want de helft van het veld blijft in de manche hangen.

Tweede spel. Oost opent de bieding met 1club icon, west biedt 2club icon inverted en oost neemt zo ongeveer alle kaartjes uit zijn bakkie en laat 6SA vallen. Dat maakt indruk. Ik mag uit: met spade icon V B 10 8 en verder niets bijzonders is de keus niet moeilijk: de V.

Geurt – hij zit nog steeds noord – ziet dan de dummy verschijnen.

diamond iconA lijkt een zekere slag, maar waar is de downslag? De leider legt op tafel een kleintje en neemt in zijn hand met de A. Dan volgen club iconA en een kleintje naar de H. Ik kan de 2e club icon niet meer bekennen en gooi heart icon8 af: dat vraagt om schoppen. De leider raapt vervolgens nog 3 slagen in club icon op. Ik neem afscheid van nog een heart icon, een diamond icon en een spade icon. Geurt doet een spade icon en 2 kleine diamond icon weg. Dan speelt de leider diamond iconV van tafel. Geurt neem direct en speelt spade icon5, via mijn 10 voor de H op tafel. Het spel ligt nu als volgt:

O/OW

W

N

O

Z

spade icon 7

heart icon H 6

diamond icon B 10

club icon

spade icon 9

heart icon B 10 7

diamond icon 7

club icon
spade icon

heart icon A 4 2

diamond icon H 9

club icon

spade icon V

heart icon V 9 5

diamond icon 6

club icon

Het gaat nu vanzelf. Geurt bekent een diamond icon en gooit op de 3e diamond icon van tafel zijn laatste spade icon. Ik leg op de laatste diamond icon slag noodgedwongen heart icon5. En dan gaat de leider 1 down: hij speelt heart icon naar de H en op de heart icon terug speelt Geurt de B. Vervolgens mag ik zijn heart icon10 bewonderen, de downslag.

Het hele spel lag als volgt:

O/OW

W

N

O

Z

spade icon H 7 6

heart icon H 6

diamond icon V B 10

club icon H 8 7 6 5

spade icon 9 5 3 2

heart icon B 10 7

diamond icon A 7 3 2

club icon 10 4

spade icon A 4

heart icon A 4 2

diamond icon H 9 8

club icon A V B 9 2

spade icon V B 10 8

heart icon V 9 8 5 3

diamond icon 6 5 4

club icon 3

2 maal slem geboden en gemaakt (1 x 6club icon; 1 x 6 SA); 4 paren blijven in de manche hangen, 2 paren gaan down in 6 SA. Goed tegenspel van Geurt: de leider heeft altijd 12 slagen als hij heart iconV heeft. Als hij die mist is er een kans op een heart icon/spade icon dwang in zuid. Hij moet dus B 3e  vasthouden.

Derde spel. Ik raap  – als zuid – op:

spade icon3 heart icon2 diamond iconH 7 2 club iconA H V 8 6 4 3 2.

Ook mooi! Ik open 1 club icon. Geurt heeft niets en de tegenstanders nemen de bieding over. Door een misverstand eindigen ze in 4 SA! Geen zorgen over een mogelijke renonce club icon van Geurt: ik mag zelf uit. Dat wordt club iconA en als ik 2 club icon in de dummy zie meld ik opgewekt: “Ik heb er 8 van deze”. 5 down en weer 14 impen voor ons. Op het 4e spel raken we nog 6 impen kwijt omdat 3 SA er niet in zit (maar een paar keer wel wordt gemaakt).

En zo worden we met 31 impen op deze tafel toch nog als 3e afgevlagd. Podiumplek voor ons. We kunnen niet starten als Max, maar we kunnen – net als hij trouwens – wel inhalen!