Eerste weekend paren

In dezelfde app-berichten waar ik mijn partner feliciteerde met een fraaie 6club icon gedubbeld gemaakt, waar de meeste andere paren in de andere richting 6spade icon scoorden, meldde het opperhoofd dat hij in bed lag en griep had. Het zou beter zijn als ik een invaller zocht voor het eerste weekend van de parencompetitie. 

Hij suggereerde Erik-Jan, maar die speelde al. Ook mijn reguliere maat lag onder de wol met een virus. De spoeling werd zodoende dun. Na wat zoekwerk in mijn dunne adresboek leek niemand voorhanden tot ik dacht aan mijn vrouwen.

Enkelen speelden al, maar een berichtje leverde een enthousiaste reactie op van Esther Visser. We kwamen snel tot een vergelijk.

Geen misverstand het hele weekend tot ik op het voorlaatste spel 2club icon open, alleen maar sterk, met een zwakke twee in ruiten. Esther had 15 met een 4-5-0-4 en greep al naar het 7SA kaartje. Gelukkig informeerde ze eerst met 2diamond icon en zag water branden toen ik paste. Twee keer 45 spellen achter elkaar is blijkbaar te veel op mijn oude dag.

Zaterdag ging prima, maar zondag niet. Het lag aan de tegenstanders, zij waren zonder uitzondering gezellig maar wel vervelend. Waar ze op zaterdag nog weleens een donatie deden, bleef dat zondag nagenoeg uit.

Het volgende spel vond ik wel leuk:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon B 6 3

heart icon 10 6 4 2

diamond icon 10 7

club icon A 7 6 2

spade icon V

heart icon H B 8 3

diamond icon 6 5 4 3 2

club icon H 8 5

spade icon 10 9 7 4

heart icon V 7

diamond icon A H 9 8

club icon B 10 9

spade icon A H 8 5 2

heart icon A 9 5

diamond icon V B

club icon V 4 3

Na de 1SA opening van zuid informeerde noord met 2club icon en zuid werd via 2spade icon-2SA leider in 3SA. Met de harten links van me en de schoppen rechts had ik de keuze uit twee kleuren. Jan Jansma verklapte dat uitkomen van A-vierde verboden is in Amerika, zodat ik begon met diamond icon10.

Esther won de slag met diamond iconH en zuid kieperde de boer erbij. Ik kon de jackpot hebben getroffen, maar zuid kan natuurlijk best VB9 hebben. Mijn partner peinst even en speelt schoppen in slag twee.

Zuid wint de slag in de dummy met de vrouw en gaat all-in door harten naar het aas te spelen en een harten naar de boer. Dat gaat mis. Oost wint met de vrouw. Dat is niet zo erg, maar de verbinding tussen de beide handen is aan flarden.

Esther casht de andere hoge ruiten en ook diamond icon9. Ik sein de klaveren aan en oost switcht naar klaveren. De leider probeert in arren moede club iconV maar ik ben op mijn post. Ik win met het aas en speel klaveren terug.

De leider neemt met club iconH en speelt een hoge harten. Als die kleur niet breekt, gaat hij er met ruiten uit en verliest nog een slag in die kleur en een klaveren.

Een keer ging noord vier down in 3SA na club iconB uit en vier andere leiders schreven -150 in 3SA. Waar je in viertallen vier ruitens en club iconA casht en het volgende spel pakt, bewonder ik de koelbloedigheid van oost dat ze op onderzoek uitgaat hoe we het meer down krijgen. Eerst schoppen om te zien of ik daar een plaatje heb en later de bevestiging op de derde ruiten dat het club iconA moet zijn en rustig klaveren speelt. Heerlijk.

In paren worden deelscores vaker gedoubleerd dan in viertallen. Als het idee leeft, dat ze je contract afsnoepen gaat de bijl erin. Soms gaat dat fout.

Met spade icon B 10, heart icon 10 3 diamond icon H V 7 3 2 club icon A 10 5 2 begint partner met niemand kwets met 1heart icon. Je antwoordt 1SA en links komt erin met 2diamond icon. De maat biedt 2heart icon en rechts 2spade icon. Ik verzon nu 3diamond icon en na doublet 3heart icon bij partner vond ik het welletjes. Links biedt echter nog 3spade icon en na twee passen moest ik wel. We hebben zeker 140 en van 50 of 100 punten worden we niet vet.

diamond iconH uit, getroefd door de maat die club iconH en klaveren speelt. Je casht diamond iconV, de leider bekent en pompt er nog een derde ruiten in. Partner troeft met spade iconV en als de leider overtroeft heb je plots een troefslag voor +100. Had je wel gevonden, of niet?

Voortroeven zit in ons bloed:

W/Allen-

W

N

O

Z

spade icon H B

heart icon H 10 9 8 5 2

diamond icon B 8

club icon 9 7 4

spade icon 9

heart icon B 7 3

diamond icon V 9 5 2

club icon H V B 6 3

spade icon V 10 4

heart icon A 4

diamond icon H 7 3

club icon A 10 8 5 2

spade icon A 8 7 6 5 3 2

heart icon V 6

diamond icon A 10 6 4

club icon

Esther begint met 2heart icon en met de openingen die ze regelmatig heeft, heb ik niks te zoeken in de bieding. Zuid wel, hij biedt 2spade icon waarna noord 3club icon probeert. Dat zint zuid in het geheel niet en 3spade icon wordt het eindcontract.
heart icon10 uit voor mijn aas en harten terug voor de heer. West speelt ronde drie en ik troef met spade iconV. Zuid troeft over en speelt een troefje voor de boer van west. Bij gebrek aan beter speelt Esther weer harten en ik troef met spade icon10.

Zuid kan daar niet over en gooit een ruiten af. Ik speel club iconA en de leider troeft. De volgende troef is voor spade iconH en weer harten helpt de leider weinig. Hij troeft en speelt diamond iconA en ruiten en we maken diamond iconH nog. Drie troefslagen, twee slagen in harten en eentje in ruiten betekent twee down en nagenoeg een top.

Het veld maakt negen slagen in een schoppendeelscore, meestal na een klaveren of ruitenstart. Een keer wordt 3spade icon gedubbeld gemaakt en een rasartiest maakt 4spade icon met een upje. Competen in harten loont niet 3heart icon gaat twee down en dat levert niks op.

Over drie weken is het slot. Kijken hoe het met de zieken is dan.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.