Uit het clubleven (48)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit noord (N/OW) en je krijgt deze hand in een parenwedstrijd:

spade icon A B 6 3 2 heart icon A V B 10 6 5 4 diamond icon H club icon

Wat een hand. Het zou zomaar een 2club icon mancheforcing opening kunnen zijn. Maar je hebt 2 biedbare kleuren en 4 losers. Het wordt dus 1heart icon. oost past, partner biedt 1spade icon. Nu is het echt feest in de ballentent. Wat bied je?

Het recente verleden en de nabije toekomst

Donderdag 23 maart met Geurt bij Josephine. We gaan een parenwedstrijd spelen. What’s new? Nou, ik heb Bridgemate opnieuw geïnstalleerd op mijn smartphone. Hij stond er een tijd geleden op, maar er ging iets mis met wachtwoorden toen ik mijn abonnement moest verlengen. Toen heb ik het laten zitten.

Er was nog een reden: je kunt met deze app op de hoogte blijven van je scores tijdens de wedstrijd. (Bij Josephine is deze faciliteit vrijgegeven; het kan ook anders). Bij verkeerd gebruik leidt dat nogal af. Ik was vaak meer bezig met het verwerken van het verleden dan met het anticiperen op de volgende ronde. Geurt en ik hebben een tijd de afspraak gehanteerd om tijdens de wedstrijd niet naar de app te kijken.

Maar zonder deze app heb je ook geen leven. Na de wedstrijd duurt het bijna 30 minuten voor de uitslag op de website van de club staat. Daar moest alleen ik op wachten: alle anderen waren al druk bezig om met Bridgemate de spellen te analyseren. En er zijn bridgers die elke hand na afloop van de wedstrijd nog kennen, maar dat geldt niet voor mij. Enfin, lang verhaal kort: om deze reden heb ik de app opnieuw in gebruik genomen. Kost € 6,99 voor 2 jaren: omgerekend twee biertjes.

En dan nog iets: ik kijk na elke ronde hoe we er voor staan! Ikke wel. De nieuwsgierigheid wint. We hadden een dramatische eerste tafel, klommen na de derde tot 51 % en zakten daarna weer af. En daar is alweer de laatste tafel. 50 % zit er niet meer in.

Ik zit zuid en raap op het eerste spel (N/OW) deze hand op:

spade icon H 9 5 4 heart icon H diamond icon V 8 3 2 club icon 10 9 7 2

Het volgende biedverloop ontvouwt zich:

West
N.N

Noord
Geurt

Oost
N.N

Zuid
Rinus

1heart icon
pas
1spade icon
pas
4club icon
dbl
4heart icon
pas
6spade icon
a.p.

Wat gebeurt er allemaal? 4club icon van Geurt stelt de troefkleur vast en belooft tevens een sterke hand met een singleton of renonce club icon. Doublet van oost belooft club icon. Wij spelen REPT (Redoublet Eerste Pas Tweede). Met redoublet beloof ik een 1e controle in club icon, met pas een 2e. Deze controles moet ik ontkennen, net als een controle in diamond icon. Maar ik heb wel heart iconH, daarom 4heart icon. Geurt weet kennelijk genoeg en biedt 6spade icon.

West komt uit met diamond iconA en de dummy komt op tafel:

N/NZ

spade icon A B 6 3 2

heart icon A V B 10 6 5 4

diamond icon H

club icon

spade icon H 9 5 4

heart icon H

diamond icon V 8 3 2

club icon 10 9 7 2

Mijn partner is een lefgozer. Hij gaat ervan uit dat ik geen schoppen ga verliezen. Oost seint de ruiten af en west mag nog een kaart op tafel leggen. Dat wordt club iconA. Bijzonder, gezien het doublet van oost. Ik troef af in noord en speel een kleine spade icon van tafel, oost de 10, ik de H, west de 8. Nu spade icon4, west de 7, en daar ligt dan de keuze: eindigen we op 45% of 40%? Maar ik heb de keuze al lang gemaakt. Oost doubleert 4club icon zonder de A. Dan heeft hij vast lengte. Ik leg spade iconB en die wint. De rest is simpel: 6spade icon C. Zelfs 100 % voor ons. Het hele spel lag zo:

N/OW

W

N

O

Z

spade icon V 8 7

heart icon 8 3 2

diamond icon A 9 5 4

club icon A B 6

spade icon A B 6 3 2

heart icon A V B 10 6 5 4

diamond icon H

club icon

spade icon 10

heart icon 9 7

diamond icon B 10 7 6

club icon H V 8 5 4 3

spade icon H 9 5 4

heart icon H

diamond icon V 8 3 2

club icon 10 9 7 2

Er zit nog een paar in 6spade icon: de leider gaat 1 down omdat hij de snit niet heeft genomen. De rest van de paren blijft uit het slem en maakt 11 of 12 slagen. Ook het 2e en 3e spel op deze laatste tafel levert een ruime plus op; het laatste spel is dan weer een 0. Snelle controle na afloop op Bridgemate leert dat we met 45 % zijn geëindigd. Het blijft een moeilijk spel, zullen we maar zeggen. Biertje erbij en we schakelen direct over naar de analyse.