Uit het clubleven (43)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit (gedraaid) noord (W/NZ). Dit is je hand:

spade icon V 6 4 heart icon H 5 4 diamond icon 7 3 2 club icon V 9 3 2

Zuid heeft je laten weten dat hij een hand heeft met 22 – 23 punten en een SA- verdeling. Daar kan een singleton tussen zitten. Verder ken je de verdeling niet. Oost en west hebben alleen gepast. Jij bent aan de beurt. Wat bied je?

Oude conventie + hoop geluk = topscore

Donderdag 23 februari, een parenwedstrijd bij BC Josephine. Ik raap als (gedraaid) noord dit op (West / NZ):

spade icon V 6 4 heart icon H 5 4 diamond icon 7 3 2 club icon V 9 3 2

Het bieden gaat als volgt:

West
N.N

Noord
Rinus

Oost
N.N

Zuid
Geurt

pas
pas
pas
2diamond icon
pas
2heart icon
pas
2 SA
pas
4 SA
pas
6 SA
a.p

Toelichting:  wij spelen een multi 2diamond icon, waarin ook alle semiforcing handen zijn opgenomen. Mijn 2heart icon is een relay en 2SA belooft 22 – 23 punten met een evenwichtige verdeling, waarbij overigens een singleton mogelijk is. Dan bied ik 4SA en dat is kwantitatief. Met een minimum zal partner passen en met een maximum biedt hij direct 6SA of een lengte op 5 niveau. Dan kan ik nog naar slem. Bij een range van 1 punt liggen minimum en maximum bij deze 2SA wel erg dicht bij elkaar. Discussie over de waarde van het bod hier is op zijn plaats, maar in ons systeem is 4SA na een SA-bod van partner altijd kwantitatief en aan die afspraak hecht ik zeer. Als je azen wil vragen met 4SA bied je eerst een kleur.

Maar hier gaat wel iets ernstig mis: de noordhand is te zwak voor een kwantitatieve 4SA. Ik was even in de war met een mancheforcing 2 SA, vanaf 24 punten. Dat realiseer ik me als Geurt 6 SA biedt en dat is enigszins aan de late kant.

West komt uit met heart icon2 en het hele spel lag zo:

N/Niemand

W

N

O

Z

spade iconH B 9 3

heart iconB 8 3 2

diamond iconB 10 6

club iconB 8

spade iconV 6 4

heart iconH 5 4

diamond icon7 3 2

club iconV 9 3 2

spade icon7 5 2

heart icon9 7

diamond iconH 9 8 5 4

club icon10 7 5

spade iconA 10 8

heart iconA V 10 6

diamond iconA V

club iconA H 6 4

De uitkomst is de eerste meevaller: Geurt neemt hem met de 10 in zijn hand. Hij is niet gelukkig, dat kan ik aan hem zien. Ik wil eigenlijk het liefst even weg, maar een good sport doet dat niet… Geurt haalt een paar klaveren op en ziet west afscheid nemen van spade icon3. OW seinen Romeins Lavinthal. Dat is een 2e meevaller: een kleine spade icon uit de hand leidt direct tot de H in west. West komt terug met heart icon voor de H op tafel. Nu hoeft alleen diamond iconH nog maar goed te zitten en dat doet ie! Kanstechnisch gesproken denk ik dat een dergelijk contract maar 1 op de 8 keer gemaakt wordt, maar vandaag is dan die ene keer.

Uiteraard waren wij de enigen in 6SA: de meeste paren zaten in 3SA +3. Met mijn partner Herman noemde ik vroeger een biedmisverstand tussen ons ook een conventie: hij had de naam “pitbull”. Die kwam in 2 onvoorspelbare soorten: de losse en de aangelijnde. Bij een aangelijnde pitbull waren wij zelf slachtoffer van het misverstand: wij hadden de pitbull aan de lijn en hij vloog ons aan. Maar dit was dus een losse. Excuses aan de tegenstanders en wellicht ten overvloede: ik moet niets van deze beesten hebben.