Uit het clubleven (42)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit (gedraaid) west (N/niemand). Dit is je hand:

spade icon A V 10 8 6 4 3 heart icon 2 diamond icon 4 2 club icon H 7 6

Noord opent 1diamond icon, je partner past, zuid biedt 1heart icon. Jij komt erin met 3spade icon. Noord en oost passen en oost biedt 6heart icon! Nu is iedereen stil. Je mag uit. Schoppenaas? Iets anders?

Bluffer!

Dinsdagochtend 14 februari. Valentijnsdag! Dat motiveert Geurt en mij extra om het beste van onszelf te laten zien op Stepbridge. Dat doen we om 10.30 uur in het 12 spellen toernooi. We verpesten een goede start op spel 10 met een ronde 0. Snel naar de nieuwe ronde en spel 11. Ik raap dit op als (gedraaid) west bij N /niemand:

spade iconA V 10 8 6 4 3 heart icon2 diamond icon4 2 club iconH 7 6.

Het biedverloop:

West
Rinus

Noord
N.N

Oost
Geurt

Zuid
N.N

1diamond icon
pas
1heart icon
3spade icon
pas
pas
6heart icon
a.p.

Azen vragen is kennelijk uit de mode. Ik mag uit. Schoppenaas? Zia beveelt dit aan, maar ik vrees dat het een Valentijngeschenk zal worden aan de tegenstander. Oost vraagt niet naar de azen van zijn partner, dat stinkt heel erg naar een renonce spade icon. Ik besluit te starten met diamond icon4. Dummy komt op tafel:

Zie je dat: 4spade icon in de dummy. Goede start en dat zie je ook aan de leider en aan Geurt: de leider legt de A, Geurt de 6. Dat is niet erg aanmoedigend, maar ik verwed er een Valentijn (alles is Valentijn op Valentijnsdag) om: hij heeft de V.

Nu speelt de leider 9 heart icon-slagen!! Ik beken 1 keer en gooi dan 5spade icon af, als eerste de 3 om aan te geven dat ik de A heb. Daarna diamond icon2, waarmee ik Geurt laat weten dat ik gestart ben vanaf een doubleton. En dan club icon7, waarmee ik het bezit van een honneur in club icon laat weten. Geurt gooit, nadat ook hij éénmaal heeft bekend, als eerste club icon9 af, een positief signaal voor club icon. Op tafel verdwijnen drie club icon en drie spade icon. Als de leider zijn laatste heart icon speelt ligt het spel zo:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon A V

heart icon

diamond icon

club icon H 7

spade icon H

heart icon

diamond icon H B 3

club icon

spade icon 7

heart icon

diamond icon V 9

club icon A

spade icon B

heart icon 4

diamond icon 10

club icon 3

Zoals gezegd, de leider speelt heart icon4, ik kan spade iconV nog missen, in de dummy spade iconH weg en Geurt neemt afscheid van diamond icon9. Dan speelt de leider diamond icon10 naar de H op tafel en maakt de rest.

Het hele spel lag zo:

N/Niemand

W

N

O

Z

spade icon A V 10 8 6 4 3

heart icon 2

diamond icon 4 2

club icon H 7 6

spade icon H 9 5 2

heart icon 7 3

diamond icon A H B 3

club icon 5 4 2

spade icon 7

heart icon 5

diamond icon V 9 8 6 5

club icon A V B 10 9 8

spade icon B

heart icon A H V B 10 9 8 6 4

diamond icon 10 7

club icon 3

6heart icon gemaakt met een overslag, en dat met 2 azen buiten! Deze ramp levert stof op voor de nabespreking. En dan trekken we de volgende lessen:

  1. Met zo’n oosthand kun je na de opening van noord beter direct club icon bieden. De kans dat de tegenstanders in diamond icon eindigen is minimaal.
  2. Die tip van Zia (kom tegen slem met een aas uit) is zo gek nog niet.
  3. Ik moet club iconH als eerste aanseinen en niet na het afgooien van 5spade icon en 1diamond icon.
  4. Als Geurt op de 10e slag spade icon7 weggooit kan de leider zijn contract nog maken door oost in te gooien met club iconA. Oost moet dan diamond icon naar H B in de dummy spelen.
  5. Het contract kan na de uitkomst nog steeds down als oost op de 10e slag club iconA weggooit.

Uiteindelijk formuleerden wij gezamenlijk een doorontwikkelde versie van de tip van Zia: “Kom tegen slem uit met een aas. Ga dan op zoek naar de aas van partner”.

Het spel werd 23 keer gespeeld. 4 maal eindigden NZ in 6heart icon. 3 leiders gingen down. Geen enkele westspeler startte met spade iconA! 2 startten met club icon, de beide anderen met diamond icon4. Een nul voor ons. Twee nullen achter elkaar op Valentijnsdag: kennelijk moeten ze ons niet.