Spel van de dag (68)

24 februari Selectiewedstrijden Polen

Het kan niet altijd kaviaar zijn

Dankzij de Nederlandse inbreng aldaar kan de Poolse viertallencompetitie zich ook te onzent in een stijgende belangstelling verheugen. Dat is best mooi want het spelpeil is er gewoonlijk prima, hoezeer we in ons land ook verwend zijn met meespelende wereldkampioenen en aanverwanten…

Daarom verbaasde het me nogal dat ik in de dit weekend gespeelde eerste fase van de Poolse selectiewedstrijden voor het nationale team twee opvolgende spellen aantrof die nogal uit de toon vielen. Dit was het eerste gevalletje.

O/OW

W

N

O

Z

spade icon A V 6 5

heart icon A 9 8 7

diamond icon H 5

club icon A 8 2

spade icon H 8 4 2

heart icon H B

diamond icon A B 10 8 6

club icon B 10

spade icon 9

heart icon V 10 6 3 2

diamond icon V 9 7 4 3 2

club icon V

spade icon B 10 7 3

heart icon 5 4

diamond icon

club icon H 9 7 6 5 4 3

Oost opende een Poolse 2heart icon op zijn tweekleurenspel (minstens 5-5, met een minor erbij) met minder dan openingskracht en zat dus even later in de manche. Zuid had een normale schoppenstart en het spel lijkt niet zo lastig. Je neemt het aas in dummy en gaat natuurlijk eerst op de mooie bijkleur af. Dus: diamond iconH voor noords aas. Oei…zuid bekent niet. Noord speelt diamond iconB na en zuid troeft je diamond iconV weg. Hij speelt een troefje na en als de troef nu niet 4-0 heeft gezeten, ben je binnen. Je pakt het aas in dummy en begint aan de simpel genoeg lijkende crossruff voor 10 slagen. Ooit mogen NZ heart iconH maken maar daar blijft het bij.

Er doen in deze fase van de strijd 8 paren mee die een round-robin spelen: 7 rondjes van 20 spellen, verdeeld over dit lange weekend. Op dit spel pakten drie van de vier leiders inderdaad gewoon het aas en wikkelden al crossruffend af naar 10 slagen voor +620.

De vierde leider had een blackout (of zo): hij dook zuids troefnaspel zodat noord de heer kon nemen en troef kon naspelen. Nu was de leider zomaar down…

Meteen op het volgende spel gaf diezelfde noord het cadeautje weer terug.

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon H B 9

heart icon B 9 7 4

diamond icon A H

club icon H V 10 8

spade icon A 10 2

heart icon H V 10 2

diamond icon 10 4 2

club icon B 4 3

spade icon 6 5 4

heart icon 8

diamond icon V B 7 6 3

club icon A 9 5 2

spade icon V 8 7 3

heart icon A 6 5 3

diamond icon 9 8 5

club icon 7 6

Aan drie van de vier tafels opende west 1SA en mocht dat spelen. De scores verschilden nogal: ze maakten resp. 7, 9 en zelfs 10 slagen hoewel acht slagen normaler lijkt als noord met een hoge harten uitkomt. Alle noords deden dit trouwens ook maar daarna ontstaat pas het probleem indien NZ hun signalen niet duidelijk hebben doorgesproken: wat moet noord naspelen? Een hoge harten om al op voorhand te deblokkeren? Een kleintje om 5 slagen vast te leggen als maat het aas heeft?

In 1SA gaat het dan slechts om de overslagen maar aan de tafel waar noord op het vorige spel 4heart icon had mogen downspelen zaten OW nu in 3SA. West had zijn hand opgewaardeerd tot 1club icon gevolgd door het 2SA-rebid dat 18-19 aangeeft. Hij heeft ook best een mooie kaart en dacht wellicht dat hij punten nodig had…Onze noord startte dus heart iconV, zag partners heart icon3, onmiskenbaar de laagste, en vervolgde…heart iconH en heart icon10. De leider wist niet wat hij zag maar maakte wel een overslag!