Denk mee over slag twee

Het is niet het meest succesvolle seizoen dat Geon Steenbakkers en ik tot dit moment kennen. Degradatie uit de MK is ons dan wel niet vreemd, maar nooit leuk. Wat erger is dat het enthousiasme om met het systeem te oefenen ontbreekt. Onzekerheid sluipt erin en daarmee ook goed spel. Het geheugen laat me ook in de steek in biedverlopen die zeldzaam zijn. Drastische maatregelen zijn nodig.

Gelukkig is dat geen hindernisbaan op de legerplaats, of zelfs boslopen voor het krieken van de dag. Nee, niets van dat alles, we schrappen een deel van het boek, dat lucht op,  en gaan oefenen op de club.

Bij ’t Onstein is het veld weinig homogeen. De wereldtop is present, maar ook lokale Achterhoekers. Om het herstel te bespoedigen hopen we vooral op medewerking van de tweede groep. Het begin is matig als we de voorzitter treffen die zich steeds weet te koppelen aan een topper.

Ze bieden na een 2club icon opening naar 6heart icon en ik zit met AB10xxx, xx, H10x, HB en vind de ruitenstart niet. -11 In de butler is geen fijn begin.

Het tegenspel gaat later wel lekker. Alhoewel we op het volgende spel een slagje laten lopen:

O/OW

W

N

O

Z

spade icon 9 8 5 2

heart icon 8 2

diamond icon B 10

club icon V 10 9 8 4

spade icon 10

heart icon A V 7 6 5 4

diamond icon H 5 4

club icon A B 7

spade icon A H V B 7 3

heart icon H B 10 3

diamond icon 6

club icon H 5

spade icon 6 4

heart icon 9

diamond icon A V 9 8 7 3 2

club icon 6 3 2

Na de 1spade icon opening van oost maken we wat lawaai in ruiten, maar na het steuntje van west gaat oost nog naar 5spade icon na 5diamond icon van noord.

Tevreden van de lift, laten we het ongedoubleerd lopen en cashen onze drie azen. Geen hartenruff, hoor ik je denken. Nee, gemist. Met een down zijn we content, maar zoals later blijkt verliezen we 5 imps.

5spade icon Wordt een aantal keren bereikt en gedubbeld min twee is par. Er zijn twee paren die in ruiten mogen spelen als NZ. Een keer gaat 5diamond icon met een up en een keer wordt 6diamond icon gemaakt.

Het zijn de oude en nieuwe landskampioenen Tim Verbeek (noord) en Danny Molenaar die slem uitbieden.

Na de 1spade icon opening volgt zuid 4diamond icon en noord haalt Optional Blackwood van stal na 4spade icon van west. Als zuid een keycard met een maximum toont, biedt Tim optimistisch klein slem.

Schoppen uit en beleefd troef na zodat de leider net de hartenkleur kan opzetten. Harten naar het aas, harten getroefd. Ruiten naar de heer en nog een harten getroefd. Dan met een schoppenaftroever naar boven voor de laatste hartenaftroever. Er liggen twee hoge hartjes en daar kunnen de vieze klaveren op weg.

Het lijkt een spel uit de rubriek van Marcel Winkel in IMP. Zijn stukjes genaamd “Denk mee over slag twee” laten zien dat je soms de tijd moet nemen.

Je kunt redeneren dat met een tweekaart harten heart iconH altijd wel binnen komt, maar met een singleton in zuid moet je tijdig een aanval doen op de entrees in de dummy. club iconH is wel erg ruig, maar een tweede schoppen doet het ook. Zuid krijgt prematuur een entree in noord en het lukt nu wel om de harten  vrij te krijgen, maar je kan ze niet meer benutten.

Het regent slems deze avond en wild zijn bijna alle spellen. Leed en natte zakdoeken zijn bij het volgende spel volop aanwezig:

O/OW

W

N

O

Z

spade icon A H 5 2

heart icon A 10

diamond icon H

club icon A V 10 9 8 7

spade icon V B 10 9 8 4

heart icon H B 9 8 7 6

diamond icon 6

club icon

spade icon 7 6 3

heart icon 5 4 2

diamond icon A 10 9 8 5 4 2

club icon

spade icon

heart icon V 3

diamond icon V B 7 3

club icon H B 6 5 4 3 2

Na een ruiten preëmpt, 2diamond icon door een oude junior en 3diamond icon door een jonge senior was zuid niet helemaal naar Vorden gereden om te passen met een zevenkaart. Het 3 of 4club icon bod stemde west zeer tevreden en als noord de kaarten dichtvouwt en naar de bar vertrekt, schrijven OW 800 en 1100.

Aan onze tafel begon oost met pas en na mijn 3club icon opening doubleerde west om na 3diamond icon van oost 3SA te bieden.  Steenbakkers start met spade iconV en west neemt en speelt club icon10. Ik win met de boer en speel heart iconV die west goed duikt. Het scheelt een downslag.

Met Erik-Jan Krijgsman en Kamiel Cornelissen NZ en Matthieu Verhoeven (west) en Berend van den Bos in de andere twee stoelen begint de Nederlands kampioen met 2club icon, onder andere een zwakke twee in diamond icon. Zuid volgt 3club icon en Verhoeven is blij.

Noord gooit echter de reddingsboei uit en na zijn redoublet biedt zuid zijn tweede kleur: 3heart icon. Verhoeven doubleert opnieuw en iedereen is tevreden.

diamond iconH wint de eerste slag en de eerste impuls is troefaas en troef na om eventuele schoppenaftroevers te voorkomen. “Wat doe je in slag twee”, helpt, want je denkt een paar seconden langer na. Na twee rondjes troef is de dummy hoog op je twee schoppenslagen na en 3heart icon gemaakt.

Er zijn slechts zes kaarten goed in slag twee die 3heart icon om zeep helpen. En dat is een van de klaveren. Zuid kan wel troeven, maar wordt dan kort. Nadat de leider een schoppen afgooit, troeft oost.

Troef na is een snelle een down, maar ook de langzamere route, oost speelt schoppen is genoeg voor +100. Zuid troeft de schoppen en troeft een ruiten in de dummy. Een tweede schoppenaftroever volgt, maar als er geen plaatje valt, ontkomt zuid niet aan het verlies van de drie tophonneurs van west.

Een down is een koopje, in elk geval beter dan modderen in een gedubbelde klaverendeelscore.
We krijgen nog een cadeautje van 21 imps aan het eind en worden keurig tweede. Een zwaluw maakt nog geen lente, maar de handschoenen kunnen uit.

Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.