Uit het clubleven (41)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Butler, je zit (gedraaid) oost (Z / OW). Zuid opent 1SA, partner west past, Noord 3SA, einde bieding.

Partner komt uit met club icon3 (kleintje belooft plaatje) en dummy verschijnt:

N

O

spade icon H 9

heart icon 8 4 2

diamond icon A 8 7

club icon H B 10 8 4

spade icon 10 8 6 3

heart icon A H 9 3

diamond icon 9 5 3

club icon 9 5

De leider legt op tafel de B die houdt. Dan speelt hij een kleine club icon naar de A in zijn hand en een kleine spade icon naar de H op tafel. Dan club iconH, jij speelt spade icon8 bij en signaleert daarmee heart icon aan. De leider neemt afscheid van een kleine diamond icon. West bekent. Dan een kleine club icon van tafel, jij speelt diamond icon3, de leider een kleine spade icon en west neemt de slag met de V. “Nun sind wir am Backe!” zeggen de Duitsers dan. West komt met een kleine heart icon en belooft een plaatje. Welke kaart leg jij? En hoe ga je verder?

Geen problemen voor de leider

Laatste ronde butler bij BC Josephine op 2 februari. Voorzitter Gerard vraagt aandacht voor de prestaties van het eerste viertal, dat zich heeft gehandhaafd in de 2e divisie. Er volgt applaus dat ook voor hem bestemd is. En ook voor mijn partner Geurt, die met Gerard de helft van het viertal vormt.

En dan mogen we de eerste ronde aantreden tegen een paar dat een precisie-achtig systeem hanteert (1club icon belooft 16+, 1diamond icon 12-16, elke verdeling, 1heart icon of spade icon belooft een 5 krt). Altijd lastig. Ik zit west bij Zuid/OW. Mijn hand:

spade iconV 5 4 heart iconB 6 5 diamond iconV B 2 club iconV 6 3 2

Het bieden gaat als volgt:

West
Rinus

Noord

Oost
Geurt

Zuid

1diamond icon
pas
2club icon
pas
2 SA
pas
3 SA
ap

Ik mag uit. Zuid heeft een evenwichtige hand met 12 – 16 punten, noord heeft echte club icon. Normaal kom ik uit met mijn langste kleur, maar ik wil de tegenstanders niet helpen bij het ontwikkelen van een lange kleur. Dan maar een kleine schoppen.

Niet zo’n gelukkige start: via de 9 en 10 van Geurt voor de B van de leider. Die vervolgt met club iconA en kleine club icon naar de B op tafel. Geurt bekent 2 maal en gooit op club iconH spade icon8 af: hij wil heart icon na. De leider legt een kleine spade icon. Ik moet bekennen, maar de volgende club icon is voor mij: Geurt legt diamond icon3 , de leider diamond icon4. Hoe verder? Ik kan heart icon na spelen, maar dat is alleen goed is Geurt A H V heeft. Die 9 punten kan hij net hebben als oost met een minimum van 12 punten heeft geopend, maar daar geloof ik niet zo in. En ik heb ook geen zin om voor de leider een hartenslag te ontwikkelen. Met 4club icon, 3spade icon, zeker 1 slag in diamond icon is hij dan binnen. Ik speel liever diamond icon2, in de hoop dat Geurt minstens de 10 heeft. Maar helaas: leider zuid heeft de 10 en haalt 3 SA met een overslag: 4club icon, 3spade icon en 3diamond icon-slagen. Dit was het hele spel:

Z/Allen

W

N

O

Z

spade iconV 5 4

heart iconB 6 5

diamond iconV B 2

club iconV 6 3 2

spade iconH 9

heart icon8 4 2

diamond iconA 8 7

club iconH B 10 8 4

spade icon 10 8 6 3

heart icon A H 9 3

diamond icon 9 5 3

club icon 9 5

spade icon A B 7 2

heart icon V 10 7

diamond icon H 10 6 4

club icon A 7

Geurt neemt het woord: “Waarom sein ik eigenlijk een kleur aan? Jij doet daar toch niets mee”. Maar ik heb een weerwoord: de leider heeft heart iconV en dat wordt een slag. Het contract kan niet down. Geurt gaat akkoord, volgende spel.

Na afloop van de ronde treffen we voorzitter Gerard en zijn partner Marcel in de bar. Ze zijn in jubelstemming, want ze hebben goed gescoord. Ze zijn vooral gelukkig met de manier waarop ze 3SA down spelen in spel 2. Maar die kan toch niet down? Zeker wel, let maar op. Het bieden ging oost 1SA, west 3SA. Gerard  moet uit en kiest voor een kleine club icon. Die is voor de B op tafel. dan kleine club icon naar het A, kleine spade icon naar de H op tafel en club icon H. Marcel in Noord legt spade icon8 en signaleert heart icon aan. De volgende club icon is voor de V van Gerard. Hij speelt braaf een kleine heart icon. Marcel neemt die met de A (!) en komt met de kleine heart icon terug. De leider kiest verkeerd met de 10. Gerard neemt met de B en komt met zijn laatste heart icon, waarna Marcel nog 2 heart icon opraapt. “Wist jij dat Marcel de H nog had?” vraag ik aan Gerard. Die heeft geen moeite met deze voorzet. Bewondering mijnerzijds. Geurt laat nog weten dat hij deze kans om geniaal te zijn ook wel had willen krijgen, maar hij zit helaas met een maat die het altijd beter denkt te weten. En zo valt het aan de bar soms nog harder tegen dan aan tafel.