De finale in België

Met een half oog houd ik de stand bij de vrouwenparen in de gaten, een paar van mijn vrouwen zijn er actief, maar die andere anderhalf zijn voor de finale van het Belgisch kampioenschap. Riviera uit Antwerpen en BBC uit Brussel spelen zes setjes van 16 over twee dagen om te bepalen wie er kampioen wordt.

Een leuk toetje een week na ons eigen kampioenschap in de MK. Nederlandse spelers hebben vroeger regelmatig meegespeeld in de Belgische competitie. Ik herinner aan Willem Gosschalk met Gert-Jan Paulissen en Jan Jansma. Tegenwoordig maken de spelers de omgekeerde route. De Donder en De Roos waren afgelopen seizoen actief voor Theseus bij ons.

Riviera is favoriet, zeker na de winst in de Champions Cup een tijdje geleden. Uit de tweede set een lastige 4heart icon:

N/NZ

W

N

O

Z

spade icon H 7 2

heart icon H 10 4

diamond icon 8 5 4

club icon V B 8 6

spade icon V B

heart icon 9 6 2

diamond icon A B 9 6 2

club icon A 5 3

spade icon A 10 8 6 5 3

heart icon 5

diamond icon V 10 3

club icon 7 4 2

spade icon 9 4

heart icon A V B 8 7 3

diamond icon H 7

club icon H 10 9

Aan beide tafels wordt de noordhand geopend. Aan de ene kant met 1club icon en aan de ander met 1diamond icon. Oost springt ertussen met 2spade icon en zuid meldt zijn hartenkleur.

Dat gebeurt aan beide tafels met 3diamond icon een transfer. Waar west nog meer olie op het vuur gooide (3spade icon) werd zuid alsnog leider in 4heart icon. Aan de tafel waar west zweeg, bood noord 3heart icon en werd even later leider in de manche.

Oost koos voor een oudhollands motto (aanvalluh) en begon met een kleine ruiten. Een goedkope slag voor de leider en geen problemen om tien slagen te maken.

Met 4heart icon in de zuidhand heb je het een leuk spel. Met het zwakke sprongvolgbod plaats je heart iconH in west en bent er drie kwijt. Dat betekent dat je de ruiten moet opzetten om je verliezende klaveren te kunnen opruimen.

De verdediging kan dat dwarsbomen met schoppen voor het aas en klaveren na om de entree aan te vallen. Je kunt dan nemen in noord en aan de troefkleur beginnen in de hoop dat diamond iconV goed zit, maar dat faalt hier.

Artistiek is klaveren nemen in noord en drie keer ruiten. Een meevaller nu de kleur rond zit. Je gaat van slag met schoppen en west is – voor de eerste keer – ingegooid. Een kleine harten is voor de 9 in de dummy en diamond iconB een plaats voor je verliezende klaveren.
heart icon10 In plaats van een kleintje neem je met de vrouw, waarna een kleine harten west in de tang neemt.

Een schoppen voor het aas en schoppen na brengen west weer aan slag, maar het probleem in slag drie is onoplosbaar.

De juiste verdediging tegen een leider die met glazen kaarten speelt, is spade iconH en schoppen. Oost neemt ronde twee en switcht naar klaveren. In de hand nemen faalt en als je in de dummy pakt, drie keer ruiten speelt en er met heart iconV uit gaat, neemt west met de heer en speelt een kleine harten na.

Je komt met de 9 in noord, maar kunt de vrije ruiten niet cashen omdat west dan met heart icon10 de downslag maakt.

Nauwelijks vindbaar al die varianten, in de praktijk zou ik de derde slag winnen en de troeven tackelen. Het troefnaspel nemen en nog een straatje hartens cashen. Aan het eind de ruitensnit en sip twee down schrijven.

In de praktijk ging het schoppen naar het aas en klaveren na. De leider speelt club icon10 en west de boer. In dummy een kleintje en een down onafwendbaar.

Na de eerste set die in een (bijna) gelijkspel eindigt, nemen de Brusselaars de leiding in set twee. Dat is maar voor efkes, want vanaf ronde drie is het alles Riviera wat de klok slaat.

De zesde set is niet wat wij gewend zijn. Zondag na vieren heb je het wel gehad en wil je naar de bar en naar huis. Nog een keer zestien spellen. Het begint zo:

W/-

W

N

O

Z

spade icon A H 8 3 2

heart icon 6

diamond icon 8 5 4 3 2

club icon 10 7

spade icon B 7 4

heart icon H B 9 3

diamond icon A H V 6

club icon H V

spade icon V

heart icon A V 10 5 4

diamond icon B 10

club icon A 8 6 4 3

spade icon 10 9 6 5

heart icon 8 7 2

diamond icon 9 7

club icon B 9 5 2

Voor de duidelijkheid: je zit zuid.

West begint met 2spade icon, Muiderberg en noord doubleert informatief. Na een pas oost mag je. Of je nou Lebensohl speelt of niet, de gedachten aan de bar nemen de overhand.

Aan een tafel speelde NZ geen Lebensohl en zuid noemde zijn kleur. Het verleidde noord tot 3spade icon en zuid vond zijn vier keer de tien niet genoeg voor 3SA. Hij herhaalde zijn klaverenkleur en kreeg zijn partner stil.

Oost toonde minder consideratie, hij doubleert voor straf. Na spade iconA volgen drie rondjes harten, de laatste getroefd in west en spade iconH en schoppen. Oost troeft de laatste slag en speelt nog maar eens harten.

De leider had met club iconB de juwelen kunnen redden, maar troeft met club icon9. Noord legt daar de tien op en een vierde schoppen volgt. Zuid troeft met een plaatje en oost ruimt zijn tweede ruiten op.

club iconH mag houden, maar zuid troeft diamond iconA af en het hartenvervolg levert nog twee troefslagen op. 7 Down en 1700 punten in de min.

Geen fijn begin van de laatste set.

De andere kant:

Ook daar opent west de bieding met 2spade icon en doubleert noord. Zuid heeft wel de beschikking over Lebensohl, maar noord meent een goede kaart te hebben en biedt 3spade icon. Na 3SA van zuid en twee passen begint oost te doubleren en doet dat na 4club icon nog een keer.

Het spelverloop is identiek aan dat in de andere kamer en ook hier is -1700 het resultaat. Nou ja, we stonden toch dik voor denken NZ.

Groot is de hilariteit na afloop als spel 1 washt. Heb vertrouwen in je nevenpaar!

Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.