Uit het clubleven (33)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Het is paren. Je zit zuid bij W / OW en dit is je hand:

spade icon H 9 8 3 heart icon 5 3 diamond icon H V 8 4 club icon  V B 4

Biedverloop:

West

Noord

Oost

Zuid

pas
1heart icon
pas
1spade icon
pas
2club icon
pas
2 diamond icon
pas
3heart icon
pas
??

Toelichting: 2club icon van Noord is Gazzilli. Noord belooft een sterke hand of een klassieke 5 -4 heart icon en club icon met een minimale opening. 2diamond icon van zuid belooft minstens 8 pnt en zegt niets over ruiten. Met 3heart icon belooft noord een sterke hand met meer dan 16 punten en een 6 kaart heart icon. Je gaat dus de manche bieden. Maar welke? 4heart icon of 3SA?

Keuze uit 2 tips!

Donderdag 8 december, paren bij BC Josephine. Onze voorzitter sinds oprichting in het vorige millennium Gerard (Wentholt) heeft ons traditiegetrouw welkom geheten en we hebben de eerste tafel achter de rug. Geurt (Boon) en ik hebben dat niet zo goed gedaan, alhoewel het achteraf blijkt mee te vallen. Op de volgende tafel zit ik zuid bij W /OW en ik krijg dit:

spade icon H 9 8 3 heart icon 5 3 diamond icon H V 8 4 club icon  V B 4

Biedverloop:

West
N.N

Noord
Geurt

Oost
N.N

Zuid
Rinus

pas
1heart icon
pas
1spade icon
pas
2 club icon
pas
2 diamond icon
pas
3 heart icon
pas
??

2club icon van Geurt is Gazzilli. Ik 2diamond icon: 8 + punten, zegt niets over diamond icon. Geurt 3heart icon: een sterke hand met een 6 kaart heart icon. Ik ga de manche bieden, maar welke? Ik heb geen azen, magere heart icon en een stop in alle kleuren. Ik denk aan de kanjer Jeff Meckstroth (Bob Hamman, zie naschrift), die ooit zei: “Als je tijdens het bieden moet kiezen tussen verschillende mogelijkheden en 3SA is er één van, kies dan voor 3SA.” Dat klinkt goed, nietwaar. Maar ja, je hebt een zekere fit in heart icon en de stop in club icon is dun. Ik moet ook denken aan onze voorzitter Gerard. Zijn advies is: “Je moet altijd met het veld meebieden en dan beter af- en tegenspelen”.  Daar zit ook wat in. Maar Geurt en ik hebben een doortimmerd biedsysteem en ik wil graag het verschil al maken in het bieden. Dan wordt het dus 3SA, want we zijn toe aan een top.

West komt uit met club icon2, kleintje belooft plaatje. Het hele spel ligt zo:

W/OW

W

N

O

Z

spade icon B 6 4

heart icon 10 7

diamond icon B 7 5

club icon H 9 7 3 2

spade icon A V

heart icon A H V 6 4 2

diamond icon A 3 2

club icon 6 5

spade icon 10 7 5 2

heart icon B 9 8

diamond icon 10 9 6

club icon A 10 8

spade icon H 9 8 3

heart icon 5 3

diamond icon H V 8 4

club icon V B 4

Oost pakt de uitkomst met de aas, west de nakomst met de heer en ik maak de rest. 3 SA + 2 = beter dan 4heart icon + 1, missie geslaagd. Op voorwaarde dat de tegenstanders tegen 4heart icon ook met club icon starten.

De  eerste keer dat het spel werd gespeeld is dat dus niet gebeurd: resultaat 4heart icon + 3. Uitkomst diamond icon10. Lekker dan: de 2 verliezende club icon in de hand van de leider kunnen weg op spade iconH en de 4e diamond icon.

Aan het einde van de avond blijkt dat 6 leiders in 4heart icon zijn geland. 5 maal was de uitkomst diamond icon10. Eén leider is erin geslaagd om 12 slagen te maken na een diamond icon start. Er is nog een paar dat in 3SA is geëindigd. In hun gezelschap wil ik wel verkeren, vooral omdat zij ook de club icon uitkomst voor hun kiezen kregen. Maar het zijn goede bridgers. En onze voorzitter? Die speelt 4heart icon tegen en zijn partner komt met een kleine club icon! 100% voor hem. Wat je zegt: je moet gewoon beter tegenspelen. Voor ons nog 21 %, dankzij de partner van de voorzitter. Wat leren we hiervan? Niks. Ik verdom het. Volgende keer bied ik weer 3SA. Leve Jeff Meckstroth (Bob Hamman, dus).

Naschrift: dit advies kwam niet van Jeff Meckstroth, maar van Bob Hamman. Het advies staat bekend als de Hamman rule. Dank aan Loek Fresen voor de correctie.