Leads 2023-2 Probleem 2

W/OW

West

Noord

Oost

Zuid

1SA
pas
3SA
a.p.
U bent oost en hebt:

spade icon H 8 3 2 heart icon B 9 4 2 diamond icon 8 5 club icon 8 3 2

Naam Antwoord Commentaar
Anton spade icon 2 Uitkomen met een hoge kleur ligt voor de hand
Jan Willem Bomhof spade icon 2 Welke major? Harten start in paren, want geeft minder gauw iets weg. In viertallen ziet het er somber uit met deze hand achter de sterke hand. Daarom aanvallen met schoppen start.
Joop Belderok spade icon 2 Over dit soort situaties denk ik weinig na. Hoge kleur, en in harten is de kans op iets weggeven met boer-vierde gewoon veel groter, dus kleine schoppen.
Kees-Jan spade icon 2 Ik ga een hoge kleur starten, maar wordt het harten of schoppen? Harten lijkt wat veiliger, maar volgens mij moet ik agressief starten, want de leider heeft zomaar negen slagen. En dan is schoppen de meest logische start. Daarin heb ik het minst nodig bij partner om 3SA down te spelen.
Onno Janssens spade icon 2 Een downslag ontwikkelen van b9xx is minder kansrijk dan van heer vierde
Peter Jansen spade icon 2 4e van boven van beste kleur. Ik zie meer kans in de schoppen dan in harten.
Pieter-Bas de Bruijn spade icon 2 Dit biedverloop schreeuwt om een start in een hoge kleur. ♠ geeft de beste kans om het down te spelen en geeft daarnaast minder snel wat weg.
Rinus de Louw spade icon 2 Altijd kleintje belooft plaatje. Hier is schoppen beter dan harten, want na schoppenuitkomst gaat de leider down. Na hartenuitkomst niet. Zie voor meer informatie Haarlems Dagblad van 17 – 12.
Bas de Jong spade icon 3 De keuze gaat tussen harten en schoppen. Partner heeft wel wat punten. De kwaliteit van mijn schoppen biedt ons de beste kans om slagen te ontwikkelen.
Rob Hemmes spade icon 8 Een hoge kleur is opgelegd nu Zuid niet gekzocht heeft naar een fit daarin. Partner heeft best wat punten en ik kies daarom voor de meest agressieve start van schoppen acht onder de heer uit.
Harry Geelen club icon 3 in de waarschijnlijk ijdele hoop dat partner daar wat aan heeft
Chretienne Wiessing heart icon 2
Engelbertus de Wolf heart icon 2 In ieder geval H of S. Dus H 2, vanonder de laagste Honneur.
Gerbrand Hop heart icon 2 deze ken ik…
Harry Dabekaussen heart icon 2 Veiliger dan schoppen.
Jacques Veenstra heart icon 2 Ha9 ipv Sch8 geeft voor mij de doorslag om met harten te starten
Jan Talmon heart icon 2 De keuze gaat tussen de hoge kleuren. We zullen die kleur een paar keer moeten spelen om een slag te ontwikkelen en dan moeten we hum ook nog kunnen oprapen. De kans dat sch H een entree wordt is groter dan dat ha boer dat wordt. Daarom starten met ha om die kleur te ontwikkelen en hopen dat sch H dan de entree is.
Jan Wolthuis heart icon 2 Vraagt om start in major. Sch start geeft vaak een slag weg. Hrt start geeft weinig weg. En je houdt een B9 vork.
Leo Huvers heart icon 2 Het biedverloop maakt duidelijk dat Zuid geen 4krt hoog heeft. Zuid kan een lange lage kleur hebben. Als ie die heeft, is ie vast wel ontwikkelbaar. Ik heb weinig punten, maat kan er 11/12 hebben. Ik start een hoge kleur. Dat wordt ha. Sch V zie ik graag rechts en kans op aas erbij is groot.
Maurits van der Vlugt heart icon 2 Geinspireerd door H9. Frans Borm noemt dat een ‘dieptehonneur’. Ze maken het veel waarschijnlijker dat we de kleur kunnen oprapen als rechts lengte heeft, en/of we met de start geen slagen weggeven. In S heeft maat veel lengte of meer ‘pips’ nodig
Remko Rankenberg heart icon 2 1-3 NT. Dan wil je met een hoge kleur starten. H 8 of B 9. Voor schoppen moet partner A of V hebben. Bij harten A, maar dan kan ook een H, V of 10 bij partner helpen. Dan maar harten 2. 4e van boven.
Ronald Lokers heart icon 2 Dit biedverloop nodigt altijd uit tot een start in een major. Ik wil niet onder sch H uit starten dus blijft harten over.
paul wauters heart icon 2 Gaat tussen harten en schoppen. Ik kies voor harten omdat schoppen uit ook zomaar de 9e slag weggeeft.
Han Hoogeveen heart icon 4 Een van de hoge kleuren lijkt me logisch, en we starten 1-3-5: nu zijn schoppen 3 en harten 4 nog over. Liever harten start, want ik moet veel slagen ontwikkelen en schoppenkoning wordt eerder zelf een slag dan hartenboer.
Jaap Hazewinkel heart icon 4 In schoppen heb ik meestal bij partner het aas of de vrouw nodig. In harten heb ik minder nodig. Er is geen garantie natuurlijk. Alles kan kosten en alles kan goed zijn
Koen Poppe heart icon 4 Maat heeft de meeste punten, maar ik wil toch met een hoge kleur starten. Schoppen lijkt goed als maat lengte heeft en de A of de V. Harten als hij lengte heeft met de de A of de 10 en meestal ook met de V. We spelen ‘hoe lager hoe beter’ en daarom de 4.
Victor heart icon 4 Pis kijken. Je partner is gemarkeerd met de meeste punten, dus je wil eigenlijk voor hem starten, maar welke???. Oppies hebben niet gestaymand, dus toch maar hoge kleur. Sch is een optie, omdat de koning je partner het meeste helpt. Hartenstart heeft daarentegen het minste nodig om wel slagen te ontwikkelen en weinig weg te geven. Daarom toch maar harten.
jeroen van der Slik heart icon 4